Rondleiding bij herinrichting Waalkade Tiel

Het werk aan de Waalkade schiet goed op. Zaterdag 16 november konden belangstellenden een kijkje nemen op de bouwlocatie. Meer dan 150 mensen trotseerden het wat gure weer om het indrukwekkende werk van nabij te bekijken en te luisteren naar de informatie van de rondleiders.

video:

In mei van dit jaar zijn de werkzaamheden begonnen en er is ondertussen al veel werk verzet. De keermuur is verwijderd en vervangen door een nieuw exemplaar. Die bestaat uit damwand ‘planken’ tot 20 meter lang van cortenstaal. Aan de walkant is achter de oude kademuur veel grond weggehaald. Die moet straks wanneer de ankers om de keermuur op zijn plaats te houden aangebracht zijn weer teruggestort worden. Ondanks dat die grond flink aangestampt wordt, zal er toch sprake zijn van nazakken. Dat betekent dat de stenen van de wandelpromenade na ongeveer twee jaar verwijderd worden om opnieuw gelegd te worden. Dat gebeurd dan in zand met cement en met een zogenaamde harde voeg. Dan zal de keermuur het evenals de andere kunstwerken 100 jaar moeten uithouden. Daar is het hele ontwerp op berekend. Dat is bijna twee maal de periode dat de nu weggebroken keermuur het uithield.

Uitgebreide foto serie onder de tekst

Hoofdmoot van de werkzaamheden zal de komende weken het aanleggen en de zogenaamde ankers zijn. Dat zijn geen scheepsankers maar zeer sterke stalen kabels die in lange kunststof buizen opgevuld met speciaal beton moeten zorgen dat de keerwand op zijn plaats blijft.

Verder moet er nog veel straatwerk verricht worden. Op het snijpunt van haven en de rivier komt een aantrekkelijk plein, waar je vanaf betonnen stenen van het fraaie Waalgezicht en de drukke scheepvaart kunt genieten. Ook elders komt nog wat straatmeubilair. Het ontwerp ziet er prachtig uit maar is tegelijkertijd een beetje kalig. Dat komt door voorschriften van Rijkswaterstaat. Bij hoog water mag een snelle doorvoer van het water niet gehinderd worden door obstakels. Het niveau van de Waal tussen de laagste en hoogste waterstand kan gemakkelijk meer dan 8 meter bedragen. Behalve veel gras op de parkeerplaatsen en de rest van de kade zullen er wat bomen in bakken geplaatst worden. Die kunnen snel verwijderd worden bij hoog water. “Fijn” zegt een van de deelnemers aan de rondleidingen die op de Tolhuiswal woont. “Bomen verhinderen het uitzicht en dat uitzicht is toch de reden waarom veel mensen daar zijn gaan wonen.” Een andere deelnemer suggereert om de bomen in kisten drijvend in de Waal te plaatsen, maar dat lijkt geen goed idee. Verder moet er nog een helling baan voor rolstoelen aangelegd worden zodat de binnenstad vanaf de flaneer promenade en de 200 parkeerplaatsen makkelijk te bereiken is.

Kade van Dijkhuizen

Desgevraagd verklaart een rondleider dat het stuk van de kademuur nabij het vroegere brandstofstation dat eigendom is van de firma Dijkhuizen niet meegenomen kon worden. Best jammer, want dat had nu voor veel minder geld gekund dan dat straks weer opnieuw materieel moet komen om dat relatief kleine stuk te verbeteren.

In april 2020 klaar

Wanneer alles meezit is het project in april klaar, dat is toch vier maanden later dan aanvankelijk gepland. Maar niettemin kunnen Tielenaren en bezoekers de tweede helft van de lente en de hele zomer van 2020 genieten van al het moois dat nu gebouwd wordt. Voorwaarde is wel dat het werk niet langdurig gehinderd wordt door hoogwater of strenge vorst. Fijn voor de centrumondernemers is dat dan ook de cruiseboten kunnen aanleggen.

Cruiseboten belangrijk voor het centrum

Wethouder Melissen, die ook een kijkje komt nemen, vertelt dat het wel 150 boten per jaar waren, die Tiel voor een of meerdere dagen aandoen. Voor het museum, de horeca-ondernemers en de winkeliers betekenen de 15- tot 25.000 cruisegangers per jaar een flink aantal extra bezoekers en kopers.

De kosten

De vier miljoen euro, die begroot was voor alle kosten van het deel van het project dat nu uitgevoerd wordt, inclusief, ontwerp, voorbereidingsuren, ambtelijke en deskundige begeleiding en de uitvoering, bleek niet voldoende. Mede door de stijging van de bouwkosten, lukte een eerste aanbestedingsronde binnen het budget niet. Er was een miljoen extra nodig, die de gemeente op tafel heeft gelegd. “Dat is heel veel geld” zegt de wethouder zorgelijk en met die vijf miljoen zullen we het mogelijk niet helemaal redden.

Bij vijf miljoen euro verwacht je dat het project ook goed is voor de werkgelegenheid. Dat blijkt tegen te vallen. De uitvoerder schat dat er over de gehele bouwperiode gerekend gemiddeld vijf mensen met uitvoerend werk op de bouwplaats bezig waren.

Uitvoering tweede fase nog onzeker

Wanneer de Waalkade verder aangepakt wordt, kan de wethouder nog niet zeggen. “Het college en de raad willen niets liever dan dat de uitvoering heel snel gebeurd. Maar voor deze tweede fase, waarvan de trappen al aangelegd zijn, hebben we naar mijn inschatting wel twee miljoen euro nodig. Dat geld is er nog niet.

Speciale gasten

Even na elven nemen de laatste ’gewone’ deelnemersbezoekers afscheid. Voor hen is er met een knipoog naar de Berlijnse muur een stukje beton van de keermuur als aandenken en een klein presentje. Zij maken plaats voor de speciale gasten, de omwonenden. Als goedmakertje voor de overlast zijn er voor hen, soep, broodjes en andere versnaperingen. Desgevraagd verklaart een bewoner dat het met de overlast wel meegevallen is. “Alleen tijdens het intrillen van de planken van de keermuur ondervonden we ook op de woonboten een hinderlijk trillen. We worden door de gemeente vrijwel wekelijks geïnformeerd over het project. Dat is allemaal prima in orde.”

Gemeente en aannemer kunnen terugzien op een geslaagd open huis met veel geïnteresseerde gasten.

 

 

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights