Terugblik op het jaar 2016 in Tiel; Maart

Door Bert Leenders op donderdag 29 december 2016, geplaatst in Nieuws, Historie. Tiel, 14 maart. Het waterplein in de vogelbuurt nadert zijn voltooiing. Het buurtplein dient voor sport, spel en ontspanning en in een natte periode als waterberging voor Tiel Oost.Tiel, 14 maart. Het waterplein in de vogelbuurt nadert zijn voltooiing. Het buurtplein dient voor sport, spel en ontspanning en in een natte periode als waterberging voor Tiel Oost.

Op 3 maart hanteren wethouder Laurens Verspuij en gemeentesecretaris Miriam Oosterwijk  de slopershamer. Zij geven het startsein voor een omvangrijke interne verbouwing van het stadhuiscomplex. Het gemeentehuis zal wanneer de verbouwing gereed is ook plaats bieden aan een deel van de medewerkers van werkzaak Rivierenland en de medewerkers van het UWV die in en voor de regio werken. Aannemer KlaassenGroep moet de klus, die ruim drie miljoen euro gaat kosten, voor december 2016 klaren. Het gehuurde beursgebouw aan de Nieuwe Tielseweg zal wanneer de verbouwing gereed is niet langer gebruikt worden.

Het wegdek van een van de hoofdverkeersaders van de stad,  de Teisterbantlaan moet vanaf de brandweerkazerne tot de Papesteeg vernieuwd worden. De gemeente grijpt dit aan om de kruising nabij de brandweerkazerne veiliger te maken en de weg te voorzien van fietsstroken. De weg is zes weken afgesloten. 

Op verschillende plaatsen in de gemeente doen inwoners mee aan de jaarlijkse opschoondag. In de gemeente stijgt de ster van Bart van den Berg, die het initiatief neemt om de bloemenbuurt vrij van  zwerfvuil te houden en aan de wieg stond van het buurtpreventieproject voor deze wijk. Bart ontwikkelt zich tot de grote stimulator van de beperking van zwerfafval en het opruimen hiervan door bewoners uit de buurt in de gehele stad. In december krijgt hij een onderscheiding voor zijn niet aflatende inzet.   

Ieder jaar kiest de gemeenteraad een jaarthema en stelt hiervoor een budget beschikbaar. Een raadswerkgroep moet vervolgens zorgen dat er rond dit jaarthema doelen gesteld worden en activiteiten worden ontwikkelt om de doelen te realiseren. Het thema voor 2016 is: ‘Het jaar van de Tielse jongeren’. Woensdag 16 maart is de aftrap. Jongeren inventariseren dan in kleine groepjes hun wensen en doen suggesties hoe deze gerealiseerd zouden kunnen worden.

Rijkswaterstaat heeft op 23 maart de verlaagde kribben en de nieuwe langsdammen in de Waal opgeleverd. Doel van de werkzaamheden is het verhogen van de doorstroomsnelheid bij hoogwater. Volgens de rekenmeesters van Rijkswaterstaat leiden kribverlaging en langsdammen bij hoogwater tot een 6 tot 12 centimeter lager waterpeil bij hoog water.  Het beeld van de Waal is flink veranderd.

De plannen voor de aanleg van een parkeerterrein tussen de Fabriekslaan en de Havendijk zijn klaar. Er komen bijna 200 nieuwe parkeerplaatsen. Voor een goede en veilige toegankelijkheid van het terrein en om de parkeerdoorstroming ter plekke te verbeteren wordt er een rotonde aangelegd. Er bestaan plannen om op de plaats van het nieuwe parkeerterrein een parkeergarage aan te leggen. Maar dat plan blijft voorlopig nog op het wensenlijstje van de gemeente staan.

Recycling Vondelingeplaat  heeft eind 2015 het terrein en de gebouwen van de voormalige glasfabriek gekocht. Het bedrijf maakt met de kap van meer dan 1500 bomen en het slopen van opstallen zonder vergunning een valse start. De Omgeving Dienst Rivierenland (ODR) wordt door de provincie op de zaak gezet. In afwachting van het aanvragen van een sloopvergunning moet het bedrijf het sloopwerk staken en krijgt het een plicht tot herplanten van de illegaal gekapte bomen.

 

Tiel, 2 maart. ‘Ik neem je mee ’ is de naam van de tentoonstelling die de leerlingen van groep acht van de Prins Willem Alexanderschool locatie West in het Flipje en Streekmuseum maken. Voorbereiding van een expositie met zelf meegebrachte stukken.Tiel, 2 maart. ‘Ik neem je mee ’ is de naam van de tentoonstelling die de leerlingen van groep acht van de Prins Willem Alexanderschool locatie West in het Flipje en Streekmuseum maken. Voorbereiding van een expositie met zelf meegebrachte stukken.Tiel, 3 maart. Donderdag ontving openbare basisschool de Regenboog het vignet Gezonde School. Het vignet is overhandigd door wethouder Henk Driessen. Het is een erkenning voor scholen die structureel werken aan het verbeteren van de gezondheid van hun leerlingen en medewerkers.Tiel, 3 maart. Donderdag ontving openbare basisschool de Regenboog het vignet Gezonde School. Het vignet is overhandigd door wethouder Henk Driessen. Het is een erkenning voor scholen die structureel werken aan het verbeteren van de gezondheid van hun leerlingen en medewerkers.Tiel, 10 maart. Start van de wrkzaamheden ivm verkeersveiliger inrichting Teisterbantlaan.Tiel, 10 maart. Start van de wrkzaamheden ivm verkeersveiliger inrichting Teisterbantlaan.Tiel, 15 maart. Voor een goede en veilige ontsluiting van het tijdelijke parkeerterrein aan het Fabriekslaantje wordt op het kruispunt Havendijk-Fabriekslaantje- Santwijcksepoort-Grotebrugse Grintweg een rotonde aangelegd.Tiel, 15 maart. Voor een goede en veilige ontsluiting van het tijdelijke parkeerterrein aan het Fabriekslaantje wordt op het kruispunt Havendijk-Fabriekslaantje- Santwijcksepoort-Grotebrugse Grintweg een rotonde aangelegd.Tiel, 16 maart. Woensdag is het Nationale Boomfeestdag. Leerlingen uit de groepen 5, 6, 7 en 8 van de Rotondaschool (locatie Ridderweide) uit Tiel planten op deze dag bomen op de Lingeweg. Wethouder Melissen helpt de leerlingen bij het planten van de eerste boom.Tiel, 16 maart. Woensdag is het Nationale Boomfeestdag. Leerlingen uit de groepen 5, 6, 7 en 8 van de Rotondaschool (locatie Ridderweide) uit Tiel planten op deze dag bomen op de Lingeweg. Wethouder Melissen helpt de leerlingen bij het planten van de eerste boom.Tiel, 16 maart. Grote belangstelling voor de presentatie concept stedenbouwkundig schetsplan Waalkade tijdens een bijeenkomst in Beursplein.Tiel, 16 maart. Grote belangstelling voor de presentatie concept stedenbouwkundig schetsplan Waalkade tijdens een bijeenkomst in Beursplein.Tiel, 19 maart. Hart van Tiel heeft samen met de Politie, handhavers van de AVRI, omwonenden, winkeliers en de gemeente Tiel regelmatig overleg over het beteugelen van de overlast die de hangjeugd veroorzaakt. Een van de maatregelen is het plaatsen van een bewakingscamera op de Groenmarkt.Tiel, 19 maart. Hart van Tiel heeft samen met de Politie, handhavers van de AVRI, omwonenden, winkeliers en de gemeente Tiel regelmatig overleg over het beteugelen van de overlast die de hangjeugd veroorzaakt. Een van de maatregelen is het plaatsen van een bewakingscamera op de Groenmarkt.Tiel, 23 maart. Renovatie gemeentehuis Ambtmanstraat in de steigers.Tiel, 23 maart. Renovatie gemeentehuis Ambtmanstraat in de steigers.Tiel, 24 maart. Tielse vrijwilligers ziekenhuis Rivierenland in het zonnetje. Ziekenhuis Rivierenland toont elk jaar zijn dankbaarheid voor het vele werk dat de 158 vrijwilligers in het huis verrichten. De Tielse Vrijwilligers Organisatie TVO was daarom donderdagavond uitgenodigd voor een diner op de vide boven de centrale entree.Tiel, 24 maart. Tielse vrijwilligers ziekenhuis Rivierenland in het zonnetje. Ziekenhuis Rivierenland toont elk jaar zijn dankbaarheid voor het vele werk dat de 158 vrijwilligers in het huis verrichten. De Tielse Vrijwilligers Organisatie TVO was daarom donderdagavond uitgenodigd voor een diner op de vide boven de centrale entree.Tiel, 29 maart. Het gemeentebestuur heeft opdracht geven voor herstel kunstwerk Bank van Hannes. Eind januari is geconstateerd dat de aluminium lampenkap naast de Bank van Hannes op de Markt is weggenomen. De lampenkap maakte sinds 14 juni 2003 deel uit van een kunstwerk dat werd opgericht als eerbetoon aan schrijver Hans van den Hatert (beter bekend als Hannes) die in 2013 overleed.Tiel, 29 maart. Het gemeentebestuur heeft opdracht geven voor herstel kunstwerk Bank van Hannes. Eind januari is geconstateerd dat de aluminium lampenkap naast de Bank van Hannes op de Markt is weggenomen. De lampenkap maakte sinds 14 juni 2003 deel uit van een kunstwerk dat werd opgericht als eerbetoon aan schrijver Hans van den Hatert (beter bekend als Hannes) die in 2013 overleed.Tiel, 30 maart. De fietspaden van Kennedylaan, Siependaanlaan en Rivierenland moeten hersteld worden ivm wortelgroei.Tiel, 30 maart. De fietspaden van Kennedylaan, Siependaanlaan en Rivierenland moeten hersteld worden ivm wortelgroei.Tiel, 30 maart. Werkzaamheden aan de Industrieweg. De provincie Gelderland is gestart met het onderhoud en de reconstructie van de Industrieweg.Tiel, 30 maart. Werkzaamheden aan de Industrieweg. De provincie Gelderland is gestart met het onderhoud en de reconstructie van de Industrieweg.Tiel, 30 maart. Dinsdag eind van de middag is de laadklep van voetveer Pomona afgebroken. Vanaf woensdagmorgen is het oude voetveer Hendrikus weer in de vaart.Tiel, 30 maart. Dinsdag eind van de middag is de laadklep van voetveer Pomona afgebroken. Vanaf woensdagmorgen is het oude voetveer Hendrikus weer in de vaart.Tiel, 31 maart. Burgemeester Beenakker overhandigt het eerste exemplaar van het geheel vernieuwde magazine Uit in Tiel aan oud-wielrenner Gert Jacobs.Tiel, 31 maart. Burgemeester Beenakker overhandigt het eerste exemplaar van het geheel vernieuwde magazine Uit in Tiel aan oud-wielrenner Gert Jacobs.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights