Lingecollege Lyceum Tiel bereikt het hoogste punt

Tijdens alle beperkingen in de Nederlandse economie is de vernieuwing van het gebouw van het Lingecollege Lyceum op de hoek van Heiligestraat en Nieuwe Tielseweg gewoon doorgegaan. De bouw die in januari 2020 begon, bereikte op vrijdag 11 september zijn hoogste punt. Wethouder Marcel Melissen mocht een handeling verrichten.

Op het terrein aan de Heiligestraat staat al sinds 1930 een schoolgebouw. In dat jaar werd de Rijks HBS gebouwd. Toen die school was overgegaan in de Rijksscholengemeenschap en het aantal leerlingen enorm groeide, werd er in 1976 een flink nieuw gebouw aan vastgezet. Verdere groei en fusie in het voortgezet onderwijs leverde in 2000 nog een zo geheten ‘semipermanente’ aanbouw op, een gebouw dat vijftien tot twintig jaar mee moet gaan en nu dus aan sloop toe is. De drie delen kregen in 2003 een nieuwe entree en centrale hal. Maar eigenlijk was het een wat onsamenhangend geheel.

Sinds enkele jaren is de onderwijsfilosofie van het Lingecollege, dat elke leerling zich naar zijn of haar eigen talenten optimaal moet kunnen ontwikkelen. Daarom is in het gebouw aan de Teisterbantlaan een vakcollege gemaakt, waar leerlingen die graag praktisch bezig zijn, worden opgeleid. Daar naast werd in oktober 2019 een splinternieuw mavo-gebouw gezet.

Nu zijn dus vwo en havo toe aan een nieuwe onderwijsomgeving. De schoolleiding heeft er voor gekozen om die helemaal te bouwen in de structuur van het pand uit 1976. Dat gebouw is in het voorjaar nagenoeg gesloopt. Eigenlijk bleef er niet veel meer over dan het betonnen skelet en daar binnen wordt een volkomen nieuw gebouw tot stand gebracht. De entree komt terug, waar die vóór 2003 was, maar verder zal nauwelijks iemand in de toekomst het schoolgebouw nog herkennen. Er komt een nieuw trappenhuis en er wordt met onderwijsontwikkelingen rekening gehouden. Dat betekent bijvoorbeeld meer ruimte voor eigen werkplekken. Anderszins verdwijnt ook het Open Leercentrum dat vol trots in 2001 nog werd gepresenteerd, met destijds enige tientallen vaste computers. Anno 2020 heeft elke leerling wel een eigen mobiel, laptop of IPad. Als de nieuwbouw midden 2021 klaar is, wordt de semipermanente bouw gesloopt en gaat het gebouw uit 1930 in de verkoop.

Ooit was het hoogste punt van een gebouw de punt van het dak. Als dat bereikt werd, dan kregen de bouwers het “pannenbier”. Maar bij een gebouw met een plat dak zijn er geen dakpannen meer en bier op een bouwplaats is heden ten dage ook uit den boze. Dus mocht wethouder Marcel Melissen op vrijdag 11 september een raam plaatsen. Daarmee wordt gesymboliseerd, dat nu kan worden overgegaan tot het wind- en waterdicht maken van het gebouw. De wethouder benadrukte, dat de plaatsing een secuur karwei was. Bouwen vergt een heel precieze afstemming van zaken, net zoals het politieke traject dat er aan vooraf ging. Daar komen onderwijswensen, financiële mogelijkheden en technische kansen samen. En dat alles om de leerlingen straks een fijne en goede leeromgeving te bieden.

klik op de foto voor een vergroting:

 

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights