Een lintje in Tiel in 2020: Bart Schadee uit Wadenoijen

Een creatief, veelzijdige, actieve, doortastende en toegankelijke man. Een van de mensen waarvan ieder dorp er graag een flink aantal zou willen hebben. Dat beeld ontstaat wanneer je Bart Schadee interviewt voor de artikelenreeks waarin we meer vertellen over de mensen en hun verdiensten die ter gelegenheid van Koningsdag in de gemeente Tiel Koninklijk onderscheiden werden.

Bart zelf was nogal verrast toen de burgemeester hem vlak voor Koningsdag belde. “Ik kom hier in Wadenoijen verschillende mensen tegen waarvan ik wel eens gedacht heb: Die zouden een lintje moeten krijgen. Aan mezelf heb ik nooit gedacht. Nu ik er toch een heb, ben ik er best blij mee. Er spreekt toch een stuk waardering uit.“

Bart: “Wadenoijen is een fijn dorp om te wonen. Mensen kennen elkaar nog en er is veel saamhorigheid. Het dorp heeft een zeer actieve Oranjevereniging. Ieder jaar rond Koningsdag is er een reeks van activiteiten. Voor iedere inwoner zijn er wel een of meer onderdelen die aanspreken en waarvan men kan genieten. Zelf organiseer ik al een paar jaar een playback-wedstrijd. Ook dat is altijd een groot succes. Zelf sta ik dan ook graag op de Bühne met een act.”

Rommelmarkt

Inwoners van Wadenoijen houden ongeacht of ze al dan niet aan de kerk verbonden zijn van hun fraaie eeuwenoude kerk en hebben er veel voor over om het gebouw in goede staat te houden. Deze kerk is gebouwd rond 1100 en bestaat uit een romaanse toren en schip en een gotisch koor. De rommelmarkt, die hier ieder jaar gehouden wordt, staat bekend als een van de betere en misschien wel de beste van de regio. Aan de organisatie van die rommelmarkt werken zo’n 100 vrijwilligers mee. Dat is voor een dorp met rond de 1200 inwoners enorm. De opbrengst ligt jaarlijks meestal boven de 10.000 euro. “Zelf bedien ik op die dag het rad van avontuur. Dat Rad van Avontuur zorgt ook voor een aanzienlijke bijdrage”.

2011 Actie Bommelsap

De opbrengst van de markt is bestemd voor de kerk in Wadenoijen. In het dorp worden meer acties voor het in stand houden van het gebouw georganiseerd. Lia van Burk verzorgt ieder jaar een of meer avonden waarin de historie van het dorp levend wordt gehouden. Daar is grote belangstelling voor en het levert een mooi bedrag op. Zo is er ook is er een stroopwafel- en bommel-sap-actie.”

Bart is al vijf jaar lid van de stichting Vrienden van de kerk van Wadenoijen en is al weer drie jaar voorzitter.

Naast de inzet voor het gebouw zet Bart zich ook in voor de Protestantse Gemeente Tiel, waar de kerk van Wadenoijen een onderdeel van uitmaakt. Bart: “De meeste grote kerkgenootschappen in Nederland zitten in een neerwaartse spiraal. De organisatie van de kerk dient zich daaraan aan te passen. Dat is voor veel leden een pijnlijk proces. Zorgvuldig en met respect zullen we de activiteiten en de kerkvormen aan moeten passen aan de nieuwe werkelijkheid. Als lid van het kerkenraad van de Protestante Gemeente Tiel wil ik graag mede sturing geven aan dat proces, waarbij er nog veel zal moeten veranderen. Wanneer het mij gegund wordt, wil ik na het aflopen van mijn huidige termijn, daar nog graag in een nieuwe bestuursperiode aan bijdragen.”

Zelf op de kansel

Bart doet nog meer in kerkelijk verband. Wanneer er voor de zondagse dienst geen dominee voor Wadenoijen beschikbaar is, zet hij zelf een dienst in elkaar en gaat voor.

Maatschappelijk ondernemer

2002 kerstpakket actie

Bart moet natuurlijk ook de kost verdienen. Dat lukt hem met de vijf bedrijven waarvan hij eigenaar en directeur is en het organisatieadvieswerk, dat hij er bij doet.. Binnen het ondernemend bezig zijn, heeft hij veel aandacht voor de maatschappelijke aspecten. Zo is hij bijvoorbeeld mede-initiatiefnemer geweest van een praktijkschool in de regio tussen den Haag en Gouda voor mensen die op een afstand van de arbeidsmarkt hebben. Ook ontwikkelde hij diverse op maat gesneden cursussen voor deze groep. Vanuit zijn bedrijfservaring heeft hij een reëel beeld van de mogelijkheden in het bedrijfsleven voor deze mensen en aan welke vereisten zij moeten voldoen om werk te krijgen en te houden. Op pad voor zijn eigen bedrijfsactiviteiten wist hij menige werkplek voor de mensen die deelnemen aan dit project te werven.

Verwoed toerfietser

2008 Bart Schadee gaat op de fiets de Alp d’huez op.

Bart is een verwoed toerfietser. Jaarlijks heeft hij als doel 10.000,- op zijn racefiets af te leggen. En dit lukt hem al vele jaren. Door ludieke acties te bedenken waarbij bijvoorbeeld per gereden kilometer door sponsors een bedrag wordt toegezegd heeft hij al menig goed doel gesteund.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights