Nieuws uit Tiel en de regio, editie 27 januari 2021

Corona

Burgemeester Beenakker zei bij de opening van de eerste vergadering van de gemeenteraad in het nieuwe jaar onder meer over Corona: “Iedereen is er wel een beetje klaar mee, maar we moeten toch even doorbijten. We zijn in Nederland begonnen met vaccineren . De hoop gloort daardoor dat we er over een paar maanden doorheen zijn. De besmettingen dalen ook in onze regio en het aantal ziekenhuisopnamen is stabiel. De dreiging van een derde golf besmettingen en de Britse coronavariant maken extra maatregelen van de overheid nu noodzakelijk. Laten we allemaal nog even volhouden.”

Ondertussen is op 23 januari een avondklok ingevoerd. Vanaf 21.00 ’s avonds tot 4.30 mag je niet meer zonder geldige reden de straat op. Doel is de verspreiding van het virus zo veel als mogelijk te voorkomen.

De avondklok is voor relschoppers een aanleiding om vernielingen aan te richten. Andere steden hebben daar al kennis mee gemaakt. Op het horeca Plein in Tiel de reden voor ondernemers om hun spullen uit voorzorg binnen op te bergen. Hart van Tiel, Jeugdwerkers, Scholen en ICT Specialisten zitten samen met gemeente bestuur, Politie, Justitie en plaatselijke deskundigen er bovenop om problemen te voorkomen.

De politie van de veiligheidsregio-Zuid laat weten de avondklok zo goed mogelijk te handhaven. Bij een duidelijke overtreding wordt een boete van 95 euro gegeven. Dat dit geen loze uitspraak is, blijkt uit het feit dat sinds de invoering op 23 januari al vele honderden boetes in de veiligheidsregio zijn uitgedeeld.

Frisse neus halen

Door de corona maatregelen kan er helaas maar weinig meer. Veel mensen gaan naar het bos of een andere wandel locatie. Hier op de Ophemertsedijk langs de Waal is het druk op het wandel- en fietspad. Bij de 3 zussen aan het begin van de dijk wordt buiten koffie verkocht welke op de bankjes verderop opgedronken worden.

Koop ook nu lokaal

Ondanks de extra steunmaatregelen van de rijksoverheid hebben de horecaondernemers en winkeliers het zwaar. In Tiel bezorgen veel winkeliers bestelde spullen gratis thuis. Bij Modehuis Blijdesteijn kun je niet alleen digitaal winkelen vanuit de website. Het is ook mogelijk om met een verkoopadviseur een digitale zoektocht door de winkel te maken en kleding die je geschikt lijkt, uit te zoeken en thuis te beoordelen en te passen. De uitgezochte kleding wordt zonder kosten thuisbezorgd. Wat je niet wilt houden wordt later opgehaald.

De vrijwilligers van de Boekenlegger hebben zelf geen financieel nadeel van de gedwongen winkelsluiting. Maar dat geldt niet voor de straatkinderen in Tanzania. De steun van de Boekenlegger is van wezenlijk belang voor het tehuis in Tanzania dat tientallen straatkinderen opvangt en hen toerust voor een goede plaats in de samenleving. De vrijwilligers van de boekenlegger roepen u daarom op een keuze te maken uit de 3500 boeken die online staan. De vrijwilligers bezorgen de boeken in Tiel en de omliggende regio gratis bij u thuis. (www.boekenleggertiel.nl ).

Het is stil in de Agnietenhof

Ondanks de sluiting van de theaters in Nederland zitten gezelschappen, impresariaten en theatermedewerkers allesbehalve stil! Er wordt nog volop bedacht, gemaakt en ontwikkeld. Het team van de Agnietenhof plant ondanks de onzekerheid nog steeds voorstellingen. Het team hoopt vurig dat ze binnenkort ook echt vertoond kunnen worden. Op de website van de Agnietenhof (www.agnietenhof.nl) vindt u de namen van gezelschappen en solo-artiesten, die staan te trappelen om in de Agnietenhof op te treden. Kaartverkoop is pas mogelijk zodra bekend is dat de theaters weer open mogen. Vrienden van de Agnietenhof kunnen gratis genieten van een via zoom uitgezonden toneelvoorstelling van toneelgroep Maastricht.

Neder-Betuwe maakt komst van tweede tankstation bij Medel mogelijk.

Ondanks de bezwaren heeft de raad van de gemeente Neder-Betuwe ingestemd met een wijziging van het bestemmingsplan dat de komst van een tweede tankstation bij Medel mogelijk maakt. Het onbemande tankstation is samen met een Toeristisch Overstappunt gepland op de plaats van de vroegere boerderij De Vaalt aan de Medelsestraat in Echteld.

De firma H. van Dijkhuizen heeft destijds een goed geoutilleerd en markant tankstation op Medel gebouwd. Het bedrijf besloot pas tot de enorme investering nadat toegezegd was dat er op Medel geen tweede tankstation zou worden toegestaan. Het te bouwen tweede tankstation ligt feitelijk net buiten industrieterrein Medel. Dijkhuizen vindt dat de gemeente Neder-Betuwe de intentie van de destijds gemaakte afspraak schendt en heeft gesteund door de gemeente Tiel bezwaar aangetekend. Dijkhuizen kan nu nog in beroep bij de Raad van State. Wanneer Dijkhuizen dit doet, zal de Raad van State binnen zes maanden tot een uitspraak moeten komen.

Raadsfractie Kleurrijk voorlopig niet actief

Begin november is Vic Latumahina, de raadsvertegenwoordiger voor de partij Kleurrijk Tiel, geveld door het coronavirus. Daarom heeft hij de laatste twee maanden van 2020 niet mee kunnen doen aan het raadswerk. Helaas verloopt het herstel en de revalidatieperiode trager dan gehoopt. Daardoor zal hij voorlopig rust moeten houden en een speciaal fysiotherapie programma nodig hebben om zijn energie en kracht weer op peil te brengen. Omdat Latumahina de enige vertegenwoordiger is in de gemeenteraad en de raadscommissies zal Kleurrijk Tiel tot zijn herstel alle activiteiten staken.

Politieke scholing voor Tielenaren’

27 Februari 2010 Deelnemers verkiezingsmarkt.

Bijna alle Tielse politieke partijen hebben niet alleen weinig leden. Zij hebben ook gebrek aan mensen die zich bestuurlijk of op het gebied van organisatie in willen zetten voor  de plaatselijke partij of lokale afdeling van een landelijke partij van hun keuze. Dat probleem speelt in heel Nederland. ProDemos, (Voor het Volk) biedt in het hele land de cursus Politiek Actief aan om belangstellenden een kijkje in de keuken van de gemeentepolitiek te bieden. Doel is om inwoners aan te moedigen om actief te worden in de plaatselijke politiek. In Culemborg en Buren bleek er veel belangstelling voor de cursus. In de gemeente West Betuwe start de cursus op 25 maart. De cursus bestaat uit vijf avonden en wordt afhankelijk van de situatie rond Corona digitaal of in groepsverband in een zaal gegeven. Wim de Boer (PvdB) kwam in de gemeenteraad met het plan om deze cursus ook in Tiel aan te bieden. Alle partijen steunden het idee en de burgemeester gaat nu uitzoeken of ProDemos de cursus ook in Tiel kan en wil verzorgen. Wanneer de cursus in Tiel gegeven wordt, is deze voor belangstellenden gratis.

Tekst over cursus Politiek Actief van Prodemos op 27 januari 2021 om 22.34 uur aangepast. BL. 

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights