Deel Stolpersteine door kinderraad Tiel schoongemaakt

De kinderraad van de gemeente Tiel heeft maandag 25 maart een aantal messing Stolpersteine op 4 plaatsen in de binnenstad schoon gemaakt. De steentjes zijn negen jaar geleden geplaatst. Inmiddels zijn ze zo vuil geworden dat ze nauwelijks meer zichtbaar zijn.De bijeenkomst begon in de raadszaal met voorlichting van Toos Groen en 2 veteranen.

De kinderraad wordt ondersteund door veteranen van de Stichting Veteranen 2 Can Rule, die op 21 april op de andere locaties de Stolpersteine zullen gaan oppoetsen.

Stolpersteine worden ook wel struikelstenen genoemd, omdat je erover struikelt met je hoofd en je hart. Het zijn steentjes van 10×10 cm, voor de laatste zelf-gekozen woning van slachtoffers van het nationaal-socialisme. Er zit een messing plaatje op, waarin de naam, geboortedatum en plaats en datum van overlijden van de betrokkene zijn aangebracht. Het is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig, die sinds 1995 in heel Europa al 70.000 Stolpersteine heeft geplaatst. Zij herinneren aan Joden, Sinti en Roma, politieke gevangenen, dienstweigeraars, homoseksuelen, Jehova’s getuigen en gehandicapten die door de nazi’s zijn vermoord.

In Tiel zijn in 2010 21 Stolpersteine geplaatst, voor twintig Joodse slachtoffers en een Jehova’s getuige. Dit is gebeurd om de lessen uit onze gescheidenis niet verloren te laten gaan voor toekomstige generaties. De leden van de kinderraad vertellen over hun activiteiten in hun schoolklas, zodat de schoonmaakactie een breder effect zal hebben.

Een filmpje in lage resolutie uit 2010 van het leggen van de stenen onder  de foto’s.

Zie hier een filmpje in lage resolutie uit 2010 van het leggen van de stenen:

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights