Verticaal transport is thema Techniekwedstrijd 2018

De jaarlijkse techniekwedstrijd is van start gegaan met een daverende opening bij kraanbedrijf Schiltmans in Tiel. Een passende locatie, want het thema is dit jaar verticaal transport. Leerlingen van groep 8 van 16 basisscholen doen dit jaar mee aan de wedstrijd om het mooiste technische werkstuk te maken over dit thema.

De leerlingen van de Prins Clausschool uit Tiel werden woensdag 7 maart getrakteerd op een bijzonder lesochtendje. Zij werden met hun docent gastvrij ontvangen bij Schiltmans op Kellen, het bedrijf dat ‘zwaarder, hoger en verder hijst’. Directeur Giel van Kessel vertelde kort de indrukwekkende geschiedenis van het bedrijf, dat meer dan 100 jaar bestaat en wat er allemaal komt kijken bij het tegenwoordige hijswerk. Daarbij kregen de leerlingen een goed beeld van de verschillende manieren van verticaal transport. Onder meer heftrucks, allerlei typen kranen, liften, transportbanden vijzelsystemen, poldermolens maar ook molens kregen aandacht. Een rondleiding in het kleine museum van het bedrijf en een wandeling over de immense werkplaats en buitenterrein completeerde het programma. Veel indruk maakte het uitvouwen van een enorme torenkraan van het bedrijf. Die kraan is een technisch meesterstukje van een bedrijf uit Osch en wordt wereldwijd verkocht. Tot slot reikte Koos Karsijns, de voorzitter van het bestuur van de techniekwedstrijd de bouwpakketten uit aan de school.

De techniekwedstrijd

De techniekwedstrijd wordt dit jaar voor de 14e keer gehouden. Scholen uit heel het westelijke deel van het Rivierengebied kunnen meedoen. De leerlingen van groep 8 maken in groepjes van meestal vier of vijf leerlingen een technisch werkstuk, dat past bij het wisselende jaarthema. Op vrijdag 15 juni is er een feestelijke slotmanifestatie voor alle deelnemers op het terrein van Bouwmensen, het opleidingsinstituut voor de bouw in Geldermalsen. daar worden alle gemaakte werkstukken tentoongesteld en de prijswinnaars dan bekendgemaakt.

Doel van de techniekwedstrijd is basisschoolleerlingen bekend te maken met de techniek. Gehoopt wordt daarbij dat leerlingen en hun ouders bij de keuze van een vervolgopleiding de techniek niet vergeten. Jongeren weten gemiddeld weinig van techniek en ‘wat je niet kent, kies je niet’. Er is nu al een tekort aan goede technici dat neemt volgens arbeidsmarktprognoses de komende tijd alleen nog maar toe. Leerlingen waarderen het meedoen aan de techniekwedstrijd. Het is verbazingwekkend wat zij in enkele uurtjes per week gedurende drie maanden weten te presteren.

Vrijwilligers gevraagd

Gerard van Buren is een van de vrijwilligers van het team dat jaarlijks de techniekwedstrijd organiseert. “Leuk en dankbaar werk is dat. Met een kleine club bepalen we ieder jaar het thema, schrijven de scholen aan, organiseren de openingsmanifestatie, brengen de pakketten met bouwmaterialen naar de scholen, geven waar nodig begeleiding en volgen actief de uitvoering van de opdracht. Tot slot organiseren we de slotmanifestatie. We krijgen altijd veel medewerking van bedrijven. Samen vormen we een hecht team, dat echter door het klimmen der jaren wat grijs aan het worden is. Daarom zijn we op zoek naar mensen die ons team willen versterken. Een beetje verstand van techniek is heel fijn, maar niet perse noodzakelijk. Geïnteresseerd en wilt u meer info? Bel met Gerard van Buren 0344 614704.

video:

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights