Nieuws uit Tiel en omgeving: editie 16 oktober 2020

Pomona even uit de vaart

Voet en fietspont Pomona heeft een grote onderhoudsbeurt nodig die tussen de drie en zeven weken gaat duren. Voetveer Aqua Ferro uit Zwijndrecht zorgt ervoor dat de veerdienst volgens de bekende dienstregeling uitgevoerd kan worden. De Aqua Ferro heeft eerder een tijdje gelijktijdig met de Tielse Hendrikus de veerdienst van aqualiner in Antwerpen onderhouden. De Aqua Ferro kan 120 personen tegelijkertijd vervoeren.

Sint Maartenstoren blauw gekleurd

Van maandag 19 oktober tot zaterdag 24 oktober is de toren van de Sint Maartenskerk blauw gekleurd. Dit is ter ere van het 75-jarig bestaan van de Verenigde Naties. In deze periode zijn door het hele land monumenten, gemeentehuizen, provinciehuizen en gebouwen van culturele instellingen blauw verlicht. Tiel reageert hiermee op een oproep van de Vereniging van Nederlandse gemeenten. Blauw is de kleur van de verenigde naties. De internationale organisatie maakt zich sterk voor vrede, veiligheid en mensenrechten. De verenigde naties zijn op 24 oktober 1945 opgericht. Momenteel zijn 193 landen er lid van.

Tielenaren tweede in Andalusië-Rally

Branco de Lange van Autobedrijf De lange en Gert Jan van der Valk van Hotel Tiel namen van 6 t/m 10 oktober 2020 deel aan de Andalusië-Ralley in Spanje, ze werden in een sterk veld tweede. De rally kwam in de plaats van de Rally du Maroc, die dit jaar geen doorgang kon vinden. Na de proloog reden de heren vijf dagen lang etappes van rond de drie honderd kilometer door stof en zand. Zij werden in een sterk veld verdienstelijk tweede. De rally is een oefening voor het nóg grotere werk. De mannen bereiden zich namelijk met hun team voor op de Dakar-Rally, die in januari 2021 gereden wordt in Saudi Arabië. Naar het zich zo laat aanzien gaat die rally nog steeds gewoon door. Met een afbeelding van Flipje op hun voertuig promoten ze Tiel in Zuid-Europa en het Midden-Oosten.

Bioscoop even ontmoetingsplek

De bioscoop in de Waterstraat is weer in gebruik. Neen, niet als cinema maar als Jongeren ontmoetingsplek. Jongerenwerk van Mozaïek Welzijn maakt de komende drie maanden gebruik van de voormalige bioscoop ‘Metro’ (Walstraatje 4). Door de beperkende maatregelen van de coronacrisis hebben jongeren extra behoefte aan een fysieke plek om elkaar te ontmoeten. Gemeente Tiel en Mozaïek willen deze (kwetsbare) jongeren een plek bieden om ‘gewoon’ naar toe te kunnen gaan. De huidige locatie voor jongerenwerk in De Vier Gravinnen is door corona te klein om jongeren te ontvangen. De voormalige bioscoop is veel groter, goed bereikbaar, direct beschikbaar en centraal gelegen. De jongerenwerkers van Mozaiek hebben er een werkplek voor zichzelf ingericht waar zij kunnen overleggen, gesprekken voeren, voorlichting kunnen geven en groepsactiviteiten kunnen voorbereiden en uitvoeren. Dinsdag van 18.30 – 21.00 uur is er meidenavond en woensdag van 19.00 tot 22.00 uur jongereninloop. De bioscoop heeft nieuwe eigenaren die het grote pand pas in de loop van 2021 gaan verbouwen.

(Kwetsbare) Jongeren hebben in deze tijd extra behoefte aan een veilige ontmoetingsplek. Zij worden sterk in hun normale doen beperkt, terwijl ze veelal niet ziek worden van een besmetting met het Corona virus, maar wel anderen kunnen besmetten.

Burgemeester Beenakker gaat binnenkort bij enkele scholen voor voortgezet onderwijs met jongeren in gesprek. Hij wil dan graag horen hoe zij de gevolgen van de gedeeltelijke lockdown ervaren en wat hun wensen en ideeën zijn om zonder besmettingen te veroorzaken zoveel mogelijk hun ding te doen.

Werk aan vlindertuin gaat ondanks beperkingen door

De plantdagen voor de vlindertuin tussen de oude en nieuwe bibliotheek mogen van de gemeente met de nodige aanpassingen doorgaan. De organisatie maakt vooraf aparte vakken, die met linten afgezet worden. In ieder vak kunnen maximaal 4 mensen tegelijkertijd werken. Er wordt in twee shifts gewerkt: van 09.00 – 12.30 uur en van 13.00 – 16.30 uur. Iedereen moet natuurlijk de voorgeschreven afstand in acht nemen. De organisatie adviseert ook het gebruik van een mondkapje.

Voor de mensen van de ochtendshift is er een lunch in de vorm van een lunchpakketje. Medewerkers van het fruitcorso zorgen daarvoor. Ondernemersvereniging Hart van Tiel zorgt voor de ingrediënten. De hongerigen die ’s middags werken moeten maar hopen dat er wat overblijft, maar dat zit er volgens de organisatie wel in. In totaal kunnen 20 mensen per shift tegelijk aan de slag. Daarom is vooraf aanmelden noodzakelijk. Zaterdag zullen er als er nog wat aanmeldingen komen waarschijnlijk voldoende mensen zijn. Voor zaterdag 24 oktober zijn nog veel aanmeldingen nodig. Iedereen met groene vingers of die ze wil krijgen is dan na aanmelding van harte welkom. (aanmelden via contactformulier op Tielcentrumxl.nl)

zie ook: https://detielenaar.nl/nieuws/2020/10/veertig-vrijwilligers-voor-vlindertuin-in-tiel/

Nieuws van 4-Stromenland

Ook dit jaar organiseert Ziekenhuis Rivierenland een lampjesactie. Met de opbrengst kunnen belangrijk projecten die niet uit de gewone exploitatie betaald kunnen worden, toch uitgevoerd worden. Dit jaar is de geldinzamelingsactie voor het opknappen van de juist nu drukgebruikte intensive care afdeling het doel. Deze is nu nog kil en wit en moet wat kleurrijker en sfeerrijker worden. Samen met het ziekenhuis heeft het corsobestuur bekeken wat een passend object zou zijn om de lampjes aan te bevestigen. Daarbij is gekozen voor een appel die de vorm heeft van een hart. Een krachtig symbool dat staat voor de lokale verbinding. Het hart zal ongeveer 4 meter hoog zijn waardoor het de volle aandacht trekt van de voorbijgangers. Maar die ‘hart-appel ‘moet gemaakt worden. Daarom zijn de betrokken mensen van het fruitcorso op zoek naar een clubje enthousiastelingen die de bouw van dit object ziet zitten. Als je mee wilt doen, stuur dan liefst zo spoedig mogelijk een mail naar info@fruitcorso.nl. De lichtjesactie start begin december.

Tiel niet enige gemeente met financiële zorgen

Voor alle regio gemeenten was het een hele toer om tot een sluitende begroting te komen. Overal moeten de burgers ook wat meer gaan betalen. Tiel is wanneer het gaat om de financiële positie van de gemeenten wel het slechtste jongetje van de klas. Maar dat wil niet zeggen dat elders het allemaal zonneschijn is. Opvalt dat de regiogemeenten boven de Waal hun planning goed op orde hebben. Er lijkt geen tijdsdrukprobleem om de begroting tijdig bij de provincie voor een goedkeurende verklaring te bezorgen.

West Betuwe

West Betuwe kampt zoals zo vele gemeenten met forse tekorten in het sociale domein en bereidt zich nu al voor op een ingrijpende herverdeling van het gemeentefonds in 2022. Daar varen de grootste gemeenten in Nederland wel bij ten koste van de kleinere. In vergelijking met Tiel speelt het college daar een minder sturende rol. Het college heeft geen voorkeuren uitgesproken. Een inwonerspanel waarvoor iedere inwoner een uitnodiging kreeg om mee te doen heeft een belangrijke rol om antwoorden te zoeken op vragen als: wat kan anders, beter, efficiënter en wat kan vervallen. Ook de ambtenaren hebben dezelfde vraag voorgelegd gekregen.

Culemborg

Culemborg blijft schaatsen op dun ijs. De begroting voor 2021 sluit met een mooi overschot van een miljoen, de jaren daarna schat men aan de Lek dat de inkomsten en uitgaven maar net in evenwicht zullen zijn. Culemborg investeert vooral in de samenleving, waarbij speelplekken voor de jeugd, duurzaamheid en leefbaarheid speerpunten zijn. Ook Culemborg heeft de inwoners uitgebreid betrokken bij het zoeken naar besparingen en verbeteringen. Opvalt dat er in de regiogemeenten in vergelijking met Tiel nauwelijks sprake is van tijdsdruk. .

Buren

Ook Buren presenteert een sluitende begroting. Bouwen in alle dorpen zodat jongeren in eigen dorp kunnen blijven wonen is een belangrijk item naast duurzaamheid en leefbaarheid.

Neder-Betuwe

De begroting van Neder-Betuwe kenmerkt zich door soberheid. Om de eindjes aan elkaar te knopen heeft Neder-Betuwe al het nieuwe beleid dat niet echt noodzakelijk is niet in de begroting opgenomen en in de wachtkamer gezet.

Geen kermis in Tiel

Het besluit is in Den Haag genomen. Kermissen zijn tijdens de gedeeltelijke Lockdown, die dinsdag 13 oktober werd aangekondigd en 22 oktober zou starten, in het hele land verboden. Dus dit jaar geen kermis in Tiel.

Het is niet de eerste keer dat vanwege een besmettelijke ziekte de kermis verboden wordt. Eerder gebeurde dit in 1849 op dringend advies van de geneeskundige kring Tiel vanwege een heersende cholera-epidemie. In verband met dreigende onlusten tijdens de kermisweek vanwege de afgelasting vroeg de Tielse politiecommissaris toen politieversterking aan.

In 1873  vormde een roodvonk-epidemie de reden om de kermis niet door te laten gaan.  

 

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights