Terugblik op het jaar 2016 in Tiel; de maand mei

Door Bert Leenders op zaterdag 31 december 2016, geplaatst in Nieuws, Historie. Tiel, 07 mei. Giro d’Italia wielerronde passeert de Waalkade.Tiel, 07 mei. Giro d’Italia wielerronde passeert de Waalkade.

Op het lijstje van bezuinigingen dat de gemeenteraad gekozen heeft prijkt onder meer het stoppen met schoolzwemmen per 1 januari 2017. Raadsleden krabben zich al snel achter de oren wanneer blijkt dat er veel verzet is tegen deze bezuiniging. Veel kinderen met minder draagkrachtige ouders zullen de zwemkunst niet meer machtig worden. Bovendien zal het zwembad de opningstijden moeten beperken en personeel moeten ontslaan. Later in het jaar dient de Partij voor de Burgers een bijna raadsbreed gesteund amendement in om het schoolzwemmen te handhaven of minimagezinnen op andere wijze financieel in staat te stellen hun kinderen zwemlessen te laten volgen.

Het is feest op ‘De Lok’. TEC moet nog twee wedstrijden spelen, maar niettemin staat nu al vast dat het eerste elftal naar de nieuw gevormde tweede divisie zal promoveren. Voor de Oranje-Witten is het de vijfde promotie in zes seizoenen. Een geweldige prestatie.    

Op 7 mei is Tiel doorkomstgemeente van de Giro d’Italia. De binnenstad kleurt roze. Zelfs de  Waterpoort en de Sint Maartenskerk zijn in een roze gloed gezet en een speciaal mozaïek langs de stadsgracht zal de renners met fruit begroeten. Gemeente,  winkeliers, horeca en de Stichting wielerpromotie besteden veel aandacht, tijd en geld om de doortocht extra luister bij te zetten. De belangstelling van het publiek valt echter tegen en achteraf  klaagt de middenstand over gederfde inkomsten vanwege de onbereikbaarheid van het centrum op een belangrijke zaterdag. Maar Tiel was wel even op de Italiaanse en Nederlandse tv.

De Protestantse Gemeente Tiel start met het project ‘Stilte in de Stad’ in de Sint Caeciliakapel. Iedere vrjdag en zaterdag is de kapel open voor een moment van stilte of bezinning. Op zaterdag is er om 15.00 uur een korte samenkomst met gezamenlijke meditatie of gebed.     

De gemeente onderzoekt de mogelijkheden om het centrum voor de kunsten De Plantage, schouwburg en filmtheater De Agnietenhof en de gemeentelijke expositieruimte voor professionele beeldende kunstenaars uit de regio, het Klooster onder te brengen in één grote cultuurorganisatie. Agnietenhofdirecteur  Ruud van Zuilen wordt kwartiermaker.. 

Op 15 en 16 mei wordt op de Waalkade de derde editie van Tiel Maritiem georganiseerd. Genieten van de Waal en de watersport staat bij dit evenement centraal. Het evenement ondersteunt het gemeentelijk beleid om de Waal en Waalkade meer bij de stad te betrekken en te benutten voor de recreatie voor de inwoners en bezoekers. Daarom besluit het college het evenement dit jaar te  subsidiëren .

Gemeenteraadsleden schrikken van de problemen bij Veilig Thuis. Er wordt vaak niet of te laat gereageerd op meldingen van geweld achter de voordeur en kindermishandeling. Er zijn lange wachtlijsten. De dienst, die onderdeel is van de GGD staat onder verscherpt toezicht. Meer personeel en betere procedures moeten er voor zorgen dat de dienst beter en met name sneller gaat functioneren.

De Agnietenhof komt met iets nieuws. Iedereen kan tegen betaling van een jaarlijkse bijdrage vriend worden. Vrienden krijgen korting op de entreeprijzen, kunnen als eerste kaarten voor het nieuwe seizoen reserveren en genieten nog andere  voordelen. Het initiatief slaat aan. Al snel heeft het theater enkele honderden vrienden. 

Tiel, 04 mei. Dat de Giro d’Italia door Tiel komt, dat kan u niet ontgaan zijn. De stad kleurt roze. Ook vanuit Stichting 4 Stromenland is aandacht voor dit internationale wielerevenement. Speciaal hiervoor wordt een fruitmozaïek gelegd op het Kalverbos langs de Tielse stadsgracht. Een groep leggers van verschillende mozaïekgroepen zijn woensdag t/m vrijdag 6 mei aan het leggen.Tiel, 04 mei. Dat de Giro d’Italia door Tiel komt, dat kan u niet ontgaan zijn. De stad kleurt roze. Ook vanuit Stichting 4 Stromenland is aandacht voor dit internationale wielerevenement. Speciaal hiervoor wordt een fruitmozaïek gelegd op het Kalverbos langs de Tielse stadsgracht. Een groep leggers van verschillende mozaïekgroepen zijn woensdag t/m vrijdag 6 mei aan het leggen.Tiel, 01 mei. Luchtfoto Vinkenhof. Renovatie SCW woningen aan de Binnenhoek en Vinkenstraat.Tiel, 01 mei. Luchtfoto Vinkenhof. Renovatie SCW woningen aan de Binnenhoek en Vinkenstraat.Tiel, 04 mei. De herdenking begon met een samenzijn in de Sint Maartenskerk. Het Madrigaal koor, het Tiels Mannenkoor en leerlingen van basisschool De Bataaf en RSG Lingecollege verlenden hieraan hun medewerking. Na het samenzijn in de kerk starte de stille tocht vanaf de kerk naar de fusilladeplaats bij de coupure en het Joods Monument. De stille tocht eindigt bij het oorlogsmonument bij de Sint Maartenskerk, waar twee minuten stilte in acht is genomen.Tiel, 04 mei. De herdenking begon met een samenzijn in de Sint Maartenskerk. Het Madrigaal koor, het Tiels Mannenkoor en leerlingen van basisschool De Bataaf en RSG Lingecollege verlenden hieraan hun medewerking. Na het samenzijn in de kerk starte de stille tocht vanaf de kerk naar de fusilladeplaats bij de coupure en het Joods Monument. De stille tocht eindigt bij het oorlogsmonument bij de Sint Maartenskerk, waar twee minuten stilte in acht is genomen.Tiel, 06 mei. De nieuwe rotonde Grotebrugse Grintweg / Laan van Westroijen zit zaterdag ook in het parcours van de Giro d'Italia. Daarom is versneld een kunstwerk op deze rotonde aangebracht. Het werk bestaat uit 3 grote schaakstukken.Tiel, 06 mei. De nieuwe rotonde Grotebrugse Grintweg / Laan van Westroijen zit zaterdag ook in het parcours van de Giro d’Italia. Daarom is versneld een kunstwerk op deze rotonde aangebracht. Het werk bestaat uit 3 grote schaakstukken.Tiel, 07 mei. Promotie: Tiel over de wereld met beelden tijdens Giro d’Italia wielerronde.Tiel, 07 mei. Promotie: Tiel over de wereld met beelden tijdens Giro d’Italia wielerronde.Tiel, 07 mei. De warenmarkt deels verplaatst naar de Groenmarkt promenade ivm Giro.Tiel, 07 mei. De warenmarkt deels verplaatst naar de Groenmarkt promenade ivm Giro.Tiel, 10 mei. Er zijn illegaal veel bomen gerooid op het voormalig AGC terrein op Kellen.Tiel, 10 mei. Er zijn illegaal veel bomen gerooid op het voormalig AGC terrein op Kellen.Tiel, 10 mei.  De St Caecilia Kapel gaat open voor stilte en bezinning.  Ds. Karin Spelt samen met Peter Minnema.Tiel, 10 mei. De St Caecilia Kapel gaat open voor stilte en bezinning. Ds. Karin Spelt samen met Peter Minnema.Tiel, 10 mei. Renovatie SCW woningen aan de Binnenhoek. Bij het complex "Vinkenhof" blijft alleen de voorgevel staan en de rest wordt vernieuwd.Tiel, 10 mei. Renovatie SCW woningen aan de Binnenhoek. Bij het complex “Vinkenhof” blijft alleen de voorgevel staan en de rest wordt vernieuwd.Tiel, 16 mei. Tiel Maritiem voor 3e maal in de Haven met oa rondvaarten en er is een nautische markt.Tiel, 16 mei. Tiel Maritiem voor 3e maal in de Haven met oa rondvaarten en er is een nautische markt.Tiel, 19 mei. Plaatsen van de brug De Slinger over de stadsgracht nabij Kalverbos en Veemarkt.Tiel, 19 mei. Plaatsen van de brug De Slinger over de stadsgracht nabij Kalverbos en Veemarkt.Tiel, 20 mei. Rioolvervanging en herinrichting van de Nachtegaallaan en Lijsterstraat. In de eerste fase, welke 29 februari van start is gegaan, worden kabels en leidingen vervangen. Daarna zouden de werkzaamheden aan het riool plaats vinden, maar door problemen zijn deze werkzaamheden uitgesteld naar 2017..Tiel, 20 mei. Rioolvervanging en herinrichting van de Nachtegaallaan en Lijsterstraat. In de eerste fase, welke 29 februari van start is gegaan, worden kabels en leidingen vervangen. Daarna zouden de werkzaamheden aan het riool plaats vinden, maar door problemen zijn deze werkzaamheden uitgesteld naar 2017..Tiel, 21 mei. Samen met de vrijwilligers  van de Protestantse Gemeente Tiel opende burgemeester Beenakker zaterdagmiddag het project 'Stilte in de stad' in en bij de Sint Caeciliakapel door het onthullen van het straatbord. Iedere vrijdag tussen 12:30 en 13:30 uur en zaterdag van 14:00 tot 16:00 uur kan een ieder binnenlopen voor een moment van rust en stilte en het aansteken van een kaars.Tiel, 21 mei. Samen met de vrijwilligers  van de Protestantse Gemeente Tiel opende burgemeester Beenakker zaterdagmiddag het project ‘Stilte in de stad’ in en bij de Sint Caeciliakapel door het onthullen van het straatbord. Iedere vrijdag tussen 12:30 en 13:30 uur en zaterdag van 14:00 tot 16:00 uur kan een ieder binnenlopen voor een moment van rust en stilte en het aansteken van een kaars.Tiel, 26 mei. WLP Bouw cultuurcentrum Westluidense Poort met parkeergarage.Tiel, 26 mei. WLP Bouw cultuurcentrum Westluidense Poort met parkeergarage.Tiel, 30 mei. Het terrein van voormalig ACG is door de provincie verzegeld ivm illegale wrkzaamheden en bomen kap.Tiel, 30 mei. Het terrein van voormalig ACG is door de provincie verzegeld ivm illegale wrkzaamheden en bomen kap.Tiel, 31 mei. Riool vervanging Nieuwe Tielseweg.Tiel, 31 mei. Riool vervanging Nieuwe Tielseweg.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights