Een kijkje bij de Techniekwedstrijd

Woensdag 6 maart was in Geldermalsen de traditionele openingsmanifestatie van de techniekwedstrijd 2019. Het thema is dit jaar ‘Kettingreactie’. Leerlingen van groep acht van De Waaijer uit Wadenoijen en de Rehobothschool uit Opheusden waren dit maal uitverkoren om bij dit jaarlijkse leerzame festijn, dat meer aandacht en belangstelling voor de techniek bij basisschoollerlingen wil wekken, aanwezig te zijn.

Er was ditmaal niet gekozen voor een bedrijfsbezoek maar voor de thuisbasis van de techniekwedstrijd, het gebouw van Bouwmensen in Geldermalsen.

Daar zorgde de Ontdekfabriek uit Eindhoven voor een aansprekend programma. Met spullen en met hulp van de medewerkers van de Ontdekfabriek moesten de leerlingen daar in driekwartier van losse attributen diverse kettingreactietoestellen in elkaar zetten en zorgen dat die werkten. Dat bleek een lastige maar ook een boeiende klus. Naast een mooie oefening in samenwerking, organisatie, analyse en ruimtelijk denken konden de leerlingen al vast ideeën opdoen voor het werkstuk, dat zij daarna in kleine groepjes op hun school zouden gaan maken. De ochtend werd gecompleteerd met andere opdrachten waaronder een ontsnapping uit een escaperoom. Tot slot werden de startpakketten, die iedere deelnemende school krijgt, overhandigd.

Dit jaar doen 21 scholen uit het westelijke deel van het Rivierengebied mee aan de techniek wedstrijd.

Een kijkje bij de Prins Clausschool

Ondertussen zijn we 10 weken verder. Wij van de Tielenaar waren nieuwsgierig hoe er op de scholen aan het project gewerkt wordt. Daarvoor togen we naar de Prins Clausschool in Tiel.

Daar troffen we de leerlingen van groep acht met hun docent Wim Holstege en Gerard van Buuren en Martiem Klumper van de techniekwedstrijd. Martiem komt zich oriënteren. Hij is pas vrijwilliger bij de Techniekwedstrijd geworden. Gerard is een van de mensen die al jaren een groot deel van de praktische organisatie rond de wedstrijd regelt en uitvoert en de contacten met de scholen onderhoudt. Docent Holstege: “We zijn pas enkele weken bezig. Daarvoor was alle aandacht gericht op de Cito-toets. Die ligt nu achter ons en de komende weken heb ik ruimte om in mijn lesprogramma tijd voor de werkstukken voor de techniekwedstrijd uit te trekken. Iedere dinsdag en donderdagochtend besteden we daar de komende weken aan. Onze school doet zolang als de techniek wedstrijd bestaat, vijftien jaar dus, mee. Ik vind die deelname erg belangrijk. Leerlingen leren omgaan met gereedschap en ze kunnen de aangeleerde vaardigheden goed gebruiken in hun verdere leven. Een aantal heeft nog nooit een schroevendraaier in de hand gehad! Los daarvan is het hele bouwproces van samen een keuze maken uit ideeën en samen bouwen ontzettend goed voor hun ontwikkeling. Leerlingen zelf vinden het ook geweldig. Kijk maar eens hoe intensief er gewerkt wordt. De bedoeling van de techniekwedstrijd is om mensen te interesseren voor het volgen van een technische opleiding. Dat is natuurlijk belangrijk gezien de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en de maatschappelijke behoefte aan technici en mensen voor de bouw. Maar ik vind de kennis die men opdoet om bij voorbeeld later zelf in huis karweitjes op te knappen ook heel belangrijk.“

De ruime hal van de school is omgetoverd in een grote werkplaats waar de leerlingen intensief bezig zijn. Er wordt gemeten, geboord, gelijmd, gezaagd, gevijld en geschilderd. De school beschikt over een ruime voorraad gereedschap, hulpmiddelen en materialen. Holstege: “In de loop der jaren hebben de leerlingen verschillende prijzen gewonnen. Die bestaan uit gereedschapssets en waardebonnen voor de aanschaf van gereedschap en materiaal. Ieder jaar krijgen we van de organisatie van de techniekwedstrijd bovendien een aantal sets met bouwmateriaal. Om de leerlingen te adviseren en te zorgen dat er veilig gewerkt wordt, vraag ik ieder jaar aan de leerlingen of er familieleden zijn met technische vingers, die willen assisteren tijdens de uren dat we aan de werkstukken bezig zijn. Dit jaar zijn er twee opa’s en een oom van de leerlingen die dat willen doen. Zij adviseren de leerlingen en letten ook op het veilig gebruik van de gereedschappen.”

Die assistenten blijken veel plezier te beleven aan het helpen bij de bouw van de werkstukken. Een opa: “Mooi om die jeugd zo bezig te zien. Het is voor hen ervarend leren en voor ons best intensief. Mijn kleindochter doet mee, maar met het groepje waar zij deel van uitmaakt bemoei ik me niet. Je moet natuurlijk wel neutraal blijven.”

Samira, Nardjes, Rayyaan en Briat zijn al vergevorderd met hun werkstuk. Een slingerend popje zorgt voor een enorme kettingreactie. Vol trots laten zij de werking zien. Dat ziet er veelbelovend uit. Nog verder afwerken en schilderen en hun werkstuk is klaar voor de jurering en tentoonstelling die in juni in het Opleidingscentrum Bouw Rivierengebied in Geldermalsen plaats vindt. De prijsuitreiking op 14 juni is altijd een spectaculair feest voor alle deelnemers aan de wedstrijd.

Bouwmensen

De techniekwedstrijd was 15 jaar geleden een initiatief van de Kamer van Koophandel en de directie van de VMBO-afdeling van het Lingecollege in Tiel. (Oud)-docenten van dit onderdeel van het Lingecollege vervullen sinds de oprichting belangrijke rollen in de uitvoering van het project. Doel was basisschoolleerlingen te interesseren voor een opleiding en loopbaan in de techniek. Toen al werd voorzien dat er in deze sector door de afnemende belangstelling van leerlingen een personeelstekort zou ontstaan.

Dat tekort, zegt Koos Karsijns, directeur van Bouwmensen in Geldermalsen, is op dit moment groter dan ooit en het ziet er naar uit dat niet snel zal veranderen. De bouw biedt dan ook goede toekomstmogelijkheden. Bouwmensen en daarvoor Revabo, was vanaf de start betrokken bij de organisatie van de techniekwedstrijd en heeft het project na het vertrek van de Kamer van Koophandel uit Tiel geadopteerd.

Bouwmensen is het opleidingsinstituut voor de bouw en biedt mensen die een loopbaan in de bouw ambiëren opleidingen op het gebied van timmeren, metselen en tegelzetten en organiseert regelmatig andere bouwgerelateerde cursussen, workshops en een bouwgerichte opleiding leidinggeven. Voor zij-instromers die hun loopbaan in de bouw willen vervolgen zijn er aangepaste opleidingen. Cursisten volgen tijdens de opleiding een stage bij een of meer bouwbedrijven en ontvangen daarvoor een stage – of CAO-vergoeding. Voor iedereen die de opleiding afmaakt is er een baangarantie. Vrijwel alle bouwbedrijven in Rivierenland zijn bij bouwmensen aangesloten.

zie ook:  https://detielenaar.nl/nieuws/2018/03/verticaal-transport-is-thema-techniekwedstrijd-2018/

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights