Fruitcorso 2017 Tiel. De optocht

Door Jan Bouwhuis op maandag 18 september 2017, geplaatst in Kunst & cultuur, Foto.

Corsoclub Buren de winnaar van het 57e Fruitcorso.

De wagen ‘Monsieur Carillon’ van de ontwerpers Jochem Schoots en Dennis Voorendt was een technisch hoogstandje, ook al omdat er een echt carillon achterop de wagen geplaatst was. Het instrument werd bespeeld door Frank Steijns, die er normaal mee speelt in het orkest van André Rieu. Voor het succesvolle duo Jochem Schoots en Dennis Voorendt betekent het de elfde overwinning, waarmee ze het record van Harry van den Broek (eveneens corsoclub Buren) verbroken hebben. Lof van de jury behaalden ze 1x voor Tiel, 2x voor Ingen en nu dus voor de 8ste maal voor Buren. Het betekent ook de derde zege op rij.

Culemborg eindigde met de indrukwekkende wagen PK, een ontwerp van Pieter Meeuwissen en Thea van Daalen op de tweede plaats. Maas en Waal eindigde als derde, voor Geldermalsen en Drumpt. Volgens kenners was er sprake van een ‘kwalitatief zeer hoogstaand corso’.

 

Publieksprijs

De Van der Valk-publieksprijs werd gewonnen door Neerijnen. De swingende toekan van de ontwerpers Dik Kusters en John van Beem liet Culemborg en Buren achter zich. De Teun Luijendijkprijs voor een innovatieve wagen werd gewonnen door Maas en Waal. Ontwerper Paul Zwaan verraste zowel publiek als jury met een transparante wagen (Duikvlucht), waarbij gebruik gemaakt werd van 5600 draden.

Bij de jeugdwagens ging de eerste prijs naar Geldermalsen met Lookalikes over baasjes, die op hun dieren lijken. Het winnende ontwerp was van Bert van Erkom. Tweede eindigde Speurneus van Zoelen, voor Culemborg. De Van der Valk-publieksprijs ging naar Octobusy van Culemborg, een ontwerp van Eliane Hulsink, gevolgd door Geldermalsen en Zoelen.

Het corso trok zowel op zaterdag (ondanks het minder goede weer) als zondag veel bezoekers. Met name op de tweede dag was het schuifelen geblazen langs de wagens. De organisatie rekent over drie dagen op ruim 100.000 bezoekers.

 

Toekomst

Bij de prijsuitreiking op zondagmiddag kwamen de financiële problemen en daardoor de mogelijke veranderingen van het corso ruimschoots aan bod. De organisatie zoekt een verdienmodel om het corso toekomstbestendig te maken. Veel corsobouwers lieten weten een grote voorkeur te hebben om door te gaan op de huidige locatie. Voorzitter Hans Kool van Culemborg kreeg veel applaus met zijn oproep de handen ineen te slaan: ,,We moeten er niet aan denken om niet meer door de binnenstad te rijden.’’ Dik Kusters, ontwerper van Neerijnen, deed een klemmend beroep op de gemeenten om aan het corso te denken in het kader van de sociale cohesie. Honderden vrijwilligers, jong en oud, zijn maandenlang betrokken bij het corso. Voorzitter Rian Verwoert van Stichting 4-Stromenland liet weten ‘dat het corso in ieder geval blijft bestaan’.

 

Dan was er ook veel emotie door het afscheid van corsoclub Ingen. Minutenlang scandeerden alle wagenbouwers ‘Ingen bedankt’, gevolgd door luid applaus.

Als laatste afbeelding de totaaluitslag

Voor de tentoonstelling – prijsuitreiking zie: http://detielenaar.nl/kunst-cultuur/tentoonstelling-fruitcorso-2017-tiel…

Voor de avondopnamen zie:  http://detielenaar.nl/kunst-cultuur/avondopnamen-na-de-tentoonstelling-f…

Buren nr 1Buren nr 1Culemborg nr 2Culemborg nr 2Maas en Waal nr 3Maas en Waal nr 3Geldermalsen nr 4Geldermalsen nr 4Drumpt nr 5Drumpt nr 5Neerijnen nr 6Neerijnen nr 6Tiel nr 7Tiel nr 7Zoelen nr 8Zoelen nr 8Echteld nr 9Echteld nr 9Ingen nr 10Ingen nr 10Buurmalsen Tricht nr 11Buurmalsen Tricht nr 11Kerk Avezaath nr 12Kerk Avezaath nr 12Maurik nr 13Maurik nr 13Jeugd Geldermalsen nr 1Jeugd Geldermalsen nr 1Jeugd Zoelen nr 2Jeugd Zoelen nr 2Jeugd Culemborg nr 3Jeugd Culemborg nr 3Jeugd Tiel nr 4Jeugd Tiel nr 4Jeugd Passewaaij nr 5Jeugd Passewaaij nr 5Jeugd Drumpt nr 6Jeugd Drumpt nr 6KindercorsoKindercorsoJuryJury

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights