Chocolade voor de verzorgingshuizen Tiel

Het Tielse Oud Burgermannen- en Vrouwenhuis zorgde voor een leuke verrassing voor onze ouderen en hun verzorgers in deze moeilijke corona-tijd. Dinsdag 31 maart kregen alle verzorgingshuizen tasjes met lekkernijen zoals chocolade en paaseitjes bezorgd, met een leuk kaartje erbij, iedere bewoner én al het verzorgend personeel kregen een traktatie om hen een hart onder de riem te steken.

De heren van Jamin en het Chocoladehuis arriveren als eerste bij Walstede, met een volle kofferbak en dozen vol chocolade

De Stichting had twee Tielse ondernemers in de arm genomen om de verrassing te leveren, te weten ‘Het Chocoladehuis’ en ‘Jamin’. Maar liefst 1200 tasjes met lekkers bezorgden zij bij het Vrijthof, Walstede, Lingewaarde, Westlede, de Vier-Gravinnen en de Herbergier. Administrateur van de Stichting, de heer Duquesnoy vertelt dat het idee spontaan bij hen ontstond toen het bericht kwam dat alle verzorgingshuizen op slot gingen. “We wilden graag wat doen voor de ouderen die geen bezoek meer krijgen en ook voor al diegenen die hen verzorgen.”

Naast het lekkers in de tasjes had de Stichting ook in allerhaast een lief kaartje laten maken:

LIEVE BEWONERS EN VERZORGERS (staat er aan de voorkant)

Met op de achterkant de pakkende tekst:

Het Oud Burgermannen- en Vrouwenhuis is een stichting die er is voor Tielse ouderen. Nu, doordat vooral oudere mensen die in een zorgcentrum wonen het moeilijk hebben ten gevolge van het Coronavirus, hebben wij gemeend om u wat extra aandacht te geven in de vorm van een presentje dat u hierbij aantreft. Ook alle medewerkers van het zorgcentrum, die nu onder dikwijls moeilijke omstandigheden de zorg voor u op een uitstekende wijze uitvoeren, worden ook niet vergeten, ook voor u hierbij dit presentje.

Tenslotte hopen wij dat u geniet van deze heerlijke traktatie en dat de situatie voor iedereen spoedig verbetert.

Het bestuur van het Oud- Burgermannen- en Vrouwenhuis

 

Net als alle andere woonzorgcentra zit ook Walstede ‘op slot’. De enorme hoeveelheid tasjes met chocolade moest in de hal gezet worden, medewerkers kwamen het daarna ophalen met een karretje.

De stichting Oud- Burgermannen- en Vrouwenhuis bestaat in Tiel al sinds 1367 (!) het is een voortzetting van het verzorgingshuis Het Oud Burger Mannen- en Vrouwenhuis, in de volksmond ook wel het ‘gasthuis’ genoemd.

Het gasthuis kent een rijke geschiedenis en is sinds eeuwen gevestigd aan de Gasthuisstraat en de Ambtmanstraat. Het huidige, nog bestaande gebouw aan de Ambtmanstraat opende in 1805 zijn deuren voor de verzorging van ouderen die het burgerrecht van Tiel bezaten. In dit tehuis, dat toen als instelling van weldadigheid bekend stond, konden zij onderdak en verzorging krijgen.

Hoewel in 1967 de taak van het gasthuis is veranderd en er sinds die tijd geen ouderen meer werden verzorgd, is het gedachtegoed nog springlevend.

De huidige stichting houdt dit in stand door activiteiten (mede) te subsidiëren voor ouderen in de gemeente Tiel. Deze subsidies zijn mogelijk uit de opbrengst van het vermogen van de stichting, dat in zeven eeuwen is gevormd. Het is heel fijn dat de Stichting in deze moeilijke tijd dit sympathieke gebaar gemaakt heeft!

Comments
Loading...