Bouw corsowagen Drumpt

Drumpt maakt indruk met juwelendief

Het zijn niet alleen mensen die soms stelen. Vogels kunnen er ook wat van. Dat laat de wagen van Drumpt , die ontworpen is door Sjors Kessels zien. Met een indrukwekkende kraaiachtige vogel hoopt Drumpt op een hoge waardering van de jury. Maar zegt penningmeester Eef Verhoeks die al 28 jaar aan de corsoclub verbonden is, dat is niet het belangrijkste. We zijn zo wie zo trots wat we presteren en de goede sfeer en de gezelligheid onder elkaar. Die vormen al een flinke beloning.

Meer foto’s onder de tekst

We treffen Eef buiten in een tentachtig bouwsel, dat vanwege het mooie weer druk gebruikt wordt als pauze- en werkplek voor de helpers, die de producten klaar maken voor verwerking op de wagen. Iets verderop zit secretaris Ed Drooggelman. Ed heeft zijn secretarispen en Eef zijn kasboek weggelegd en werken nu met meer dan 100 anderen om de wagen op tijd af te krijgen.

Gaat dat lukken? Eef: “Daar hoef je niet aan te twijfelen. Voor 9.00 uur staat deze wagen zaterdag helemaal compleet in Tiel op de startplaats. Vraag is wel hoe laat wordt het vrijdag. We willen als het even kan rond 11.00 uur ’s avonds klaar zijn, dan zijn we zaterdag fit om te genieten van het corso. Maar of dat lukt is nu nog de vraag. Als de wagen klaar is moet hij naar buiten om er nog twee grote koppen op te zetten. Dat moet wel in een keer goed passen.” Ed: “Het mooie weer heeft toch voor enige vertraging gezorgd. Op een snikhete dag ga je liever niet in een warme hal lassen of ander inspannend werk doen. Daardoor hebben we wat vertraging opgelopen. Maar nu gaat het hard. Problemen bij de bouw hebben we nog niet gehad. We hebben 150 leden en dat is genoeg om de grote en jeugdwagen te kunnen bouwen. Maar het moeten er niet minder worden. Het was een verrassing dat enkele leden van de opgeheven corsoclub Ingen zich spontaan meldden, om bij ons te plakken. Ze waren en zijn meer dan welkom.”

Eef noemt toch wel een probleem. Naast penningmeester is hij ook inkoper van producten. “We hebben noodgedwongen een nieuwe leverancier die aan alle corsoclubs levert. Die goede man heeft nog geen ervaring met corsoverenigingen als klant. Dat betekent ook, omdat clubs vaak laat bestellen, dat producten er niet op tijd zijn of dat hij helemaal niet kan leveren. Soms lukt het dan de vereiste producten ergens anders te krijgen, maar we moeten ook wel improviseren door iets anders met ongeveer dezelfde kleur te gebruiken. Vooral in de eindfase is dat lastig. Onzeker is ook dat ik niet weet hoeveel alles kost. Dat zie ik pas als het corso voorbij is. Sommige producten zijn op dit moment erg duur. Voor een doosje aardbeien betaal je bij de handel al snel drie tot vier euro. Als het even kan probeer ik zoveel mogelijk direct bij telers te kopen. Je bent dan een stuk goedkoper uit en men wil omdat het voor het corso is, nog wel eens wat extra van de prijs afdoen. Het is best lastig om de financiële eindjes aan elkaar te knopen. Naast de startsubsidie halen we flink wat geld binnen met een huis-aan-huis collecte in Drumpt. Bovendien hebben we een flink aantal goede en trouwe sponsors en kun je bij ons al jaren donateur worden voor tientje. ”

Ed ziet nog een andere – met een knipoog naar de corsowagen van dit jaar- ‘kraai’ op de weg. De hal waar we al heel lang samen met Tiel gebruik van maken was eigendom van de gemeente en mochten we gratis gebruiken. De gemeente heeft deze verkocht aan de Fa. Velders. Tot onze grote vreugde mogen we hier voor onbepaalde tijd blijven bouwen. Maar er moet nu natuurlijk wel huur betaald worden. We rekenen er op, dat de gemeente die gaat voldoen, maar helemaal gerust zijn we er niet op, wanneer we de berichten over het kasboek van de gemeente horen. Maar de huur voor eigen rekening nemen, gaat niet lukken. Het is nu al een hele puzzel om financieel quitte te draaien”

Tot slot heeft Ed nog een wens: “Iedereen weet dat ook het bestuur van Vierstromenland, die het corso organiseert financieel moeilijk zit. Daarom wordt er dit jaar opnieuw toegang gevraagd. Voor het voortbestaan is het noodzakelijk dat er veel mensen gaan kijken. Ik hoop daarom van harte dat het een erg druk corsoweekeinde wordt. Want het voor Nederland en heel Europa unieke fruitcorso mag niet verdwijnen.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights