Bezinningstuin voor Vrijthof Tiel

Opening Bezinningstuin Dijkzicht bij Vrijthof door voorzitters Lucien Tros en Wouter de Baat.

Voor een moment van rust

Een bijzondere plaats verdient een bijzondere opening, maar Corona gooide roet in het eten, alweer. In heel klein gezelschap werd op donderdag 15 oktober Bezinningstuin Dijkzicht aan de achterzijde van verzorgingshuis Vrijthof geopend, dicht bij het Hospice.

Dit bijzonder stukje Tiel werd mede mogelijk gemaakt voor de Stichting Vrienden van Vrijthof in samenwerking met de Stichting Vrienden van Ziekenhuis Rivierenland. Niet zomaar eeen samenwerking, er gaat een stukje geschiedenis aan vooraf. Wouter de Baat, voorzitter van de vrienden van Rivierenland, stelt dat het Hospice vroeger bij het ziekenhuis hoorde en dat in de statuten van het Hospice de Vrienden van Rivierenland nog altijd genoemd staan. “Het Hospice is later verhuisd naar Vrijthof en patiënten gaan vaak vanaf het ziekenhuis naar Vrijthof of naar het Hospice.”

Opening
De officiële opening zou een grote happening zijn. Alle geestelijke verzorgers van Tiel waren namelijk uitgenodigd. “Ze hadden allemaal de uitnodiging aangenomen, het had een uniek plaatje gegeven, een dominee met een pastoor, de imams van de moskeeën enzovoorts”, zegt Luciën Tros, voorzitter van de vrienden van Vrijthof. Het hele gezelschap zou na de opening gezamenlijk lunchen in Vrijthof, samen met de Raad van Bestuur van het Ziekenhuis, alle andere voltallige besturen van zowel het ziekenhuis als van Vrijthof en van de vrienden-stichtingen én alle (zorg-)managers. Door de corona-maatregelen was het aantal al ongeveer gehalveerd en uiteindelijk waren er in ontvangstzaal De Binnenhof in Vrijthof slechts zeven personen aanwezig (de lunch was afgezegd), bij de echte opening voegden zich nog een handjevol mensen .

Dijkzicht
De bezinningstuin kreeg de naam Dijkzicht, naar één van de sponsoren, de firma Van Dijkhuizen uit Tiel. Directeur Carla van Dijkhuizen zou de tuin met haar moeder komen openen, zij komen binnenkort op een ander moment samen een kijkje nemen. De naam van alle sponsoren staat op een bord aan de entree van de tuin. De Roparun schonk een bedrag evenals de Fundatie voor Christelijke belangen Tiel en de Maatschappij tot NUT van ’t Algemeen. De uitvoering van het project lag volledig in handen van de beide vrienden-stichtingen, ze werkten samen, de beide voorzitters hielden zich afzonderlijk bezig met het werven van de fondsen, gezamenlijk benaderden zij de Roparun.

Aan voorzitters Lucien Tros en Wouter de Baat dan ook de eer om in een klein comitée het kunstwerk in de tuin te onthullen. Zij overhandigden daarmee de Bezinningstuin officieel aan Wilma van Vlaanderen, manager kortdurend verblijf van SZR, die namens de directie aanwezig was.

Electra
Geestelijk verzorger van Vrijthof, Aart van Drie is ook aanwezig, hij gaat vast veelvuldig gebruik maken van de Bezinningstuin. “Het is prachtig geworden”, zegt hij, “fijn dat het er is en waardevol voor bewoners. Het is toch echt wat anders dan de stilteruimten die we binnen hebben, hier zit beweging in, het leeft met planten en mooi zo aan het water. Echt een plek om naar toe te gaan met bewoners.” Bij de aanleg van de bezinningstuin is overal aan gedacht, van bankjes om op te zitten, stopcontacten voor bedden die omhoog en omlaag kunnen, tot en met bordjes met pakkende teksten ter overdenking. “Die teksten zijn variabel, we hebben 6 bordjes en 30 teksten, we kunnen er zo een nieuwe tekst inschuiven, met advent en straks met kerst komt er wat heel anders op.”

Kunstwerk
Het kunstwerk midden in de bezinningstuin is van beeldend kunstenaar Jeroen Stok uit Lelystad. Je kunt het van verschillende kanten bekijken, van de ene kant is het een hart, van de andere kant een vogel. Het metaal loopt als een spiraal wat symbool staat voor oneindigheid en de golvende lijnen van het kunstwerk staan voor de pieken en dalen in het leven. Zorgmanager Wilma van Vlaanderen benadrukt dat de beide vrienden-stichtingen veel goeds doen. Activiteitenbegeleider Astrid Stronks komt even kijken en beaamt dit. “De stichtingen brengen net een stukje extra, een stukje plezier, zoals het vrijdagmiddagcafé en de optredens van artiesten.” Het volgende project van de Vrienden van Vrijthof wordt openstaande deuren vanaf het hospice naar de bezinningstuin.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights