Wijzingen in dienstregelingen openbaar vervoer

Vanaf maandag 10 augustus rijden de treinen weerrondom Geldermalsen. Tegelijkertijd is door NS de dienstregeling aangepast. In Tiel is de overstaptijd voor reizigers van de sprinter uit Utrecht – Geldermalsen op de Arriva trein naar de richting Elst – Arnhem en omgekeerd verbeterd. De nieuwe dienstregeling maakte ook een aanpassing van de busdienstregeling noodzakelijk. Het heeft allemaal te maken met de uitbreiding van perrons en sporen in Geldermalsen.

De wijzigingen op een rij

De vervelend lange wachttijden voor het overstappen op het station in Tiel behoren tot het verleden. Niettemin bedraagt de overstaptijd vanuit de richting Kesteren naar de NS-sprinter naar Geldermalsen nog altijd 10 minuten. Omgekeerd is dat twee minuten meer en dus 12 minuten. Voor de richting Utrecht is als vanouds overstappen niet nodig, maar blijft de trein wel 7 minuten wachten op de passage van de intercity uit de richting ’s Hertogenbosch. Reizigers naar ’s Hertogenbosch hebben zeven minuten om de overstap naar de sprinter vanuit Utrecht naar ’s Hertogenbosch te maken. Dat is langer dan daarvoor het geval was. Maar zij moeten nu via de voetgangersbrug van het nieuwe perron 1 naar het bestaande perron vier lopen, dat vraagt wat meer tijd dan alleen maar het perron oversteken. Wanneer je geen gebruik maakt van de liften is dat tot eind 2022 een hele klim. Dan is de nieuwe reizigerstunnel gereed en wordt de bovengrondse traverse buitendienst gesteld.

Bussen

Bushalte Voetveer
Bushalte Grotebrugse Grintweg
Bushalte Grotebrugse Grintweg

De bussen van Arriva in Rivierenland stemmen hun dienstregeling af op de aankomst en vertrektijden van de treinen.

De route van lijn 44 wordt uitgebreid in Tiel. Na station Tiel (noordzijde) rijdt de bus ook naar het Lingecollege en de Teisterbantlaan.

Lijn 45 rijdt een kortere en snellere route door Tiel. De haltes Westluidense Poort, Voetveer, Santwyckse Poort en Lokstraat vervallen voor lijn 45. Reis je naar één van deze haltes? Gebruik dan belbus 245 of een alternatieve halte in de buurt zoals de nieuwe halte Latenstein of het station. Reis je naar het Lingecollege? Op station Tiel rijdt lijn 45 overdag door als lijn 44; je kunt dus in de bus blijven zitten.

Nieuw: Belbus 245 rijdt vanaf station Tiel naar de haltes Westluidense Poort, Voetveer, Santwyckse Poort en Lokstraat. Reserveer je rit ten minste een uur voor vertrek via 0900-1961 (€ 0,10 p.m.).

Voortgang bouw in Geldermalsen

De wijzigingen die voor de meeste reizigers kleine verbeteringen inhouden zijn allemaal een gevolg van de uitbreiding van het aantal perrons en sporen op station Geldermalsen. Die uitbreiding was nodig om de zes intercity’s die nu ieder uur van Utrecht en ’s Hertogenbosch en omgekeerd dit station passeren naast de nodige goederentreinen ruimte te geven. Met de stoptreinen uit de richting Gorinchem, Utrecht, ’s Hertogenbosch en Tiel gaat het om ongeveer 25 treinen per uur die Geldermalsen passeren of er stoppen. De werkzaamheden vorderen gestaag maar zullen nog tot ver in 2022 voortduren. Op 10 augustus is het nieuwe vrij liggende perron spoor 1 in gebruik genomen. Daar stoppen nu de witte sprinters uit ’s Hertogenbosch en Tiel richting Utrecht. De plaats waar de sprinter uit Tiel eerst stopte, is nu tijdelijk ingenomen door de stoptrein richting Gorinchem / Dordrecht. Die trein krijgt straks een eigen railverbinding en perron (spoor zeven aan de Westkant van het station) en hoeft dan niet meer op het hoofdspoor te komen. Verder vervalt straks de pas in 2011 in gebruik genomen voetgangersbrug en komt er een brede voetgangerstunnel. De huidige sporen 3 en 4 zijn een stuk ingekort. Om een derde spoor richting Gorinchem en verder mogelijk te maken komt, er een nieuwe spoorbrug bij Tricht en gaat het verkeer daar voortaan onder het spoor door. Ook verderop in Tricht komt er met een nieuw viaduct een einde aan de gelijkvloerse kruising van wegverkeer en treinen.

De foto’s geven een beeld van de situatie zoals ik die dinsdag 11 augustus aantrof op het station en het nieuwe viaduct bij de Lingebrug in Tricht. Duidelijk is dat Geldermalsen een station van allure wordt. Voor reigers met bestemming Utrecht en ’s Hertogenbosch en verder zou het ideaal zijn wanneer de wens om in Geldermalsen straks intercity’s te laten stoppen, bewaarheid wordt. Het kan voor reizigers vanuit Tiel een tijdsbesparing van ongeveer 15 minuten opleveren.

Een fotoserie van Bert Leenders. Klik op de foto voor een vergroting.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights