Boren tbv duurzame energie voor Westluidense Poort Tiel

Door Jan Bouwhuis op maandag 24 oktober 2016, geplaatst in Kunst & cultuur, Nieuws, Foto.

TIEL  Het cultuurgebouw bij de Westluidense Poort WLP krijgt een duurzaam systeem voor verwarmen en koelen, warmte-koude opslag genoemd. Hierbij wordt gebruik gemaakt van bronnen waarin de warmte en koude wordt opgeslagen. De komende weken realiseert VolkerWessels twee bronnen in het gebied. De aanleg van dit systeem past bij de doelstellingen van het klimaatbeleid van de gemeente om de uitstoot van CO2 terug te dringen en meer energie duurzaam op te wekken.

Vandaag start de aannemer met de bronboring in het gebied tussen de Rechtbankstraat en de nieuwbouw. Hiervoor worden eerst stalen buizen in de grond gebracht tot een diepte van 100 mtr. De werkzaamheden zijn overdag en duren een week. Volgende week wordt een tweede bron geboord bij de bouwkeet. Na iedere bronboring wordt de bron gedurende een week gespoeld met water. Dat gebeurt doorlopend. De booropstelling is zo geplaatst dat het verkeer ongehinderd kan passeren.

Warmte-koude opslag

In de zomer is relatief veel warmte aanwezig, die eigenlijk in de winter pas nodig is. En andersom: in de winter is er veel koude die ’s zomers goed gebruikt kan worden. Door opslag van deze warmte en koude is het mogelijk vraag en aanbod goed op elkaar afstemmen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van watervoerende lagen in de bodem.

Er worden twee bronnen op enige afstand van elkaar geboord. Het water wordt in de zomer uit de zogenaamde koude bron opgepompt en ter beschikking gesteld aan het gebouw om te koelen. Het daarna opgewarmde water wordt in de andere bron (de warme) ingebracht. In de winter wordt het warme water opgepompt en wordt de warmte afgegeven aan een warmtepomp. Het hierdoor afgekoelde water wordt daarna weer in de oude bron opgeslagen.

Voor meer items over Cultuurcentrum Westluidense Poort type in het zoekvenster rechtsboven:   WLP

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights