Start beheer Kleine Willemswaard Echteldsedijk Tiel

Vrijdag 24 mei was het startfeestje van de nieuwe aanpak gebiedsbeheer van de voormalige Kleine Willemspolder aan de Echteldsedijk. De nieuwe naam is De Kleine Willemswaard en is een overstromingsvlakte van de Waal bij hoogwater. De komende drie jaar gaat ARK Natuurontwikkeling aan de slag met natuurgericht beheer van het gebied.

tekst gaat door onder video:

Vrijdag was er een start van dit nieuwe project. In een tent was een samenkomst met belangstellenden, muziek en toespraken van Jos Rademakers (ARK), Henk van Rheede (RWS) en wethouder Ben Brink. Middels een aantal excursie’s konden de gasten meer te weten komen over het gebied.

Vorig jaar is in het project Fluvia een deel van het stroomgebied van de Waal weer terug gebracht in de uiterwaard. In 1818 is door Koning Willem I de nu nog aanwezige en begroeide strekdam aangelegd waardoor er de Willemspolder ontstond bij Echteld en Tiel. Door het graven van het Amsterdam-Rijnkanaal bleef bij Tiel de Kleine Willemspolder over. Tot vorig jaar was het agrarisch gebied en liepen er koeien. De zomerkaden zijn deels verlaagd en ARK mag in 3 jaar proberen om er een soort van ‘Stadswaard’ van te maken: samenvoeging van stadspark en uiterwaard. Daartoe zijn er 3 actiepunten 1: een zo natuurlijk mogelijk beheer, 2: lokale betrokkenheid stimuleren en 3: een organisatie opbouwen die na 3 jaar het beheer over neemt.

Volgens ARK directeur Jos Rademakers wil zijn stichting in gesprek gaan met inwoners over de ideeën die zij hebben over het gebruik en ergernissen over oa afval en loslopende honden aan te pakken.

Volgens Henk van Rheede van Rijkswaterstaat is er geen garantie dat dit gebied altijd zo blijft, het blijft een zoekgebied om hoogwater problemen op te lossen.

Zie voor info ARK:    https://www.ark.eu/

zie ook de items:

https://detielenaar.nl/nieuws/2018/03/fluvia-tiel-aanleg-ooibos-in-kleine-willemspolder/

https://detielenaar.nl/openbare-ruimte/2017/07/video-fluvia-tiel-start-en-luchtbeelden/

https://detielenaar.nl/openbare-ruimte/2017/07/uitvoering-fluvia-tiel-officieel-van-start/

https://detielenaar.nl/openbare-ruimte/2017/04/vervolg-voorbereidende-werkzaamheden-fluvia-tiel-fase-1/

https://detielenaar.nl/openbare-ruimte/2017/04/vervolg-voorbereidende-werkzaamheden-fluvia-tiel-fase-1/

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights