Nieuws uit de gemeente Tiel, editie 18 november 2020

Gemeente koopt Vuadabos

Het Vuadabos, het wandel en recreatiebos van de wijk Passewaaij en een kleiner perceel aan de Kasteelweg in Wadenoijen zijn eigendom van Staatsbosbeheer, grootgrondbezitter in Gelderland. Een derde van alle natuurgebieden zijn in onze provincie in eigendom en beheer van deze organisatie. Ook in de rest van Nederland bezit Staatsbosbeheer veel grond. Vaak zijn het grote aaneengesloten natuurgebieden, maar de organisatie bezit ook veel wat men wel snippers noemt. Daar wil men voor een deel vanaf om van de opbrengst grotere terreinen te kunnen uitbreiden. Twee van die snippers liggen in de gemeente Tiel. Het Vuadabos en een kleiner perceel in Wadenoijen. De gemeente kan ze kopen voor 175.000 euro en gaat dat ook doen. Beide percelen hebben een belangrijke meerwaarde voor het leefmilieu en het beeld van de omgeving. Het Vuadabos is een belangrijk wandel- en recreatiegebied voor de inwoners van Passewaaij. Veel Tielenaren fietsen regelmatig over het fietspad dat de wijk verbindt met Wadenoijen. De bestemming wordt door de aankoop niet gewijzigd. De provincie ziet er op toe dat dit ook later niet gebeurd. Omdat de gemeente niet op grond hoeft af te schrijven blijven de jaarlijkse kosten beperkt tot de rentelasten. Die bedragen bij de huidige lage rente voor de gemeente slechts 1750 per jaar.

Gemeente steunt initiatief voor Vlindertuin de Zindering ook financieel

Stichting TielCentrumXL krijgt eenmalig een subsidie van 31.000 euro van de gemeente. Dat doet de gemeente omdat er bij de aanleg veel grof puin in de grond bleek te zitten dat verzameld en verwijderd moest worden en dus voor extra onvoorziene uitgaven zorgde. Los daarvan gaat de gemeente jaarlijks 1000 euro bijdragen aan het onderhoud van de tuin. Ondertussen is er ook de afgelopen zaterdagen weer hard gewerkt aan de tuin. De vlindertuin belooft een geweldige aanwinst voor Tiel te worden. Vrijwilligers waren zaterdag bezig met het aanbrengen drainage in de Vlindertuin de Zindering. De verhoogde groenstrook ligt boven het betondek van de parkeergarage en daardoor kan het hemelwater zonder drainage niet afgevoerd worden.

 

Vuurwerkmeldpunt nu al open

Bij de gemeente komen nu al meldingen binnen over vuurwerkoverlast. Daarom heeft de gemeente het vuurwerkmeldpunt dat vorig jaar voor het eerste op 1 december werd ingesteld nu al opengesteld. Inwoners die overlast ervaren door het afsteken van vuurwerk kunnen dit per mail doorgeven aan het meldpunt via vuurwerkoverlast@tiel.nl . De meldingen worden zoveel mogelijk direct uitgelezen en de handhavers nemen vervolgens zo snel mogelijk actie.

De meldingen worden ook gebruikt om informatie te krijgen hoeveel inwoners waar overlast ervaren van vuurwerk. De gemeente kan op grond van deze informatie extra maatregelen nemen. Zoals bekend is de verkoop en het afschieten van bijna alle vuurwerk dit jaar ook tijdens de oud-en-nieuw viering verboden om de druk op de ziekenhuizen wegens verwondingen en de kans op verspreiding van het coronavirus te verminderen.

Oudheidkamer Tiel en Omstreken wil stichting Vrienden van het Carillon oprichten

Vorig jaar zetten meer dan 1750 Tielenaren hun handtekening onder een petitie van de Oudheidkamer om het carillon in de Sint Maartenskerk voor Tiel te behouden. Die acte was succesvol. De beiaardier mocht, mede door een aantal insprekers en een motie van de oppositiepartijen van het college voorlopig blijven tot 2022. De bezuinigingsplannen bestaan dus nog steeds maar kunnen bijgesteld worden als er sprake is van private ondersteuning vanuit de burgerij.
De Vereniging Oudheidkamer is daarom op zoek naar inwoners die hun schouders willen zetten, onder het oprichten en in stand houden van een stichting Vrienden van het Carillon. Het doel van de stichting is het grootste instrument van de stad te betrekken bij het culturele en muzikale leven in Tiel en bij te dragen aan de ontwikkeling van een duidelijke beiaardcultuur in onze stad door het organiseren van bijzondere evenementen. De Oudheidkamer zal in de opstartfase van de stichting en ook later de nodige ondersteuning verlenen. Meer info is te verkrijgen door het sturen van een mail naar secretaris@oudheidkamer-tiel.nl met vermelding van uw telefoonnummer. Een van de bestuursleden van de Oudheidkamer neemt dan telefonisch contact met u op.

Kerstchocolade actie van Samenloop voor Hoop

Vanwege de onzekerheid rond de ontwikkeling van het coronavirus heeft het bestuur van Samenloop voor Hoop Tiel moeten besluiten de geplande loop van 2021 niet door te laten gaan. Hierdoor mist het KWF en het Toon Hermans Huis (THHT), het inloophuis voor kankerpatiënten in Tiel, inkomsten die vooral het THHT moeilijk kan missen. Daarom organiseert Samenloop voor Hoop nu een kerstchocolade actie, waar de Tielenaar graag bekendheid aan wil geven. Het aanbod omvat een chocolade arrenslee gevuld met kerstkransjes en bonbons, een kerstboom van roomchocolade en een kerstmix van chocoladekransjes. Voor bestellingen en info kunt u voor 1 december mailen naar Peter Dikker: pdikker@outlook.com . Peter is bestuurlijk betrokken bij samenloop voor Hoop Tiel en het Toon Hermans Huis Tiel en brengt de bestelde actieproducten persoonlijk bij u thuis.

 

Boekenlegger maakt 6000 euro over naar kindertehuis

Eind deze maand gaat de boekenlegger weer een mooi bedrag van 6000 euro via de stichting Upenda Diama Nederland overmaken. De stichting steunt het gelijknamige kindertehuis in Tanzania, dat straatkinderen opvangt en klaarmaakt voor een goede toekomst. Eerder dit jaar, in april werd als reactie op een noodkreet uit Tanzania al 5000 overgemaakt. De Boekenlegger in de Vleesstraat in Tiel en een filiaal in de Hermoesestraat 7 in Zennewijnen is in 2000 opgericht en heeft sindsdien met dank aan de vele Tielenaren en streekbewoners die goede boeken brengen en voor een vriendenprijs kopen al 250.000 euro kunnen overmaken naar dit mooie project. Voor meer info: boekenleggertiel.nl

Kortingsactie

Het team van de boekenlegger heeft de omzet ondanks dat de boekenmarkt in Zennewijnen geen doorgang kon vinden en de winkel vanwege het Covid 19 enkele weken gesloten moest worden vooral door de internet verkopen de omzet op peil weten te houden. Ook ontving de Boekenlegger dit jaar weer heel veel boeken. Zoveel dat het mogelijk is om de verkoop voor de feestdagen een extra impuls te geven en de gift van 6000 euro mogelijk nog wat te verhogen, Dat gebeurt door van zaterdag 21 november t/m zaterdag 28 november het gehele winkelassortiment met 50% korting aan te bieden.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights