Een lintje in Tiel in 2020: Will van Rhee

De jaarlijkse Lintjesregen verliep dit jaar anders dan anders. De uitreiking van de lintjes vlak voor Koningsdag kon door het coronavirus niet doorgaan. In plaats daarvan was er toen een verrassend telefoontje voor de decorandi van de burgemeester. Op 2 en 3 juli werden de versierselen tijdens vier verschillende sessies in de grote zaal van Zinder alsnog op gepaste afstand en met weinig belangstellenden uitgereikt. Het kon niet anders. Wij van de Tielenaar willen de gedecoreerden die dat willen alsnog aandacht geven nu we ons weer wat vrijer kunnen bewegen. De komende weken brengen we daarom een serie artikelen waarin steeds een gedecoreerde centraal staat. Deze keer in de serie Will van Rhee (70) , die zich al jaren inzet voor de Stichting Vrienden van Suriname en voor jeugdwedstrijden bij voetbalvereniging Theole. Ook is hij regent en secretaris bij de Stichting Burgerweeshuis Tiel.

Plezier
“Vrijwilligerswerk is van alles, de tennisclub helpen schoonmaken, fluiten voor de voetbalclub, eigenlijk zijn het gewoon allemaal activiteiten waarmee je andere mensen een plezier doet en dat pro deo”, stelt hij. “Ik bezoek ook drie ouderen minstens één maal per week en verzorg af en toe eten voor ze.” Hij heeft er nu meer tijd voor, maar ook tijdens zijn werkend levend deed hij al van alles. “Toen ik nog politieagent was en daarnaast rechten studeerde was ik daarnaast ook penningmeester van de politiesportvereniging en vakbondsman. Als jonge jongen had ik al bestuursfuncties en toen ik 18 was leidde ik al een jeugdteam. Wel deed ik vroeger liever ‘projectjes’ dan leg je je namelijk niet langdurig vast. Men wist mij altijd wel voor iets te vinden.”

Burgemeester
De onderscheiding was een complete verrassing voor hem. “Pas toen Burgemeester Beenakker mij belde had ik het in de gaten. Hij had het over de containers die ik zou gaan laden voor Suriname, ik heb hem nog gevraagd of hij soms wilde komen helpen!” zegt hij lachend. “Achteraf hoorde ik dat het lintje al een aantal jaar geleden aangevraagd was. Mijn goede vriend Paul Ehren bleek de drijvende kracht hierachter. Wij hebben samen gevoetbald en hij is ook actief voor de stichting Vrienden van Suriname. We hebben ook wel eens samen een reis naar Suriname gemaakt.”

Voetbal
Na zijn loopbaan bij de politie was hij actief als beveiliger in de voetbalwereld. Logisch dus dat hij zich inzet voor een voetbalvereniging. “Ik ben een jaar of acht jeugdscheidsrechter geweest en doe nu nog wel eens wat projecten voor ze, zoals hulp bij het maken van een nieuw marketingplan. Ik ben graag creatief bezig, ik geef het liefst advies. Voor technische zaken moet men namelijk niet bij mij zijn, ik heb twee linkerhanden!”

Weeshuis
Zijn activiteiten lopen wel eens door elkaar heen. Zo heeft hij via het Burgerweeshuis een fonds weten te verkrijgen voor kinderen die gedurende het seizoen met voetbal moeten stoppen omdat hun ouders het niet meer kunnen betalen. “Terwijl sport toch heel belangrijk is, zoals voetbal, een teamsport. Een doelstelling van het weeshuis is een veilige opvoeding, daarbinnen paste dit precies. Het gaat toch om vier tot vijf kinderen per seizoen die we zo kunnen helpen.”

Suriname
Maar zijn meeste vrije tijd gaat op aan Suriname. “Gemiddeld zo’n 16 uur per week.” En dat al ruim 20 jaar. Hij kwam via de sportwereld terecht in het mooie en gastvrije land. “Via veldverlichting en kunstgrasvelden werd ik geconfronteerd met de nood van de mensen daar. Ze kunnen letterlijk alles zo goed gebruiken. De stichting krijgt zo veel aanvragen om hulp. Maar liefst 80% van de scholen heeft daar bijvoorbeeld niets op het gebied van meubilair, geen pennen, geen papier, al helemaal geen boeken.” Zodra er genoeg geld bij de stichting ontvangen is wordt er vanuit Tiel een container met hulpgoederen verscheept. “De hulpgoederen verzamelen is meestal geen probleem, we schrijven hier snel af in ziekenhuizen en scholen. Geld voor de vracht is moeilijker, het kost toch zo’n 3000 euro per keer.”

Hoogtepunten
Will zet zich al lange tijd in voor Suriname. Zijn goede werk kende natuurlijk veel hoogtepunten zoals de vele reizen die hij maakte naar het mooie land, voor de sport, met zijn gezin, met stagiaires maar ook met de ‘de Vrienden van’. “Dat is al weer een aantal jaren geleden’, zegt hij, ‘de laatste jaren vond ik het er veel te onrustig.”

27 september 2019 Bezoek van de Surinaamse politicus en president-kandidaat de heer Chandrikapersad Santokhi aan de Stichting Vrienden van Suriname. Will van Rhee ontving daar en oorkonde.
Hij heeft vele vrijwilligers persoonlijk bedankt.

Een recent hoogtepunt is het bezoek eind september 2019 van de Surinaamse politicus de heer Chandrikapersad Santokhi aan de stichting. Hij was toen nog president-kandidaat en is bij de verkiezingen van mei 2020 de President van Suriname geworden. “Hij was op werkbezoek in Nederland en kwam een kijkje in Tiel nemen. Hij heeft vele vrijwilligers persoonlijk bedankt voor hun inzet. We zijn daarna gezamenlijk ontvangen door Burgemeester Beenakker.”

 

Onderscheiding

“Natuurlijk vind ik het leuk het lintje te ontvangen, maar ik meen oprecht dat het in mijn geval alleen gegeven kon worden omdat ik zo veel enthousiaste vrijwilligers om me heen heb. Het lintje is niet voor mij alleen maar voor de hele groep. Het is toch fantastisch dat zo veel mensen bereid zijn te helpen terwijl ze nog nooit in Suriname zijn geweest? Als de corona-tijd voorbij is ga ik echt iets doen voor alle vrijwilligers, we gaan het samen vieren.”

 

fotoserie:

 

22 augustus 2020
Laden van 2 containers met hulpgoederen voor Suriname.

20 september 2013
De Stichting Burgerweeshuis vierde het 450 jarig bestaan onder het motto Jeugd in beweging. In het RAR gebouw was een bijeenkomst met oa de presentatie van het jubileum boek” Gedenckt ons, aerme wesen” geschreven door Emile Smit. Het eerste exemplaar is overhandigd aan Diny de Klein, de laatste nog levende bewoonster van het voormalig weeshuis.
22 juli 2011
Bezoek 4 jeugdvoetbalteams en 25 ouderen uit Port Elizabeth, Zuid Afrika aan Tiel. Een broodmaaltijd geserveerd in de Theole kantine.
29 februari 2020
Het Weeshuis gaat vijf jaar lang het Hertenkamp ondersteunen.
30 Januari 2008
Will van Rhee is Suriname fan en betrokken bij Vrienden van Suriname.
9 juni 2001
Voetbaltrainer Rinus Michels met Will van Rhee bij Theole.
20 Juli 2013
De Stichting Vrienden van Suriname verschepen binnenkort weer een zeecontainer naar Suriname vanaf hun opslagplaats aan de Paoesteeg.
07 April 2006
Suriname Inzamelaktie.
7 januari 2006
Suriname inzameling.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights