Warmte van Niacet Tiel West biedt mogelijk kansen voor verwarmen gebouwen
Van de warmte die het bedrijf Niacet aan de Papesteeg in Tiel-West nodig heeft voor het maken van zout, blijft genoeg over om er grofweg duizend woningen en circa 25 gebouwen mee te verwarmen. Dat is het resultaat van een eerste onderzoek. Gemeente, Niacet en enkele grote gebouweigenaren in de omgeving onderzoeken de komende maanden of het echt haalbaar is.
“Elke woning en elk gebouw in Tiel moet op den duur van het aardgas af”, aldus wethouder Brink. “Dit is warmte die er toch al is. Dus het zou mooi zijn als we die kunnen gebruiken”. Niacet wil meewerken als dat praktisch en technisch mogelijk is.
Onderzoek naar haalbaarheid
Belangrijk is om te onderzoeken of de warmte betaalbaar is en op welke manieren er altijd voldoende warmte zal zijn. Ook moet duidelijk worden welke investeringen er nodig zijn. Daarna is beter te bepalen of het haalbaar is om de warmte van Niacet aan te bieden aan de omgeving.
Wethouder Ben Brink van milieu en duurzaamheid gaf het onderzoeksresultaat vorige week aan managing director Pieter Paul Lamers van Niacet. Voor het onderzoek kreeg de gemeente een bijdrage van €13.650 vanuit het Eurregio-project WiEfm. Richard van Leeuwen gaf hiervoor een symbolische cheque aan wethouder Brink. De gemeente Tiel gaf €5.850 uit aan het onderzoek dat is uitgevoerd door bureau Greenvis.
zie ook: https://detielenaar.nl/nieuws/2018/10/veel-belangstelling-voor-kijkje-in-bedrijfskeuken-niacet/
Reacties zijn gesloten.