Prinses Beatrix opent Zinder in Tiel

Door Bert Leenders op zaterdag 28 oktober 2017, geplaatst in Kunst & cultuur, Nieuws, Foto.

Zinder, het nieuwe cultuurcentrum is al twee maanden in gebruik. Maar de officiële opening moest nog plaatsvinden. Dat gebeurde donderdag 26 oktober door onze oud-koningin, Prinses Beatrix in aanwezigheid van bestuurders, lokale politici, omwonenden en een selectie uit de gebruikers van het gebouw. Talrijke Tielenaren waren buiten getuige van de aankomst van de prinses.
Precies om drie uur arriveerde voorafgegaan door een escorte van motorrijders het gezelschap bij Zinder. Burgemeester Hans Beenakker en Commissaris van de koning, Clemens Cornielle heetten haar welkom. Voor een enthousiast muzikaal welkom zorgden leerlingen van ‘muziek in de klas’. In het gebouw was cultuurdirecteur Ruud van Zuilen de gastheer.
De openingshandeling bestond uit een druk op de knop, waardoor banieren ontrolden, confetti neerdaalde en de verlichting van het grote Zindervignet werd ontstoken. Overal in het gebouw klonk muziek en zang. Hierna gingen genodigden naar de grote zaal waar zij onder het genot van een drankje en hapje konden genieten van een onderhoudend programma. Oud-Tielenaar en dochter van John van Buren, Kilke, toonde hier haar talent als entertainer, presentator en zangeres. Ook jeugdig muzikaal talent toonde zijn kunnen. Een prachtige film samengesteld uit foto’s en filmmateriaal van Jan Bouwhuis liet in enkele minuten de bouw van het voor Tiel en de regio zo belangrijke cultuurcentrum en parkeergarage herleven.
Prinses Beatrix maakte ondertussen met een klein gezelschap een wandeling door het gebouw waar haar een dansdemonstratie werd aangeboden, ze een keramiekles bijwoonde en een bezoek bracht aan het medialab in de bibliotheek. Hierna voegde de prinses zich bij het gezelschap in de grote zaal waar zij ongedwongen aan drie verschillende tafels gesprekken voerde met vertegenwoordigers van de bouw, een aantal aanwezigen, die allen iets met de bouw of gebruik van het nieuwe centrum te maken hadden. Het viel op dat de prinses aan alle tafels het gesprek moeiteloos op gang bracht en zeer geïnteresseerd was. Een van de tafelgasten was Marie-Jan Oussen van Emjee grafische vormgevers en uitgeverij. Zij overhandigde de prinses het eerste exemplaar van het boek ‘ZINDerend Bleekveld’, een coproductie van Emjee en de vereniging Oudheidkamer waarin naast de geschiedenis van het Bleekveld, ook de cultuurgeschiedenis van Tiel en de instellingen die in Zinder hun nieuwe home vinden beschreven worden. Daarnaast komt de besluitvorming voor de bouw van het cultuurcentrum en parkeergarage aan de orde. Het rijk geïllustreerde boek met veel foto’s van Jan Bouwhuis en anderen werd na afloop van de openingsbijeenkomst door de gemeente Tiel aangeboden aan alle gasten. Rond half vijf vertrok de prinses en haar gevolg en kon de strenge beveiliging van het gebouw weer opgeheven worden. Een uurtje later was Zinder en de parkeergarage weer beschikbaar voor alle inwoners uit Tiel en omgeving.

Zie hier de videofilm bouw Zinder: https://www.youtube.com/watch?_sp=d03e0ba9-2c64-47d8-9993-42fb69213796.1…

Zie voor fotoserie: http://tielenaar.nl/kunst-cultuur/fotoserie-opening-zinder-tiel-door-pri…

Item over het boek ZINDERend Bleekveld zie: http://tielenaar.nl/kunst-cultuur/oudheidkamer-tiel-en-emjee-vormgeving-…

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights