Geluidsinstallatie Joods monument in Tiel al meer dan jaar defect

Het herstel van de defecte geluidsinstallatie in het Joodse monument in de Sint Agnietenstraat in Tiel is een moeilijk karwei. Er zijn al wel enkele onderdelen gerepareerd maar het probleem betreft met name een paar chips. Hierop waren de namen ingesproken van 28 Joodse slachtoffers van de holocaust en de namen van de kampen waar ze gestorven zijn.

De namen waren destijds – in 1996 – ingesproken bij Omroep Gelderland. Het streven is om precies de zelfde gesproken tekst en bijkomende geluiden terug te krijgen. Dat is geen eenvoudige opgave. Dat zegt Karin Eetgerink van de afdeling cultuur van de gemeente Tiel dat nauw betrokken is bij het monument.

Ruim een jaar geleden was vandalisme de oorzaak van de schade. In eerdere jaren kwam dat ook weleens voor maar dat was steeds van lichtere aard. Nu was de toegebrachte schade ernstiger. Het mechaniek en de chips bevinden zich achter een buitenmuur. Dat is op het terrein van de er naast gevestigde computerzaak.

Het gedenkteken bestaat uit goudkleurige bogen en Hebreeuwse woorden boven het poortje naar de vroegere synagoge. Daar is nu een moskee in gevestigd omdat er nauwelijks nog Joden in Tiel leven. De vraag of het bruut vandalisme geweest is of dat het een gerichte daad was van een bepaalde groepering kan Karin Eetgerink niet beantwoorden. ´Geen idee´. Uit de vernielingen is dat in ieder geval niet op te maken. ´We hebben wel goede hoop dat het binnen niet al te lange tijd gerepareerd kan worden. We hoopten dat het voor de herdenkingen van mei 2018 al klaar zou zijn maar helaas is dat niet gelukt´.

Via een bandje in de muur worden overdag 28 namen uitgesproken van Tielse slachtoffers van de holocaust en tevens worden de kampen genoemd waar ze gestorven zijn. Eigenlijk zouden het 29 namen moeten zijn maar nabestaanden van een van de slachtoffers gingen niet akkoord met het vermelden van de naam omdat ze het de Tielse bevolking kwalijk namen niet meer voor de Joden gedaan te hebben. De onthulling van het monument in 1996 bracht een vrij massaal publiek naar de Sint Agnietenstraat.

26 April 1996: Inspreken van stemmen voor het Joods Monument in de studio van Omroep Gelderland aan het Korenbeursplein met aan de schuiven Erik van der Pol

 

3 mei 1996. Onthullen Joods Monument aan de St. Agnietenstraat

 

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights