Spelen met Woorden in Tiel

 

Twee winnaartjes letterspeurtocht

Week 37 is jaarlijks de ‘De Week van Lezen en Schrijven’, misschien beter bekend als de week van alfabetisering, zoals het voorheen heette. En 8 september is jaarlijks de ‘Dag van Lezen en Schrijven’. Hoewel het een landelijk initiatief is van de stichting Lezen en Schrijven geeft elke gemeente in ons land er een eigen draai aan. In Tiel is het Leerhuis actief op dit gebied.

“Het is fijn dat er in Tiel een stevig netwerk is voor de aanpak van alfabetisering”, vertelt Brenda Leenders van Welzijnsorganisatie Mozaïek. In het leerhuis werkt Mozaïek samen met de bibliotheek, Vluchtelingenwerk, Werkzaak Rivierenland, ROC Rivor, Leren en Werken Rivierenland en Gemeente Tiel. Hoewel Tiel nog altijd qua geletterdheid slechter dan het landelijk gemiddelde scoort ziet zij wel progressie. “Anderstaligen die moeite hebben met het Nederlands weten ons inmiddels wel te vinden, onze uitdaging is om meer Nederlanders te bereiken. Juist onder die groep is er bijvoorbeeld sprake van schaamte. En dat hoeft helemaal niet. Wij zijn er voor ze, ze zijn van harte welkom zich te melden.”

Gezondheid
Nu er veel meer aandacht is voor laaggeletterdheid is ook wel duidelijk bewezen dat dit een directe verbinding heeft met armoede, maar ook met gezondheid. “Mensen die een recept van de apotheek of een etiket of gebruiksaanwijzing niet kunnen lezen”, geeft Leerhuis ondersteunster Francis Eikendam als voorbeeld. “Vooral Nederlandse mensen die moeite hebben met lezen en schrijven zijn heel creatief in het verbergen daarvan. Vaak hebben zij zelf een soort netwerk om zich heen gevormd die dat voor hen oplost. Maar als ze dan werk moeten zoeken vallen ze toch door de mand, bijna ieder beroep vereist tegenwoordig bijvoorneeeld toch wel wat digitale vaardigheden, en wat dacht je van een situatie waarin dat netwerk wegvalt?”

Bingo
Het leerhuis doet haar uiterste best om deze mensen te bereiken. “We hebben wel wat ‘camouflage-activiteiten op vindplekken’ zoals wij dat noemen,” vertelt Brenda van Mozaïek. “Dan houden we bijvoorbeeld een bingo in een buurthuis en proberen zo met deze mensen in gesprek te komen.” Alle Leerhuis-medewerkers zijn getraind in gesprekstechnieken om mensen erop te wijzen dat ze bij hen terecht kunnen.

Themaweek
Voor de ‘Week van Lezen en Schrijven’ had het leerhuis als werkgroep een aantal leuke actviteiten bedacht om laaggeletterdheid aan te pakken en onder de aandacht te brengen, zoals toneelstukjes met zang en muziek in de binnenstad, maar, door corona was alles zo onzeker, zoals zoveel de laatste tijd. Ze gooiden het roer dus maar om en bedachten gezamenlijk een letterspeurtocht, met een plattegrond van Tiel waarop beknopt aangegeven stond waar men een letter kon vinden. Alle letters bij elkaar vormden een leuze: ‘Spelen met Woorden’.

De letters stonden bijvoorbeeld in etalages van Tielse winkels, in Zinder, in het gemeentehuis en in twee buurthuizen. Aan deelname was een leuke prijs verbonden.

Winnaars
Dinsdag 22 september konden twee gelukkige winnaars hun prijs komen ophalen. Op één van de laatste zonovergaten warme dagen van dit jaar (waarschijnlijk) had een delegatie van het Leerhuis zich verzameld op het terras van Zinder en ontvingen broer en zus, Brian (7,5) en Amber (3,5) van Steenis hun prijs voor de beste inzending. Ze kregen een jaarabonnement van de bibliotheek en een pakket met woord- en letterspellen. De kinderen showen trots hun ingevulde plattegronden en hun prijzen en vertelden dat ze het erg leuk gevonden hebben om de speurtocht te doen. “We hebben ongeveer vier uur hiervoor gewandeld,” aldus hun moeder. “De letters waren soms wel moeilijk te vinden”, stelt Brian, die net als zijn zusje de correcte oplossing inleverde: ‘Spelen met Woorden”. En dat is precies wat broer en zus nu eindeloos kunnen doen met hun prijs!

Het Leerhuis is bedoeld voor mensen die beter willen leren lezen, schrijven en/of spreken of digitaal vaardiger willen worden. Iedereen met een taalvraag kan langs komen. Je kunt er informatie of advies krijgen over het oefenen met een taalvrijwilliger, over taalcursussen of over programma’s op de computer waarmee je zelf aan de slag kunt. Je kunt hiervoor dagelijks in de bibliotheek in Zinder tot 20.00 uur terecht om te oefenen met diverse digitale oefenprogramma’s. Op dinsdagmiddag van 14.00 – 16.00 uur is er een leerhuisdocent aanwezig voor vragen en advies.

fotoserie:

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights