Open Monumentendag in Tiel 2020

Zondag 13 september werd ook in Tiel weer aandacht besteed aan de jaarlijkse Landelijke Open Monumentendag. Door Corona had de Tielse organisatie een andere ‘draai’ aan dit evenement gegeven. Namelijk ‘met gesloten deuren’ en dus veel rondleidingen met gidsen en uitgebreide persoonlijke aandacht.

Het was een stralende dag, aan het weer lag het in ieder geval niet. Het evenement begon met een belangrijk moment, namelijk de officiële onthulling van de bruine ANWB borden met historische informatie over de monumenten van Tiel. De borden werden de afgelopen tijd herschreven door stadshistoricus Emile Smit, nadat ze eerst in kaart gebracht werden door Gerard Volmer van Tiels Bijzonder Verleden. Emile Smit verzorgde vervolgens die middag als deskundig gids een tweetal rondleidingen langs een aantal monumenten waar ‘zijn’ borden bij staan. Bij de onthulling van de borden was een delegatie van de ANWB aanwezig, en de officiele handeling werd verricht door Burgemeester Beenakker, die opmerkte dat het wel een heel erge stille tijd voor Tiel was, zo zonder Appelpop en het Fruitscorso in aantocht.

klik op de foto voor vergroting

Onthullen ANWB bord op het Kalverbos als onderdeel van de open monumentendag. Burgemeester Hans Beenakker onthult samen met Danielle Etienne, manager vrije tijd ANWB en Martin van de Mark, voorzitter Oudheidkamer Tiel het bord op het Kalverbos. De tekstschrijver Emile Smit (OKT) gaf een toelichting. Daarna een groepsfoto van alle betrokkenen.

Traditioneel bespeelde de beiaardier van de Sint Maarten zijn carillon vanaf 12.00 uur, als teken dat het tijd was voor de Open Monumentendag, maar dan dit jaar met gesloten deuren. Historicus Peter Schipper hield twee maal een rondleiding langs diverse monumenten en vertelde geanimeerd over de soms roemruchte bewoners daarvan. Arnout Reijnen, onder andere bekend van Waardevol Tiel en de Stichting Stadsherstel, zorgde ervoor dat het thema van de landelijke Open Monumentendag ook in Tiel nog terug kwam. Hij gaf namelijk een rondleiding langs historische onderwijsplaatsen in Tiel omdat het thema dit jaar ‘Educatie’ was. Helaas was er niet zo veel belangstelling voor deze wandeling. Hoewel het aantal inschrijvingen door corona beperkt was zaten niet alle wandelingen vol en vooral voor de bomenwandelingen van het IVN was dit jaar helemaal weinig belangstelling. Deze werden zelfs geannuleerd, terwijl dit thema de vorige editie van de Open Monumentendag in Tiel juist een grote publiekstrekker was. Maar alle organisatie bleek gelukkig niet voor niets geweest te zijn, Peter Schipper en Emile Smit kijken terug op twee zeer belangstellende groepen. Alle wandelingen deden Bakkerij van Ooijen, het verhaal over de Tielsche Kermiskoek bleek een welkome en geanimeerde afwisseling tijdens de rondleidingen. 

De natuurwandeling door de Kleine Willemswaard werd helaas op het laatste nippertje afgeblazen omdat de gids wegens ziekte verstek moest laten gaan. In de Tielse jachthaven was maar één van de twee varende monumenten te bezoeken die Tiel rijk is. Waalschokker de Neeltje Jantje had last van averij en bleef op de werf. Er waren wel bezoekers voor voormalig voetveer De Hendrikus, niet heel veel, maar degenen die de moeite namen de aanlegsteiger af te dalen (het water in de Waal ligt erg laag) bleken volgens de aanwezige enthousiaste vrijwilligers aan boord wel echte belangstellenden te zijn. Aan boord van de Hendrikus konden zij informatie krijgen over as-verstrooiingen op de Waal, de Neeltje Jantje kan daarvoor ingehuurd worden.

De historische begraafplaatsen van Tiel zijn ook deelnemer aan de Open Monumenten Dag, wel met een eigen programma. Zij zijn gelukkig niet ontevreden over het resultaat van de dag, hoewel ook bij hen de opkomst achterbleef ten opzichte van voorgaande jaren. Zij ontvingen op beide begraafplaatsen (Ter Navolging en de Joodse Begraafsplaats) tussen de 80 en 100 enthousiaste bezoekers en deelnemers aan de wandelingen, niet alleen uit het Tielse, maar zelfs bezoekers uit Den Haag.

Middelpunt van de dag was de kleine kiosk aan de Veemarkt waar uitbaatster Corry enorm haar best deed om het iedereen naar de zin te maken met lekkere hapjes en drankjes. Ook voor haar was het jammer dat de bezoekersaantallen in totaal eigenlijk wel tegenvielen. Aan het weer kan het niet gelegen hebben en aan de inzet van de organisatie en deelnemers zeker ook niet. Vermoedelijk durven belangstellenden het er nog niet echt op te wagen ergens aan deel te nemen met een groep in deze corona-tijd. Ook is het mogelijk dat men weerhouden wordt van deelname nu dat niet spontaan kan. Men moet zich immers aanmelden met allerlei gegevens, maar ja, dat zijn nu eenmaal dit jaar de geldende regels. Het lijkt er gewoon op dat iedereen toch voor veilig thuis kiest in deze onzekere tijden. De vraag is dan nog maar of de organisatie er wel weer voor kiest om volgend jaar met Tiel weer mee te doen aan de Open Monumentendag. Als de corona-epidemie niet onder de knie dan is het helaas niet waarschijnlijk dat zij nog zo veel tijd zullen gaan steken in een dag met zo’n onzeker aantal deelnemers.

Wat sfeerfoto’s van Marjon de Lange

Reacties zijn gesloten.