Nieuws uit Tiel en de regio: editie 12 november 2020

Gratis mondkapjes voor minima

Het dragen van niet-medische mondkapjes in openbare ruimtes is verplicht. Hoewel de prijzen voor de kapjes in enkele weken flink gedaald zijn, blijft het kopen van mondkapjes voor mensen met een minimuminkomen een extra maar ook dure uitgave. Zelf maken van stoffen mondkapjes kan niet iedereen. Samen met Dynamiek, Vluchtelingenwerk, Kringloopwinkel 2Switch (voorheen Secunda) en Werkzaak heeft de gemeente een plan gemaakt om gratis wasbare mondkapjes te verstrekken. Iedereen met een minimum inkomen, die bekend is bij de gemeente ontvangt hierover een brief.

Toon Hermans Huis betrekt nieuw onderkomen

Het Toon Hermans Huis Tiel is verhuisd. Vanaf 20 oktober heeft het inloophuis voor mensen met kanker en hun verwanten zijn intrek genomen in de vroegere gereformeerde kerk aan de Dr. Schaepmanstraat in het centrum van Tiel en op vijf minuten afstand van het bus- en NS-station. De kerk heeft na een grondige verbouwing de functie van Sociaal Plein gekregen en biedt huisvesting aan verschillende maatschappelijke organisaties. I.v.m. de corona maatregelen zijn er op dit moment geen bijeenkomsten.

Eerste teken van bouw op parkeerterrein

Behalve in de wijk Passewaaij is Tiel hard bezig om een aantal zogenaamde inbreidingslocaties in de bebouwde kom met woningen te vullen. Een van die locaties is het vroegere Rio-terrein, dat tijdelijk in gebruik is als gratis parkeerterrein. Hier komen 23 woningen. Dertien daarvan zijn koopwoningen en 10 krijgen een verhuur bestemming. De eerste kleine stap richting bouwen is gezet. Het bouwinformatiebord is geplaatst. Het betreft een binnenstedelijke ontwikkeling tussen de Brugstraat, Tinnegieter en Nieuwe Tielseweg.

Karakteristieke woning in de Voorstad slachtoffer van slopershamer

Na protesten van o.a Vereniging Oudheidkamer tegen de sloop van weer een karakteristiek pand in de Voorstad hoek Oliemolenwal werd de geplande sloop even in de koelkast gezet. Na een overleg met architect en gemeente Tiel is de Oudheidkamer akkoord gegaan met sloop. Er komt op de plaats van de twee woningen aan de Voorstad en de vroegere schilderswinkel aan de Oliemolenwal een winkel en appartementencomplex met een uitstraling van het H&M pand even terug in de Voorstad.

Naam op nieuw zwembad

Het nieuwe zwembad nadert steeds meer zijn voltooiing. Afgelopen week werd ook de naam ‘Zwembad Waalslag’ op de gevel aangebracht. De werkzaamheden liggen op schema en de oplevering zal eind dit jaar plaats vinden.

Tiel in de landelijke media

De afgelopen weken was Tiel regelmatig in het nieuws in de landelijke media. De meesten van u zullen wel een of meer uitzendingen van de EO-reeks op NPO 2 gezien hebben. Naast fraaie beelden van de West-Betuwe waren er een aantal terugkerende onderwerpen waar bijzondere Betuwenaren maar ook het Flipje en Streekmuseum centraal stonden. Jan Beijer, de columnist van De Zakengids was er in zijn wekelijkse column niet enthousiast over. Hij kreeg veel bijval van lezers die het beeld van onze streek maar ook van het Tielse museum dat neergezet werd geen reclame vonden. Persoonlijk vond ik dat enkele Typische Betuwenaren misschien wel tegen zichzelf beschermd hadden mogen worden. Het opgeroepen beeld was in ieder geval niet Typisch Betuwe.

Positiever was het radiomoment dat radiozender NPO 1 wijdde aan de ellendige situatie in Suriname. De opvolgers van president Bouterse erfden een failliet land waar al veel langer gebrek was aan allerlei elementaire zaken. Nu lijden zelfs veel mensen honger. Hoofdonderwerp van het item was het project Van Wil van Rhee en Rene Oosterling, Vrienden van Suriname waarbij ze regelmatig een of meer containers met onder meer ziekenhuisbenodigdheden, schoolmeubelen, boeken en sportkleding naar Suriname sturen. Spullen die altijd al zeer welkom waren maar waar nu extra reikhalzend naar wordt uitgezien evenals het houdbare voedsel dat Wil tegenwoordig inzamelt en meestuurt. Naast een uitgebreid interview nam de verslaggever ook een kijkje in de opslagplaats van de stichting in het vroegere koelhuis van Veiling Tiel en Omstreken aan de Papesteeg. Wie het item wil beluisteren: https://www.nporadio1.nl/nos-radio-1-journaal/onderwerpen/67134-2020-10-30-suriname-is-blut

Een derde interessant item hoorde ik eveneens op radiozender NPO1 in het programma vroege vogels op zondagmorgen. In dat item maakte een verslaggever met Frank Collas van de Radbout Universiteit een boottochtje langs de langsdam die van Tiel naar Ophemert loopt. Sinds zeven jaar liggen er in de Waal tussen Wamel en Ophemert tien kilometer lange langsdammen, evenwijdig aan de oever, voor de veiligheid, de doorstroming en waterpeil, maar ook voor de natuur.

augustus 2015
Aanleg langsdammen

Die floreert achter deze dammen, want het water is er kalm. Frank Collas vertelde dat zes van de zeven verwachtingen die waterstaatskundigen en biologen vooraf uitgesproken hadden, lijken uit te komen. Over een tijdje zullen we er in een publicatie meer over kunnen lezen. Frank onderzoekt vooral de effecten van het veel mindere geluid en de golfslag achter de dammen op de biodiversiteit. Die blijkt enorm toegenomen. Omdat niet iedereen een vroege vogel is, vermelden we ook hier de link. https://www.nporadio1.nl/vroege-vogels/onderwerpen/66917-2020-10-25-langsdammen

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights