Verlaten kerstboom op Tiel’s Plein

Dit jaar geen wensboom én geen verkoop, wel een verlichte kerstboom

Dat alles dit jaar anders is weten we allemaal. Met betrekking tot de kerst zijn er in Tiel echter een paar opmerkelijke verschillen, waarbij het nog maar de vraag is of het volgend jaar wel weer net als vroeger zal zijn?

Groenmarkt
Op de Tielse Groenmarkt (het plein voor de Hema) is het gewoonlijk een drukke boel deze tijd van het jaar. Het plein staat dan vol met kerstbomen en kerststukken van kerstboomverkoper Kees van Hemert. Dicht bij hem in de buurt stond sinds 2014 de Tielse editie van de Wens-kerstboom. Compleet met een huisje of kraampje waar mensen hun wensen konden verwerken in een ornament dat in de grote kerstboom gehangen kon worden. De laatste twee jaren was de Tielse Wens-kerstboom zelfs verbonden aan het TV-programma van Joris Linssen. De Tielse boom mocht zich een Joris-Kerstboom noemen, Joris kwam zelf in Tiel op bezoek en Tiel haalde daarmee de landelijke TV.

Hotel
Dit jaar staat er slechts één kerstboom op de Groenmarkt. Maar wel een hele grote, met lichtjes. Verder is het plein leeg. Kees van Hemert, de vrolijke kerstbomenverkoper, is er niet. Hij heeft vorig jaar afscheid genomen van zijn vaste stekkie en van zijn kerstbomen. En dat na ruim 40 jaar. “Langer eigenlijk al” vertel Kees.

1999 Kees Baggerman

“Ik ben nu 57 en ik heb een foto met mijn opa van toen ik nog maar een mannetje van een jaar of zes was.” Hoe lang zijn opa kerstbomen verkocht heeft in het Tielse centrum weet Kees helaas niet. “In ieder geval lang, ruim voor de Hema daar zat. Toen daar nog hotel Corbelijn was. Mijn opa stond hier samen met mijn ooms.” Zijn opa is 20 jaar geleden overleden. Op zijn sterfbed moest Kees hem nog beloven dat er nooit iemand anders op hun plek aan de Groenmarkt zou staan. Kees nam het van opa over.

Concurentie

2002

“Er stonden vroeger wel drie of vier kerstbomenverkopers in de buurt van de Groenmarkt.

2012

We hebben ook wel eens aan de andere kant van de Hema gestaan en daar waar nu de nieuwe ingang van Blijdesteijn is. Het deed me echt wel wat dat ik er dit jaar niet sta. Door corona zal het niet opvallen maar ik had vorig jaar al afscheid genomen”, vertelt Kees. “De gemeente heeft me nog wel gebeld maar ik ben ergens wel blij dat ik het niet gedaaan heb. De stad is door die lockdown uitgestorven en ik had nergens meer een bakkie koffie kunnen halen!” Zijn vaste klanten zullen hem wel missen, hij bracht de kerstbomen jarenlang gratis thuis. “Ik had er geen plezier meer in, de concurentie door de bouwmarkt is moordend. Zij verkopen half november al bomen, ik mocht pas na de sint beginnen op de Groenmarkt!” Hij verveelt zich echter niet, samen met zijn vouw Jolanda runt hij een outlet in Beneden Leeuwen. Ondanks de lockdown mag hij open blijven omdat zij meer dan 70% eerste levensbehoeften verkopen. Hij is er druk mee!

De wensboom

2018

Al in een vroeg stadium werd bekend dat het dit jaar geen Joris-kerstboom zou worden. Door corona besloot de omroep KRO-NCRV dat er maar één wensboom in Nederland zou komen voor de TV-opnames. Tiels initiatiefneemster Sandra van Leur besloot met haar team van vrijwilligers om terug te gaan naar de oorsprong van het idee.

2016

“Mijn zus is veel te vroeg overleden. Ik merkte zelf dat ik er troost in vond haar te herdenken in een wensboom. Ik merkte dat zelf in 2012 in Den Bosch en wilde dit graag ook in Tiel hebben.” Dat lukte en het werd een hele happening. Compleet met een feestelijke opening door de Burgemeester en Flipje en optredens zoals een koor en en dansgroep. De Tielse wensboom werd altijd begeleid door vrijwilligers. “We merken dat mensen graag hun verhaal kwijt willen, maar we halen ze ook over om hun wens in de boom te hangen.”

Kleinschalig
Dit jaar was gekozen voor een kraampje met kerstballen, een beperkt rooster van vrijwilligers en maar drie middagen bezetting zodat er wel (op veilige afstand) met de mensen gepraat kon worden en er een luisterend oor zou zijn. Alles zou zo sober mogelijk zijn, corona-proof. In plaats van Joris-kerstboom werd het ‘de kerstboom vol lichtjes’. Ze zouden vrijdag 18 december beginnen. Na de toespraak van premier Rutte maandag 14 december liet de organisatie in een emotioneel bericht weten dat het toch niet door zou gaan. De kerstboom staat er wel, maar er zijn geen activiteiten omheen. Laten we hopen dat volgend jaar in ieder geval de corona-crisis voorbij is en dat het weer gezellig druk bij de Tielse wensboom is. En wat de kerstbomen verkoop betreft, je weet maar nooit, wie weet laat Kees zich overhalen toch weer terug te komen…

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights