Na kersen nu ook zelf appels plukken bij de Kerkewaerdt in Wadenoijen

Door de Coronacrisis gaan de nationale fruitplukdagen, die normaal rond deze tijd gehouden worden dit jaar niet door. Maar Aart Blom, de creatieve ondernemer met zijn enorme kersen en hardfruitboomgaard in Wadenoijen heeft het zo georganiseerd, dat het zijn boomgaard zonder problemen wel kan. Twee en wellicht drie weekenden lang kun je in Wadenoijen zelf de bekende Jonathan plukken en de sfeer rond de appelpluk proeven.

De ‘Pluk hem zelf’ actie van Betuwe Kers was dit jaar een enorm succes. Vanuit het hele land en daarbuiten kwamen de kersenliefhebbers toegestroomd. Eenmaal moest hij zelfs enkele dagen nee verkopen. Dat zal met de Jonathan appels niet snel gebeuren. Ongelooflijk hoeveel kilo’s aan een boompje hangen.

Opening

Vrijdag 25 september werd de zelf-appel-pluk-periode officieel geopend door de Voorzitter van het Regionale speerpuntenbeleid recreatie & toerisme van Regio Rivierenland en burgemeester van Buren, Jan de Boer. Dat deed hij door een eerste kistje te plukken. Hij had daarvoor de klompen uit zijn schuurtje gehaald. De Boer toonde zich een ervaren fruitplukker. In no-time had hij zijn hoendrik vol. Nadat het kistje vol en afgewogen was, kon hij het mee naar huis nemen. Ook fruitbaasje Flipje plukte ijverig en vertrok met een kist appelen naar zijn vriendjes.

Het is een flink stuk lopen om van de verkoop- en ontvangstruimte op de Kerkewaerdt naar het perceel met hard fruit te gaan. Daarom is er gratis vervoer met de zogenaamde fruitkisttreintjes getrokken door een tractor. Bij het vervoer naar en van het plukgedeelte in de boomgaard worden de “coronaregels’ uiteraard in acht genomen.

Vertier

Appels plukken kun je in de weekenden van 26 en 27 september, 2, 3 en 4 oktober en zoals het er nu uitziet ook nog op 9, 10 en 11 oktober. De prijs voor de zelf geplukte appels bedraagt € 1,00 per kilo. De pluktijden zijn van 9.00 tot 18.00 uur. Toegang tot de boomgaard en het parkeren is gratis.

Aart zou Aart niet zijn, wanneer hij ook niet voor vertier zou zorgen: “In de weekenden zorgen wij voor Oma’s eigen gemaakte erwtensoep en voor een muzikale noot in de boomgaard. Zo komen zaterdagmiddag 26 en zondagmiddag 27 september de straatmuzikanten De Nijlpaarden optreden. En op zaterdagmiddag 3 oktober komt Het Betuws Houthakkers Collectief de plukkers vermaken. Deze gelegenheidsband treedt op in een passend houthakkers-outfit. En natuurlijk is er speelgelegenheid voor de kinderen.“

De boomgaard is zo groot , dat er zelfs bij grote drukte op veilige afstand van elkaar geplukt kan worden.

Aanloop naar fruitbelevingspark

Blom ziet de appelpluk als een aanloop naar het fruitbelevenispark ‘Streeckerij de Betuwe’. Een flink deel van alles wat hij in gedachten heeft zal al in 2022 in bedrijf kunnen zijn. Een van die onderdelen is een kas, waar bezoekers de hele zomer zelf hard en zacht fruit kunnen plukken.

Aan dat fruitbelevingspark wordt op papier hard gewerkt. Begin volgend jaar hoopt hij dat de bestemmingsplanprocedure afgerond zal worden. Dan kan hij daadwerkelijk met de aanleg beginnen.”

foto’s:

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights