Voormalige kerk nu (bijna) Sociaal Plein Tiel

Een ware metamorfose

fotoserie onder de tekst

De verbouwing van de voormalige gereformeerde kerk aan de Schaepmanstraat 23 in het centrum van Tiel nadert zijn voltooiing. Donderdag 15 oktober aanstaande is de oplevering met de aannemer, De Vree & Sliepen. Met man en macht wordt op dit moment nog gewerkt om dan één en ander zo ver mogelijk af te hebben.

Voorzitter van de Stichting Sociaal Plein Tiel, Peter Dikker, is zelf bezig met muurverf, secretaris van de stichting Antoon Wesselink helpt ook een handje. “Er is geen budget meer, we moeten zelf de handen uit de mouwen steken. Als de aannemer ons verbouwde pand oplevert zijn we nog niet helemaal klaar, maar wel heel ver.” De Stichting Sociaal Plein heeft de kerk gekocht van de Protestantse Gemeente Tiel. Zij zijn nu al een paar maanden bezig het pand te verbouwen tot een soort verzamelgebouw voor vrijwilligersorganisaties of organisaties waar vrijwilligers bij betrokken zijn.

Zo is er een ruimte voor het Tielse Inloophuis, Humanitas, RIBW en het Toon Hermans Huis Tiel. De eerste drie vestigden zich al voor de zomer in de voormalige kerk, het inloophuis zelfs al eerder, zij gebruikten namelijk een deel van de lege kerk als noodhuisvesting. Vanwege de verbouwing betrokken zij eerder dit jaar even een tijdelijk onderkomen en daarna mochten ze weer terug naar de Schaepmanstraat, om daar in ieder geval voorlopig te blijven! Het Toon Hermans Huis is de hekkensluiter van de verhuizende organisaties. De verbouwing van hun deel van de kerk was de meest ingrijpende. In de grote hoge voormalige gebedsruimte werd namelijk een etage gemaakt, ook te bereiken met een lift, zodat zij nu een ruim vloeroppervlak hebben met twee etages. Na de oplevering door de aannemer gaat het gebouw een paar dagen dicht, daarna moet op 24 oktober aanstaande alles gereed zijn, inclusief de laatste verhuizing.

Kerkelijke details zoals gebrandschilderde ramen zijn bewaard gebleven, in één van de gangen staat nog een kerkbank (nu met een zacht kussen erin) en op de bovenverdieping hangen de originele lampen nog! Het gebouw stamt uit 1951 en was dus al vrij modern en solide. De bijgebouwen zijn van nog latere datum, 1987 en 1996. Het resultaat van de ingrijpende verbouwing is schitterend. Bij de bouw zijn de diverse ruimten zo multifunctioneel mogelijk gehouden. Bruikbaar voor iedereen dus. De eerder genoemde vier hoofdgebruikers krijgen er de gelegenheid zich vooral bezig te houden met hun core-business, te weten: vrijwilligerswerk. “De huur is laag”, vertelt voorzitter Peter, “de ruimten mogen onderverhuurd worden om extra inkomsten te genereren. Op de bovenverdieping is een mooie vergaderzaal en een complete luxe keuken, Ziekenhuis Rivierenland heeft al belangstelling getoond om opleidingen hier te gaan verzorgen, een kookclub gaat de mooie keuken gebruiken, ze kunnen dan meteen helpen met hapjes en andere catering. We hebben contact met twee zangkoren, een bridgeclub en natuurlijk Toon’s kunstkring.”

Toon’s kunstkring is een activiteit van het Toon Hermans Huis om geld in te zamelen door middel van lezingen met entree, onder leiding van deskundigen die hun kennis op boeiende wijze delen met grote groepen. Dat laatste zal voorlopig helaas niet plaats kunnen vinden, het corona-virus waart nog haast onverminderd rond. De beperkingen zijn juist weer strenger geworden. Aanvankelijk zou er 7 november as. een grote opening zijn. Deze wordt (zoals zoveel) uitgesteld tot nader order, er komt zeker nog een oficieel moment na de corona-crisis. Ook was er een open huis voor de buurt in de planning, maar dat zal ook uitgesteld worden. 

De buitenwereld zal dus op korte termijn helaas nog weinig te zien krijgen van deze leuke aanwinst van Tiel. Intern wordt er echter beslist niet stil gezeten. Er is inmiddels een huurdersvereniging opgericht die drie á vier maal per jaar bijeen gaat komen om te overleggen over de samenwerking. Samen onder één dak zal de organisaties zeker versterken, op alle niveau’s, van vergaderruimten tot gezamenlijke inkoop en niet te vergeten de gezamenlijke wasmachine die recent aangeschaft is.

fotoserie.

Comments
Loading...