Eerste steen gelegd nieuwbouw Dierenambulance in Tiel

Donderdag 16 juli werd de eerste steen gelegd voor de nieuwbouw van de Stichting Dierenhulp – Dierenambulance in Tiel. De Stichting is in 1991 begonnen op initiatief van dierenvriend Marja van Gessel. Aan haar de eer de officiële handeling te mogen verrichten.

De stichting is vanaf 2001 gehuisvest in het voormalig slachthuis van Tiel, aan de J.D. van Leeuwenstraat. Eerst nog samen met de BATO (Beoefenaars Archeologie Tiel en Omstreken-red.), als noodoplossing, ter beschikking gesteld door de gemeente Tiel. “Toen het complex in 2015 verkocht werd konden we gelukkig blijven”, vertelt Marja. “Samen met de BATO deelden we vroeger ons huidige onderkomen, dit was vroeger het kantoor en laboratorium van het slachthuis.” De BATO verhuisde al eerder. “Het pandje was best een bouwval, we hebben het de afgelopen jaren helemaal zelf gerenoveerd.” Naast het voormalige laboratorium was een weiland. Hier waren wat opvangkooien voor ganzen, duiven, reigers en andere vogels. Onder de carport aan de rand van het terrein zijn nog een paar hokjes voor bijvoorbeeld konijnen en een geitenstalletje.

Opvang
“We hadden eigenlijk weinig echte ruimte voor opvang”, vertelt Marja. “We moesten de dieren steeds naar andere locaties brengen, we reden af en aan bijvoorbeeld naar Deurne, Oss, Halle, Utrecht en Amsterdam. We bedachten dat we beter zelf voor opvangmogelijkheden konden zorgen en zo ontstond ons plan, eigenlijk meer onze wens, om van het aangrenzende weiland een pand voor opvang van dieren te maken.” Er werden wat ruwe schetsen gemaakt, De Vree en Sliepen was vanaf het eerste begin een belangrijke sponsor. Zij zorgden voor een échte bouwtekening en zo kon er een bouwvergunning aangevraagd worden bij de gemeente.

Betuws Project
De gemeente werkte mee, er werd direct accoord gegaan met de bouw en de wijziging van het bestemmingsplan. Ook de eigenaar van het onroerend goed, Branco de Lange, was positief. Maar Marja is ook vol lof over de buren en omwonenden die allemaal direct enthousiast waren. “Ik ben heel dankbaar dat de eigenaar van het pand meewerkt en het is heel fijn dat de buren geen bewaar hebben. Eén van de buurtbewoners ontpopte zich zelfs tot een opzichter die iedere dag kritisch poolshoogte komt nemen”, aldus een lachende Marja. Maar zonder geld en materiaal hadden ze het niet voor elkaar gekregen. “Al met al is het een echt Betuws project geworden, we hadden dit allemaal niet kunnen doen zonder de hulp van de vele sponsoren.” De stichting heeft overeenkomsten met de gemeenten Tiel, Buren, West-Betuwe en Neder-Betuwe.

Actie Plank
“Ongeveer met de bouwvakvakantie zal de nieuwbouw als skelet opgeleverd worden. Daarna gaan onze vrijwilligers zelf verder met de afbouw. We doen zoveel mogelijk zelf maar kunnen niet alles, een fundering is bijvoorbeeld echt professioneel werk. We hebben veel aan onze sponsoren te danken, zowel in geld als in materiaal maar ook in daadkracht.” Het pand wordt opgetrokken uit hout, een deel van de opbrengst van sponsorgelden komt uit de ludieke actie: “sponsor een plank”. Voor 16 euro kan iedereen die wil de waarde van een plank doneren. Na afloop van de bouw worden alle namen van alle sponsoren verwerkt in een kunstwerk dat Grasshopper Reclame gaat maken. “Op basis van ons logo, alweer door een sponsor”, aldus Marja.

Afscheidsruimte
Het nieuwe opvangpand wordt L-vormig, met deuren naar de afzonderlijke dierenverblijven, maar ook halletjes tussen de ruimtes in en verbindingen tussen de compartimenten onderling. Het nieuwe pand is bestemd voor de opvang van natuurdieren. “Eigenlijk voor alles, behalve hond en kat, want die gaan direct naar het asiel.” Bijzonder wordt ook de afscheidsruimte voor overleden dieren. De stichting bewaart deze namelijk drie weken in een vriezer. “Eigenaren kunnen dan komen kijken of het hun dier is, in de aparte ruimte kunnen ze afgezonderd op hun eigen manier afscheid van hun dier nemen.” Ook komt er een ren en een nieuw geitenhok.

Eerste Steen

Een van de enthousiaste vrijwilligers die zich met de bouw bezighoudt is Maurice Molthoff. Hij is de zoon van Marja. “Hij vindt dit leuk en is mega-handig”, zegt de trotse moeder. Samen met Theunis van De Vree en Sliepen bedacht hij dat Marja de eerste steen moest leggen, ze wilde het eigenlijk echt niet, maar is toch overstag gegaan. “Eigenlijk wel een eer”, zegt Marja bescheiden. Ze beschilderde bakstenen in de kleuren van hun logo, geel en blauw en metselde die in de hoek van het pand. In oktober is het pand waarschijnlijk af. Bij de bouw wordt werkelijk overal aan gedacht. Samen met de stichting, betrokkenen en omwonenden kijken we al uit naar het resultaat!

Site van de stichting:  https://www.dierenhulp.com/

Met dank aan:

Loonbedrijf Piet van den Berg – Echteld

Tielbeton en Wessel Beton, onderdeel van de Dekker Groep

Augustinus Prefabwapeningsstaal – Ochten
Betuwe Funderingen – Opheusden

De Vree en Sliepen – Tiel

Dorrestijn Timmerfabriek – Buren

Autobedrijf de Lange – Tiel

Meijer Installatietechniek – Tiel

Vermeer Maatvoering – Elst (gld)
Handelaardij Houthandel – Waardenburg

Houthandel De Tolbrug – Echteld

Jongeneel – Tiel

Raab Karcher – Tiel

Berg-Electro – Tiel

Middelkoop – Buurmalsen

Grasshopper Reklame– Tiel

Bouwmensen Rivierengebied

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights