Warm welkom voor boek ‘De Gilden van de Stad Tiel’ van Huub van Heiningen

Door Bert Leenders op woensdag 5 juli 2017, geplaatst in Kunst & cultuur, Historie, Foto.

Na vijf jaar noeste arbeid heeft Huub van Heiningen weer een flink stuk Tielse historie nauwkeurig onderzocht en voor iedereen toegankelijk gemaakt. Het gebonden, fraai vormgegeven en rijk geïllustreerd boek ‘De Gilden van de Stad Tiel’ geeft niet alleen informatie over de Tielse gilden maar ook een mooie inkijk in het bestuur en het leven van alledag van de Tielenaar in de late middeleeuwen.
Het eerste exemplaar van het boek werd overhandigd aan burgemeester Hans Beenakker.

Iedereen ging er woensdag 5 juli in de goed gevulde centrale hal en expositieruimte van het Regionaal Archief tijdens het begin van de presentatie er van uit dat Huub niet aanwezig zou zijn bij de presentatie van zijn nieuwe boek. Zijn gezondheid is broos en hij had zelf de verwachting uitgesproken dat de bijeenkomst wellicht voor hem te belastend zou zijn. Tot ieders verbazing en blijdschap kwam de auteur toch even na de start van het officiële deel het RAR ingereden. Een oorverdovend welkomstapplaus was zijn deel.

Eerder schreef Huub van Heiningen naast tal van publicaties in tijdschriften en de krant waarvoor hij als journalist zijn hele werkende leven aan verbonden was, de Gelderlander, veertien boeken over aspecten van de historie van Tiel en omgeving. Daaronder bevinden zich veel geciteerde en geraadpleegde bestsellers zoals De Geschiedenis van het Land van Maas en Waal en Versteend Verleden. Na zijn veel geprezen standaardwerk ‘Devotie en Macht in Tiel’ dat in 2009 verscheen dacht iedereen dat dit wel zijn laatste grote productie zou zijn. Maar dan ken je Huub nog niet. Vrijwel ogenblikkelijk begon hij met het beschrijven van de geschiedenis van het monumentale pand Kerkstraat 32, ’een document voor een monument’ waarin hij de bijna zes eeuwen durende geschiedenis van dit bijzondere monument naast de Sint Caeciliakapel beschreef. Direct daarna begon hij in 2012 aan het Gildenboek.
Vriend en mede-historicus Emile Smit, tekende voor de eindredactie, selecteerde de vele fraais afbeeldingen en begeleidde het vormgevings- en drukproces, Beatrijs van Dijk corrigeerde waar nodig zorgvuldig de tekst. Dochter Bernadette fotografeerde aanvankelijk samen met Huub en later alleen tienduizenden pagina’s originele documenten uit het Regionaal archief, die samen met informatie uit andere archieven de basisinformatie vormden voor het boek. Huub is van het degelijke werk. Veel historische publicaties zijn het resultaat van het overnemen van en combineren van informatie van andere auteurs. Huub houdt daar niet van. Hij wil altijd terug naar de basis, de oorspronkelijke bron en checkt zijn informatie zorgvuldig met als het kan meerdere andere bronnen.
Het ingebonden boek met harde kaft heeft een kloek formaat, telt maar liefst 264 pagina’s en leest ook door de opmaak en gekozen lettergrootte prettig. iWish Design uit Tiel zorgde voor vormgeving en druk.

Dochter Bernadette bij de presentatie: “Zolang als ik me kan herinneren schrijft mijn vader geschiedenis boeken. In 1965 verscheen zijn eerste boek: “De historie van het Land van Maas en Waal. Daarna verschenen er nog een reeks. Of dit het laatste is? De tijd zal het leren. Als het aan mijn 92 jarige vader ligt en hij, zoals hij zelf zegt, tijd van leven krijgt, stuurt hij mij binnenkort weer naar het archief voor het verzamelen van informatie voor een volgende uitgave.
Eindredacteur Emile Smit noemde het boek een magnum opus, een groots werk. Emile had er met veel plezier aan meegewerkt. “Het historisch klankborden met Huub was een waar genoegen”.
Burgemeester Beenakker memoreerde dat het gezegde ‘Wie schrijft die blijft’ zeker op de hoogbejaarde Huub van toepassing is. Hij zag in het boek veel parallellen met de huidige tijd: “Hij prees Huub om zijn degelijke onderzoekswerk en wees op het opkomend gevaar van zogenaamd nepnieuws.
Dochter Bernadette vertelt dat Huub voor het schrijven van dit boek werd uitgedaagd door een hoogleraar uit Utrecht. “Die was van mening dat iedere stad van betekenis een beschrijving zou moeten hebben van de gilden die in de middeleeuwen zo bepalend waren voor de economie en de gehele samenleving. Mijn vader pakte de uitdaging direct aan.”

Het boek is in eigen beheer uitgegeven met hulp van bijdragen van de Oudheidkamer en enkele particulieren. Het is te koop bij de plaatselijke boekhandel en kost 39,95. Een hele prijs, maar Emile Smit citerend: “Dan heb je ook wat”.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights