De Wereldwinkel in de Weerstraat in Tiel

Wereldwinkel in het voormalig Lebbink pand aan de Weerstraat. Met vlnr: Marianne Landman, Diana Griepsma en Ingrid Ton.

 

Er gaat een wereld voor je open…’

Zelf was ik nog nooit bij een ‘Wereldwinkel’ geweest. Mocht dat herkenbaar zijn voor de lezers dan kan ik ze meteen aanbevelen echt zelf een kijkje te gaan nemen. Iedereen kent waarschijnlijk het ‘Max Havelaar-keurmerk’ en het concept ‘fair-trade’ wel, de Tielse Wereldwinkel heeft daar een eigen draai aan gegeven.

Het concept Wereldwinkel stamt uit 1969, en zet zich in voor handel in producten uit ontwikkelingslanden als Latijns-Amerika, Azië en Afrika. De inkoop geschiedt zonder tussenhandelaren voor ‘eerlijke prijzen’. Rietsuiker, koffie en thee behoorden eerst tot de basisproducten, het assortiment werd gaandeweg verbreed met kunstnijverheid zoals kleden, kussens, beeldjes en tassen. Vanzelfsprekend moet het winkelassortiment aan de vereisten van Fair Trade voldoen, de laatste jaren is duurzaamheid ook een belangrijke peiler. De Tielse Wereldwinkel is een stichting die gerund wordt door 29 vrijwilligers. Marianne Landman is er algemeen bestuurslid en winkelmanager. Inkoop is eveneens haar verantwoording. “De meeste leveranciers zitten gewoon centraal in Culemborg, onder andere in Fair-Plaza.” vertelt ze lachend, “Helaas vlieg ik niet zelf de hele wereld rond om in te kopen!”

Inkoper
Ze verhuisde van Alkmaar naar Tiel. Haar beroep als haptotherapeute combineerde ze altijd al met vrijwilligerswerk. “Ik was echt fan van deze organisatie, ik kwam er ook al in Alkmaar en ging in andere plaatsen altijd bij ze binnen kijken. Eenmaal in Tiel zag ik een advertentie in een nieuwsbrief: inkoper gezocht. Ik kon het bijna niet geloven, net iets voor mij, hoe mooi wil je ’t hebben?” Sinds 2018 steekt ze bijna al haar vrije tijd in de winkel. “Het leuke van vrijwilligerswerk is dat je zo’n geweldige kans krijgt, ik zou anders nooit zomaar een winkel begonnen zijn!” Ze is nu ook winkelmanager, dat betekent direct contact met de inkoop- en verkoopmedewerkers. Verder zijn er vrijwilligers voor de styling, PR, ICT, financiën, technisch onderhoud en natuurlijk het bestuur.

Bestuur
Samen met Henk Akse (voorzitter), Angelique Menalda (secretaris), Peter van ’t Wout (penningmeester) en Rijk van Steenwijk (algemeen) vormt Marianne sinds begin dit jaar het bestuur. “We zijn zeker geen bestuur op afstand, iedereen is juist heel actief, echt een meewerkend bestuur. Henk Akse en Dick van Beusichem, onze PR-man, werkten altijd internationaal, zij hebben veel zakelijke ervaring. Iedereen stopt veel energie in de winkel. We zijn met z’n allen bezig aan een inhaalslag om de winkel nog professioneler te maken.”

Lebbink
Ze zaten vroeger in de Kerkstraat en tegenwoordig in het voormalige pand van Lebbink aan de Weerstraat 10. Een historisch pand vol authentieke details.

Een deel van de winkelcollectie staat bijvoorbeeld in de eeuwenoude kelder. Er is schitterend aardewerk, fair-trade voedingsmiddelen (niet in de supermarkt te koop), vilten kado-artikelen, sjaals, sierraden, teveel om op te noemen, alles eerlijk en bijzonder. Marianne zag terecht dat de consument meer wilde dan wierook, thee en koffie. “Ik zag dat er meer was wat bij ons past, niet alleen van ver weg maar ook van dichtbij.” Zo breidde Tiel haar assortiment uit met lokale producten zoals kunst en duurzame artikelen. “Ons zwaartepunt blijft fair-trade, voor een menswaardig bestaan zonder kinderarbeid, gelijke betaling van mannen en vrouwen, goede medische zorg en educatie. Wij staan voor ‘hoe maak je de wereld beter?’, we brengen positiviteit en duurzaamheid. ”

Logo
“We hebben nu bijvoorbeeld ook chutneys van restgroenten en restfruit, herbruikbare waterflessen en locale kunst- en gebruiksvoorwerpen. Wel altijd duurzaam.” Bij hun nieuwe koers hoorde een nieuw logo. “Mijn dochter heeft het ontworpen, het is een wereldbol, omdat we mondiaal bezig zijn. Eromheen staat: ‘(H)eerlijk en duurzaam, ver weg en dichtbij’, het past allemaal zo goed bij elkaar! Een wereldwinkel brengt veel goeds.”, stelt Marianne, “Wat wij verkopen steunt een goed doel, maar wij hebben ook een sociale functie voor de stad. Bovendien zijn wij de enige winkel waar je een mooi kado koopt met een symbolische betekenis. Voor bijzondere gebeurtenissen ga je immers niet even naar de Blokker. Wij kunnen ook leuke pakketjes samenstellen voor bijvoorbeeld Kerstmis of als relatiegeschenk.”

Tenslotte
De Tielse Wereldwinkel is opgericht op 10 november 1981 en bestaat volgend jaar 40 jaar. Het bestuur beraadt zich al dit op passende wijze te vieren. “Het is beslist een feestje waard dat we nog steeds bestaan en gewaardeerd worden. De feestcommissie wil het samen met onze klanten en onze trouwe vrijwilligers vieren.” Uitbreiding van het vrijwilligersbestand is altijd welkom. “Bijvoorbeeld jonge vrijwilligers die meer thuis zijn in social media. We willen iedereen laten weten dat we er zijn!”

Zie ook:
www.wereldwinkeltiel.nl

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights