Oudheidkamer Tiel en Emjee vormgeving presenteren boek ‘ZINDERend Bleekveld’

Door Bert Leenders op zaterdag 28 oktober 2017, geplaatst in Kunst & cultuur, Nieuws, Foto.

De bouw van de parkeergarage en het nieuwe cultuurcentrum op het Bleekveld vormde voor de redactie van de nieuwe kroniek aanleiding om een boek te maken over de bewogen geschiedenis van het Bleekveld, de geschiedenis van de culturele gebruikers van het gebouw en de bouw van de parkeergarage en cultuurgebouw. Donderdag 26 oktober werd het eerste exemplaar van het boek tijdens de officiële opening van het gebouw aangeboden aan prinses Beatrix.

Al enkele jaren vormen Peter Schipper, Pierre van der Schaaf, Wim Veerman en Bert Leenders de redactie van De Nieuwe kroniek, het magazine van de Vereniging Oudheidkamer Tiel. Drie keer per jaar krijgen de leden van de vereniging het blad thuisbezorgd en voor andere belangstellenden is het bij de plaatselijke boekhandel te koop. Een half jaar geleden kwam Peter Schipper op het idee om ter gelegenheid van de opening van Zinder een nummer geheel te wijden aan de geschiedenis van het Bleekveld en de organisaties die in het nieuwe cultuurgebouw gaan werken. Ook een reportage van de bouw mocht in dat nummer natuurlijk niet ontbreken.
De redactie was meteen enthousiast. Al snel bleek dat er zo veel beeldmateriaal was en er zo veel te vertellen was, dat een Kroniek onvoldoende ruimte bood. Het moest een compleet boek worden. Nadat het bestuur van de Oudheidkamer het initiatief omarmde en akkoord ging met het projectplan was er voldoende basis om enthousiast aan de slag te gaan. Het enthousiasme werd gedeeld door Marie-Jan Oussen van emjee grafische vormgeving, die met haar team de Nieuwe Kroniek vorm geeft en ervaring heeft met het maken van boeken. Zij was bereid sponsors en afnemers voor het boek te werven en een deel van het maakproces te organiseren. Halverwege dat maakproces werd de redactie nog uitgebreid met Johan Goossen, die teksten controleerde en waardevolle adviezen gaf. Belangrijk was ook dat stadsfotograaf Jan Bouwhuis niet alleen zijn historisch archief beschikbaar stelde maar de redactie ook liet kiezen uit de duizenden foto’s die hij van de bouw van de parkeergarage en Zinder maakte.
Op voorhand bleek er voor het boek een geweldige belangstelling te bestaan bij de gemeente, de culturele instellingen en bedrijven. De Oudheidkamer gaat het aan de leden geven. Door de grote oplage en de ontvangen subsidies kon het team van Emjee er een prachtig en heel rijk geïllustreerd boek van maken. De makers kunnen er, gelet op de talrijke reacties van degenen die het bezoek al in hun bezit hebben, terecht trots op zijn.
Het boek is bijzonder omdat er zowel veel geschiedenis als actuele ontwikkelingen in worden beschreven. Die geschiedenis begint rond het jaar 1000. Maar heel veel geschiedenis gaat over een periode die veel Tielenaren zich nog goed kunnen herinneren. Ook de actualiteit komt met een uitgebreide bouwreportage, de verhuizing, de kunst in Zinder en de open dag ruim aan bod. Veel Tielenaren zullen zichzelf of bekenden in het boek afgebeeld terug vinden. Het boek moest voor de officiële opening op 26 oktober klaar zijn. Dat werd een enorme race tegen de klok maar is gelukt. Marie-Jan Oussen van emjee grafische vormgeving kon tijdens de opening het eerste exemplaar aan prinses Beatrix overhandigen.
‘ZINDERend Bleekveld’ is voor 19,95 te koop bij boekhandel Arentsen aan de Voorstad.

In de zaal bij de uitreiking van het boek aan Beatrix mochten geen foto’s gemaakt worden, deze ontbreken dus.

Voor het item Opening Zinder zie: http://tielenaar.nl/kunst-cultuur/prinses-beatrix-opent-zinder-tiel

Voor de fotoserie zie: http://tielenaar.nl/kunst-cultuur/fotoserie-opening-zinder-tiel-door-pri…

Voor boekbespreking Walter Post zie: http://detielenaar.nl/kunst-cultuur/zinder-beschreven-als-levende-geschi…

De makers van het boek bij de drukproevenDe makers van het boek bij de drukproeven

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights