Tentoonstelling ‘Aan ’t oog onttrokken’ bij het Regionaal Archief Rivierenland

Door Jan Bouwhuis op dinsdag 15 november 2016, geplaatst in Kunst & cultuur, Nieuws.

‘Aan ’t oog onttrokken’ is het thema van de vierde tentoonstelling die Kunstenaarsvereniging Werkplek en het Regionaal Archief Rivierenland samen organiseren.

15 Kunstenaars hebben een bron uit de collectie van het archief gekozen en hebben geïnspireerd hierdoor een kunstwerk gemaakt. Het verrassende resultaat is te zien in een tentoonstelling ,  tot en met 20 januari, in het atrium van het Regionaal Archief Rivierenland.

De deelnemende kunstenaars zijn : Rudy van Amersvoort, Mieke van den Besselaar, Francisca Bongaerts, Jos Bregman, Ance Dijk, Ardje de Graaf, Sylvia Janssen van Doorn, Guusje Kaayk, Dik Kusters, Bert Megens, Rob Reis, Anja van Schijndel, Monique van Stokkum, Joan Tesser, Heleen Wilke, Jeanette van Zanten

De kunstwerken en inspiratiebronnen zijn heel verschillend. In de bijbehorende catalogus wordt een toelichting gegeven op alle kunstwerken en de bijbehorende archiefbronnen. Zo is Dik Kusters bijvoorbeeld geïnspireerd door de varkenskaak die hij in zijn moestuin opgroef. Een overblijfsel van de thuisslacht die tot in de jaren vijftig in het rivierengebied heel gewoon was. In het archief vond hij een zogenaamd aangiftebewijs verleend aan de familie de Jong te Ophemert voor het slachten van een varken op 11 november 1935 en een bouwvergunning van een schuurtje met twee varkenshokken uit hetzelfde Ophemert.

 

Mieke van den Besselaar heeft een fotoprint / zeefdruk gemaakt. Haar beschrijving:

Titel: ‘avgrensning’ (Noors voor ‘demarcatie’)

Techniek: fotoprint/zeefdruk. Foto opgraving: Jan Bouwhuis (nr. 1996081126TolhuisViking-180)

Foto Zennewijnen/zeefdruk: M. van den BesselaarFormaat 50×50 cm

In de 10 eeuw strandde een Noormannenschip in Tiel. Waarschijnlijk uitgebrand. Door ongeluk? Of oorlog? Dat vertelt het verhaal niet.

Het hout van de scheepshuid, afkomstig uit zuidoost Engeland en gekapt tussen 971 en 1008, werd in Tiel rond 1015 gebruikt voor het bouwen van een nieuwe kadewand in de Tielse handelshaven.

Deze geschiedenis kwam aan het licht in 1996. Jan Bouwhuis legde de blootgelegde restanten vast.

De scheepshuid is compleet met klinknagels en al in zijn delen gebruikt en zo ook weer teruggevonden. Intussen is de site gesloten, er is een nieuwe laag aarde overheen gegaan en er is nieuwe bebouwing op gezet. Wachtend op de toekomst. Opnieuw aan het zicht onttrokken.

‘avgrensning’ als een stille getuige van de Tielse geschiedenis: de afgrenzing van rivier en wal.

 

Guusje Kaayk maakte tekeningen van de archeologen aan het werk in Passewaaij. BATO ondersteunt de expositie met vondsten uit Passewaaij.

De tentoonstelling is vanaf heden tot en met vrijdag 20 januari gratis te bezoeken bij het Regionaal Archief Rivierenland, aan het J.S. de Jongplein 3 te Tiel. Het archief is geopend dinsdag tot en vrijdag van 9.00 tot 16.30 uur.

Kunstwerk Dik KustersKunstwerk Dik KustersMieke van den Besselaar aan het werk in augustus 2016Mieke van den Besselaar aan het werk in augustus 2016Kunstwerk Mieke van den BesselaarKunstwerk Mieke van den BesselaarOpgraving Vikingschip augustus 1996Opgraving Vikingschip augustus 1996Bijdrage BatoBijdrage Bato

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights