Terugblik op het jaar 2016 in Tiel; april

Door Bert Leenders op vrijdag 30 december 2016, geplaatst in Nieuws, Historie. Tiel, 7 april.  Presentatie-avond van alle Fruitcorso-maquettes in schouwburg Agnietenhof.Tiel, 7 april. Presentatie-avond van alle Fruitcorso-maquettes in schouwburg Agnietenhof.

Het gaat nu hard met de bouw van de parkeergarage op het Bleekveld. Op 4 april wordt begonnen met het storten van het eerste deel van de vloer voor de derde parkeerlaag. Langzaam maar zeker wordt het grote gat dat nog maar kort geleden een stadsmeertje leek, omgetoverd in een parkeergarage voor 540 auto’s. Door eerdere tegenvallers zal het gehele complex pas in 2017 opgeleverd worden.

Op 7 april worden de ontwerpen van alle corsowagens gepresenteerd in de Agnietenhof. Hoewel de lassers al een tijdje bezig zijn, wordt de presentatie van de schaalmodellen algemeen als de opening van het corsoseizoen gezien. Tijdens de presentatie wordt Teun Luijendijk herdacht. Teun wist alles over alle 55 voorafgaande fruitcorso’s en was een veelgeraadpleegde vraagbaak. Samen met anderen maakte hij het boek ‘De peren laten los’. Daarin wordt met teksten en veel beeld teruggekeken op 50 jaar fruitcorso. Ter nagedachtenis aan Teun zal de oogappelprijs voor de meest innovatieve fruitwagen voortaan zijn naam  dragen.  

Binso Wymenga neemt op donderdag 21 april afscheid van ziekenhuis Rivierenland. 23 jaar was hij voorzitter van de raad van bestuur van het streekziekenhuis. Wymenga voerde verschillende vernieuwingen door die landelijk aandacht kregen en maakte van het ziekenhuis een klantgerichte organisatie. Tijdens de afscheidsbijeenkomst reikte burgemeester Beenakker hem de versierselen uit die horen bij het ridderschap van  de Orde van Oranje Nassau.  

In de loop van het jaar neemt het aantal files op de A15 ten oosten van de A2 gestaag toe. Oorzaken zijn de aantrekkende economie en verbeteringen op andere wegen, die voor meer verkeer op ‘onze snelweg’ zorgen. Het college maar ook het regiobestuur lobbyt regelmatig bij de provincie om de weg te verbreden. Maar op die verbreding zullen we nog lang moeten wachten. 

In de wijk Passewaaij wordt aan het koerierspad, vlakbij het winkelcentrum een beweegtuin voor ouderen geopend. Ouderen kunnen zelfstandig gebruik maken van de zeven beweegtoestellen. Twee maal per week geeft fitnessdocent Tenny van den Berg deskundig leiding aan de senioren die fit willen blijven. De beweegtuin is welkom in Passewaaij. Ook daar grijpt de vergrijzing om zich heen.  

Flipje blijft belangrijk bij het promoten van Tiel, maar hij moet toch een stapje terug doen. De gemeenteraad besluit de slogan  ‘Tiel, Stad van Flipje’ in te ruilen voor ‘Tiel, Fruitstad aan de Waal’. Dit thema sluit goed aan bij initiatieven van winkeliersvereniging ’Hart van Tiel’ en de regio om de Betuwe als fruitsreek meer uit te nutten. Flipje blijft een belangrijk icoon en ambassadeur van de stad.   

Drie Tielenaren krijgen op 26 april een Koninklijke Onderscheiding voor hun vrijwillige inzet voor de gemeenschap. Het zijn Mevrouw C. Bolster-Moret, mevrouw E. van Til-van den Brenk en de heer F.C. Bennis.   

Tiel, 6 april. De boerderij uit 1832 aan de Medelsestraat Oost 18 is gesloopt ivm de uitbreiding van het bedrijvenpark Medel. De nieuwe eigenaar mocht de monumentale boerderij gratis aanschaffen maar had wel een herbouwplicht in Neder Betuwe. De buitenmuren en kap zijn nu overgebracht naar de Parrallelweg in Kesteren. De toekomstige buurman en de faunawet heeft voor de nodige vertraging gezorgd, vanaf begin 2014 loopt de procedure al.Tiel, 6 april. De boerderij uit 1832 aan de Medelsestraat Oost 18 is gesloopt ivm de uitbreiding van het bedrijvenpark Medel. De nieuwe eigenaar mocht de monumentale boerderij gratis aanschaffen maar had wel een herbouwplicht in Neder Betuwe. De buitenmuren en kap zijn nu overgebracht naar de Parrallelweg in Kesteren. De toekomstige buurman en de faunawet heeft voor de nodige vertraging gezorgd, vanaf begin 2014 loopt de procedure al.Tiel, 7 april. Fruitcorso presentatie-avond in de Agnietenhof.Tiel, 7 april. Fruitcorso presentatie-avond in de Agnietenhof.Tiel, 13 april. Aannemer VolkerWessels stort de -3 parkeerlaag van de nieuwe parkeergarage on het Cultuurcentrum Westluidense Poort WLP.Tiel, 13 april. Aannemer VolkerWessels stort de -3 parkeerlaag van de nieuwe parkeergarage on het Cultuurcentrum Westluidense Poort WLP.Tiel, 14 april.  Voorbereiding op Dodenherdenking. Ieder jaar adopteren leerlingen van groep 8 van een Tielse basisschool het monument voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Dit jaar doen de achtstegroepers van De Bataaf dit. Dit betekent dat zij er voor zorgen dat het monument bij de Sint Maartenskerk er weer tiptop uitziet. Donderdag kregen de leerlingen informatie bij het monument en maakten de omgeving schoon.Tiel, 14 april. Voorbereiding op Dodenherdenking. Ieder jaar adopteren leerlingen van groep 8 van een Tielse basisschool het monument voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Dit jaar doen de achtstegroepers van De Bataaf dit. Dit betekent dat zij er voor zorgen dat het monument bij de Sint Maartenskerk er weer tiptop uitziet. Donderdag kregen de leerlingen informatie bij het monument en maakten de omgeving schoon.Tiel, 14 april.  Vinkenhof. Renovatie SCW woningen aan de Binnenhoek.Tiel, 14 april. Vinkenhof. Renovatie SCW woningen aan de Binnenhoek.Tiel, 16 april. Zaterdag was de eerste activiteit van de reeks van dit jaar, dat gehouden wordt in het kader van 55 jarige bestaan Molukse wijk in Tiel/65 jaar Molukkers in Nederland. Na een eredienst was er een bijeenkomst met herdenking met oa 1 minuut stilte in Buah Hati. Ouderen vertelden hun 'verhaal' over de reis en eerste jaren in Nederland.Tiel, 16 april. Zaterdag was de eerste activiteit van de reeks van dit jaar, dat gehouden wordt in het kader van 55 jarige bestaan Molukse wijk in Tiel/65 jaar Molukkers in Nederland. Na een eredienst was er een bijeenkomst met herdenking met oa 1 minuut stilte in Buah Hati. Ouderen vertelden hun ‘verhaal’ over de reis en eerste jaren in Nederland.Tiel, 18 april.  Nieuwbouw van 13 woningen in Tiel West door SCW tpv de oude flat aan de Diderik Vijghstraat en sluit aan bij de Molukse wijk.Tiel, 18 april. Nieuwbouw van 13 woningen in Tiel West door SCW tpv de oude flat aan de Diderik Vijghstraat en sluit aan bij de Molukse wijk.Tiel, 20 april. Het maken van de fundering tbv de nieuwe voetgangersbrug over de gracht.Tiel, 20 april. Het maken van de fundering tbv de nieuwe voetgangersbrug over de gracht.Tiel, 20 april.  Tiel wordt een klei beetje 'roze'. In verband met de doorkomst van de Giro d'italia op 7 mei zijn de St. Maartenskerk in de roze verlichting gezet.Tiel, 20 april. Tiel wordt een klei beetje ‘roze’. In verband met de doorkomst van de Giro d’italia op 7 mei zijn de St. Maartenskerk in de roze verlichting gezet.Tiel, 20 april. Ook de Waterpoort wordt in de roze verlichting gezet.Tiel, 20 april. Ook de Waterpoort wordt in de roze verlichting gezet.Tiel, 21 april. Koninklijke Onderscheiding voor de heer Wymenga tijdens zijn afscheidssymposium in Agnietenhof, als Lid van de Raad van Bestuur van Ziekenhuis RivierenlandTiel, 21 april. Koninklijke Onderscheiding voor de heer Wymenga tijdens zijn afscheidssymposium in Agnietenhof, als Lid van de Raad van Bestuur van Ziekenhuis RivierenlandTiel, 22 april.  De Beweegtuin op het schoolplein aan het Koerierspad 3 in Passewaaij is vrijdagmiddag door burgemeester Beenakker en Flipje geopend.Tiel, 22 april. De Beweegtuin op het schoolplein aan het Koerierspad 3 in Passewaaij is vrijdagmiddag door burgemeester Beenakker en Flipje geopend.Tiel, 22 april. Pano luchtfoto Passewaaij ZuidTiel, 22 april. Pano luchtfoto Passewaaij ZuidTiel, 26 april.  Koninklijke Onderscheiding voor Mevrouw E. van Til-van den Brenk (l),  De heer F.C. Bennis en Mevrouw C.M. de Bolster-Moret.Tiel, 26 april. Koninklijke Onderscheiding voor Mevrouw E. van Til-van den Brenk (l), De heer F.C. Bennis en Mevrouw C.M. de Bolster-Moret.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights