Museum Tiel toont bodemvondsten Medel

Door Bert Leenders op donderdag 12 oktober 2017, geplaatst in Kunst & cultuur, Nieuws, Historie.

Het archeologisch onderzoek op Medel, dat in verband met de uitbreiding van het industrieterrein in 2016 en 2017 plaatsvond, heeft veel en ook spectaculaire vondsten opgeleverd. Deze bodemschatten zijn tot en met 8 januari 2018 te bewonderen in het Flipje en Streekmuseum. Gedeputeerde Josan Meijers opende de tentoonstelling op 11 oktober onder grote belangstelling.

Directeur Alexandra van Steen en Lisette LeBlanc zijn blij dat de topstukken, die gevonden zijn, nu in Tiel tentoongesteld kunnen worden. Van Steen: “Er zijn in de loop der jaren in de gemeente Tiel al heel wat archeologische opgravingen uitgevoerd. Daarbij zijn belangrijke voorwerpen gevonden. Helaas is daar in het museum weinig van terug te zien. Al die bodemschatten bevinden zich elders. Ik hoop dat het ons lukt de huidige vondsten en wellicht ook andere blijvend in Tiel in bruikleen te krijgen. We merken in de streek een groeiende belangstelling voor de geschiedenis van de eigen regio. Ook voor het onderwijs is het belangrijk dat we de geschiedenis met voorwerpen kunnen illustreren.’

Alexandra en Lisette stelden samen de tentoonstelling samen. De vondsten beslaan een periode van bijna 6000 jaar streekgeschiedenis. Uit alle bekende geschiedenistijdperken zijn op Medel sporen aangetroffen. De opgravingen daar kregen veel aandacht van de landelijke pers en de open dag trok duizenden bezoekers. LeBlanc: ‘Topstukken zijn onder meer een beeld van Jupiter, een gave en zeldzame bronzen zalfpot, diverse mantelspelden en delen van een Romeins altaar. Van een schaal weten we dat deze meer dan twee duizend jaar geleden in Zuid-Frankrijk gemaakt is. De bodemvondsten geven veel informatie over de wijze waarop de vroegere bewoners van het gebied geleefd hebben.’

De tentoonstelling is ook aantrekkelijk voor kinderen. Zij kunnen er graven naar bodemvondsten, deze sorteren, plakken en onderzoeken.

Alle bezoekers kunnen met behulp van een speciale bril zelf in het museum het opgravingsterrein betreden en daar een kijkje nemen.

Het museum heeft naast de tentoonstelling een uitgebreid activiteitenprogramma op gesteld. Op 15 oktober is er een workshop naaldbinden en fibula maken voor kinderen; op 18 oktober verteld Eric Borias het verhaal van Mede, een meisje dat lang geleden in Tiel woonde. Kinderen kunnen op die dag zelf een pot, zoals die in de steentijd gebruikt werd, maken.
Op 26 november geeft Lisette leBlanc een lezing over 6000 jaar eten en is er een Romeinse demonstratie. Op 3 november kunnen kinderen opnieuw aan de slag. Dan is er een workshop fossielen maken.

Blinden en slechtzienden

Bijzonder is de rondleiding die Lisette Leblanc op 26 oktober verzorgd voor blinden en slechtzienden. Eric Borias verteld dan ook zijn verhaal over het meisje Mede opnieuw.

Kijk voor aanvangstijden, meer informatie en andere activiteiten van het museum op www.streekmuseumtiel.nl

zie ook: http://tielenaar.nl/historie/3800-jaar-oude-grafheuvels-gevonden-bij-opg…

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights