Nieuws van en over Tiel en regio, editie 19 augustus 2020

Wegdek Dreef en Zijvelingsestraat in Wadenoijen krijgt weer kleur

Vorig jaar heeft de gemeente Tiel het wegdek van de verbindingsweg van Wadenoijen naar Ophemert een flinke opknapbeurt gegeven. Het wegdek en de markeringen zijn sindsdien weer in prima staat, de hobbels veroorzaakt door boomwortels zijn weg. Wat nog miste was de rode toplaag van de fietsstroken. Die wordt deze week aangebracht. Twee medewerkers van Pelle Markeringen klaren deze flinke klus in enkele dagen. Pelle is het bedrijf dat er voor zorgt dat alle wegmarkeringen in Tiel goed zichtbaar zijn. Dit jaar is er in de gemeente veel achterstallig onderhoud aan de wegbelijning weggewerkt. Zo kregen onlangs maar liefst negen rotondes een nieuwe wegmarkering, die beter tegen warm weer bestand is.

Gemeente denkt over extra waterberging plaatsen

16 augustus 2020 Onweer en donderwolk in Tiel Oost met Hotel Tiel / Valk

De hevige stortbuien van de laatste dagen, die overigens grotendeels aan Tiel voorbij gingen, hebben de noodzaak van een betere afvoer en tijdelijke opslag van regenwater weer eens extra aangescherpt. In enkele Gelderse plaatsen kon je in de straten kanoën. Ook de stad Tiel is niet regenwaterproof.

1958 Varkensmarkt

Ik herinner me dat jaren terug de brandweer na hevige regenval steeds de kelders van een aantal woningen in de Korte Binnenhoek moest leegpompen, dat het Plein en de Varkensmarkt nog wel eens blank stonden door water dat uit het riool omhoog kwam en ook spullen in het magazijn van het industriële bedrijf Tiel van het werkvoorzieningschap aan de Nieuwe Tielseweg veel schade opliep toen begin jaren negentig hetzelfde daar gebeurde. Ondertussen zijn er in Tiel op – ik meen tien plaatsen – door het Waterschap ondergrondse waterbergingen in de vorm van grote betonnen bakken aangebracht. Op andere plaatsen zijn zogenaamde wadi’s gekomen, met grasbedekte kuilen die het regenwater tijdelijk kunnen opvangen. Ook op industrieterrein Kellen zijn watergangen verbreed, waterkommen aangelegd en is de Dode Linge deels voorzien van een nevengeul. In de dorpen zijn eveneens maatregelen getroffen. Nog niet zo lang geleden is de opslagcapaciteit van de Linge bij Wadenoijen bijvoorbeeld vergroot. In dicht bebouwd gebied is het lastiger om water tijdelijk op te slaan. De gemeente Tiel lijkt in ieder geval volgens een bericht in de Gelderlander er twee gevonden te hebben.

Het zou gaan om de stadhuistuin en het grasveld bij de Sint Maartenskerk. Dat grasveld zou verdiept komen te liggen. Bij de stadhuistuin wordt gedacht aan de aanleg van twee kleine vijvers, die water op kunnen vangen. De gemeenteraad moet er nog een besluit over nemen. Een van onze trouwe lezers stuurde ons al vast een waarschuwend bericht: ‘De geplande wadi bij de Sint Maartenskerk ligt vrijwel naast de stadsgracht, dus waarom daar niet direct in lozen, veel goedkoper naar zijn oordeel”. Ook voorzag de goede man hoge kosten door de noodzaak van kostbaar archeologisch onderzoek op deze historische plek.

Aanleg glasvezelnetwerk snel van start

KPN en de gemeente Tiel laten er geen gras over groeien. Een deel van de inwoners van Passewaaij, die daar nu nog geen glasvezel hebben, hebben ondertussen bericht gekregen dat een KPN-medewerker langs komt om te bekijken hoe de glasvezelkabel het beste de woning ingebracht kan worden. 31 augustus is er een officieel startmoment. Later dit jaar kan dan waarschijnlijk met de aanleg begonnen worden. De planning van de overige wijken van Tiel is nog niet bekend.

Geen gratis zakken voor plastic afval meer in supermarkten

Vanaf september zijn de speciale inzamelzakken voor plastic verpakkingen in de regionale supermarkten niet meer verkrijgbaar. Avri stopt er mee omdat het gebruik van deze zakken in de grijze containers niet meer nodig zijn. Bewoners van hoogbouw, die geen grijze container hebben, krijgen voortaan tachtig zakken per jaar gratis aan huis afgeleverd. Medewerkers van werkzaak gaan dit verzorgen. Extra zakken kunnen tegen betaling bij Avri besteld worden.

Avri wijst er op dat inwoners die hun plastic en blik afval toch in een plastic zak in de container willen aanbieden, daarvoor geen ondoorzichtige zakken moeten gebruiken. Dit in verband met de noodzakelijke kwaliteitscontrole van het aangeboden plastic en blik. Meer informatie vindt u op de website van Avri.

De Tielenaar in de Zakengids

In De Zakengids van woensdag 12 augustus staat een artikel dat Marjon de Lange schreef over de Tielenaar. Marjon is correspondent voor De Zakengids en lid van de redactie van de Tielenaar. Voor degenen die het artikel niet gezien hebben en het alsnog willen lezen, vermelden wij hier de link naar het artikel: https://www.zakengidstiel.nl/reader/66792/1498612/de-tielenaar-voor-alle-tielenaren

http://www.detielenaar.nl

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights