Nieuws uit Tiel en de regio, editie 24 september 2020

Buren, Neder-Betuwe en Tiel samen op zoek naar geschikte plekken voor wind- en zonne-energie

Kellen

Zijn er mogelijkheden om zon- en windenergie op te wekken op bedrijventerreinen Medel en Kellen en het direct aangrenzende grondgebied in Neder-Betuwe en Buren? Dat gaan de gemeenten Buren, Neder-Betuwe en Tiel samen onderzoeken. Het gaat daarbij niet alleen om het vinden van geschikte plekken om wind- of zonne-energie op te wekken, maar ook om deze met behulp van batterijen en waterstof op te slaan.

Bedrijvenpark Medel

Het onderzoek is nodig omdat de drie gemeenten nog moeten bijdragen aan het halen van de afspraken die in regionaal verband zijn gemaakt. Verwacht wordt dat er op en in de nabijheid van de bedrijventerreinen Kellen en Medel verschillende mogelijkheden zijn. Ook langs de A15 hopen de gemeenten plekken voor het milieuvriendelijk opwekken van energie te vinden.

 

Jaarverslag Avri 2019: Belangrijke stappen gezet naar een schoon Rivierenland, maar kas is leeg

In het jaarverslag over 2019 constateert Avri dat de invoering van het omgekeerd inzamelen in 2019 veel voeten in de aarde had, maar dat het resultaat er zijn mag. Op 1 juli 2019 werd het nieuwe inzamelsysteem in gevoerd. In de eerste zes maanden werd nog 124 kilo per huishouden in gezameld. In het tweede half jaar daalde dit naar 77 kilogram. In het verslag wordt met spijt geconstateerd dat een rijksbelasting, een stijging van de verbrandingstarieven, het instorten van de wereldmarktprijzen voor herbruikbare stoffen en de extra kosten van het opruimen van gedumpt afval en slecht scheiden door een kleine minderheid van de aanbieders zorgt voor groot nadelig verschil tussen inkomsten en uitgaven. In 2019 kon dat verschil nog net uit de reserves betaald worden. Maar in 2021 zullen de tarieven opnieuw flink verhoogd moeten worden. Dat mede omdat de vastgestelde tarieven voor 2020 niet meer aangepast konden worden aan de veranderde situatie.

Avri vulde in 2019 90 volledige arbeidsplaatsen met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarnaast werd door het aanbieden van stageplaatsen, het ‘werkfit’ maken van personen en het in dienst nemen van uit de bijstand doorgegroeide personen flinke bijdragen geleverd aan het onderwijs en de werkgelegenheid en re-integratie van mensen, die door een beperking of om andere redenen op afstand van de arbeidsmarkt stonden.

Chipplan nog niet in de afvalcontainer maar in de koelkast

Het management van Avri tobt behoorlijk met het probleem dat een klein deel van de inwoners van het werkgebied bewust of onbewust niet goed scheiden en anderen hun restafval in de openbare ruimte dumpen. Dat kost veel geld. Daarom kwam Avri met het idee om via een chip in alle containers te kunnen kijken en daardoor inwoners bij fouten daarop te kunnen aanspreken. Niet alleen veel inwoners hadden moeite met dit plan. Ook het Algemeen Bestuur vindt het nu nog te ver gaan. ‘Eerst maar eens proberen via veel meer voorlichting en communicatie een stukje gedragsverandering te realiseren’, was daar de conclusie.

Energieloket in Tiel voor gratis advies

Steeds meer mensen raken er van overtuigd dat energiebesparing en het gebruik van voor het milieu minder belastende energie noodzakelijk is. Maar de juiste keuzes maken blijkt een lastige zaak. Om inwoners te helpen openen steeds meer gemeenten een zogenaamd energieloket. De gemeente Tiel heeft er nu ook een. Iedere vrijdagmiddag kunt u er van 13.00 en 16.30 uur terecht. U hoeft geen afspraak te maken en u krijgt er van Diter Kwint gratis en onafhankelijk advies over energiebesparing en opwekken van energie in huis. Kwint: “Vaak is het met redelijk eenvoudige maatregelen al mogelijk om energie te besparen. Goed voor het klimaat en goed voor uw portemonnee!”

Vrijdag 18 september opende wethouder Frank Groen van duurzaamheid het energieloket Tiel. Ter ere van de opening was er een kleine informatiemarkt in de tuin van het stadhuis. Meer informatie staat op www.energielokettiel.nl, U kunt ook bellen met (0345) 504 012.

Oproep gemeente: ‘Ga meer bewegen en sporten’

Misschien hebt u ze al gezien. In Kapel-Avezaath, Tiel en Wadenoijnen hangen posters met het opschrift ‘Tiel beweegt’. Wethouder Carla Kreuk hing de eerste posters op de publicatieborden van voetbalvereniging TEC en supermarkt AH. Zij gaf daarmee het startschot voor de nationale sportweek. Voor veel inwoners van de gemeente zou het goed zijn voor hun conditie en gewicht wanneer ze wat meer zouden bewegen. In de nationale sportweek wordt nog eens extra aandacht gevraagd voor meer bewegen. “In clubverband maakt sporten en bewegen je niet alleen fitter, maar ook socialer. Het creëert nieuwe vriendschappen op het veld, maar ook ernaast. Door sport zit je lekkerder in je vel. Het maakt je gelukkiger. Sport doet iets met je!” lezen we in een brief waarin de gemeente het meer bewegen en sporten promoot. Op de website https://tielbeweegt.nl/  vindt u een overzicht van de sport- en beweegactiviteiten bij u in de buurt. Bij het promoten van sport en beweging werkt de gemeente samen met een aantal maatschappelijke organisaties, de koepel van de Tielse sportverenigingen en enkele commerciële aanbieders van sport en beweging.

Leon Busschops nieuwe gemeentesecretaris / algemeen directeur gemeente Tiel

Leon Busschops (1973) is vanaf 1 december 2020 de nieuwe gemeentesecretaris/ algemeen directeur van de gemeente Tiel. Hij volgt Igor van der Valk op die deze zomer Tiel verruilde voor de gemeente Lingewaard.

Busschops was vanaf 1 juli 2019 gemeentesecretaris van de gemeente Alphen-Chaam en directeur van de ambtelijke werkorganisatie ABG (Alphen-Chaam, Baarle-Nassau en Gilze en Rijen). Die organisatie vertoont overeenkomsten met de gemeenschappelijke Uitvoeringsdienst, waarin de gemeenten Culemborg, Tiel en West Betuwe samenwerken.  Eerder was hij ruim 10 jaar werkzaam bij de gemeente Veldhoven als beleidsadviseur economische ontwikkeling en project- en procesmanager. Nog weer eerder was hij actief als project- en procesmanager bij de stadsregio Arnhem – Nijmegen en was hij beleidsadviseur economische ontwikkeling bij de gemeente Arnhem. 

Naast bestuurlijke ervaring heeft de Busschops ook ervaring met de gemeentelijke politiek. In Nijmegen was hij van 2010 – 2014 een periode raadslid. Hij was lid van de CDA-fractie maar vormde midden in een raadsperiode met drie andere raadsleden een nieuwe fractie, de Nijmeegse Fractie.

Busschops studeerde Economische Geografie in Nijmegen.

 

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights