Veel belangstelling voor Toons Kunstkring ten bate van het Toon Hermans Huis Tiel

Door Bert Leenders op vrijdag 28 oktober 2016, geplaatst in Kunst & cultuur, Nieuws.

Op 14 februari 2015 opende het Toon Hermans Huis zijn deuren in het bedrijfsverzamelgebouw De Bron aan de Lingedijk 58 in Tiel. Het Toon Hermans Huis (THT) is een inloophuis voor iedereen die geraakt wordt door kanker en / of zijn of haar familie. Het biedt tal van activiteiten op het gebied van  ontspanning en creatief bezig zijn. Ook zijn er lezingen over relevante onderwerpen, is er gelegenheid voor ontmoeten van lotgenoten en  vooral persoonlijke en warme aandacht. Dat aanbod wordt gewaardeerd. Steeds meer mensen weten de weg naar het THT  te vinden. De oud orthopedische chirurg Piet de Bruijn was de man die in 2014 op het idee kwam om ook in Tiel een Toon Hermans Huis op te richten. Op bewonderenswaardige wijze is hij daar met de hulp van velen snel in geslaagd. Het huis wordt professioneel gerund door vrijwilligers, die allen getraind en geschoold zijn. Daar hoeft De Bruijn zich geen zorgen over te maken. Een voortdurend punt van aandacht is wel de financiële exploitatie. Het THT  wil er zijn voor iedereen. Daarom worden de activiteiten gratis of voor een heel bescheiden bijdrage aangeboden. Gelukkig weet de stichting Vrienden van het Toon Hermans Huis veel Rivierenlanders te motiveren om eenmalig of periodiek het THT te steunen. Ook verenigingen, stichtingen en bedrijven organiseren regelmatig acties om de exploitatie mogelijk te maken. Een nieuwe activiteit om geld in te zamelen is TOONS Kunstkring. In de periode van oktober 2016 tot april 2017 organiseert de kunstkring zeven kunstlezingen. Alle lezingen worden gehouden door deskundigen die gewend zijn om hun kennis op boeiende wijze te delen met grotere groepen.

Het volledige prograam voor dit jaar:  

Wo 26-19  “Catharina de Grote”door marlies Kleiterp, hoofd tentoonstellingen Hermitage Amsterdam  

Do 24-11  Ämsterdamse School Architectuur” door Alice Roegbolt, directeur museum ’t Schop Amsterdam

Wo 14-12 “Filosofie en schilderkunst” door Prof. Dr. Jan Bransen, filosoof

Ma 23-01  “Rodin” door Lisette Leblanc, kunsthistoricus, tentoonstelling in Groninger museum

Wo 22-02   “Bloemstillevens door de eeuwen heen“ door Charlotte Rulkens, conservator Maurishuis  

Wo 29-03  Hoogte- en dieptepunten van van Gogh door Alex Rüger, directeur Van Gogh Museum                                           

Do 20-04  “Berthe Morisot” door Mady Storm de Grave, kunsthistoricus

De lezing van 14 december vindt plaats in verpleeghuis Vrijthof. Alle andere lezingen zijn in het Regionaal Archief Rivierenland. De lezingen beginnen steeds om 20.00 uur.

De eerste lezing op 26 oktober was een schot in de roos. Bijna 100 mensen kwamen naar het archief om te genieten van een boeiende inleiding over De Hermitage in Amsterdam en de relatie van dit museum met zijn grote naamgenoot in Sint Petersburg, het leven en de betekenis van de Tsarina Catharina de Grote en een toelichting op de tentoonstelling die op dit moment in De Hermitage in Amsterdam aan haar gewijd is.

Duidelijk werd dat het initiatief van Piet de Bruijn in een behoefte voorziet en een belangrijke toevoeging is aan het culturele leven in de regio. Doordat alle inleiders geen honorarium vragen, komt vrijwel de gehele opbrengt ten goede aan het THT. De bijdrage voor het hele seizoen is 75 euro per persoon en 140 euro voor een echtpaar. Introducés betalen 16.50.

Meer info over het Toon Hermans Huis vind u op www.thht.nl . Piet de Bruijn ( tel: 06 53411122) verstrekt zo nodig graag meer informatie.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights