Expositie Tali Pusar, 65 jaar Molukkers in Nederland en 55 jaar Molukse wijk in Tiel

Door Jan Bouwhuis op zondag 31 juli 2016, geplaatst in Kunst & cultuur, Nieuws, Foto.

TIEL  Expositie Tali Pusar in het Flipje en Streekmuseum in het kader van de herdenking 65 jaar Molukkers in Nederland en 55 jaar Molukse wijk in Tiel tot en met 18 september.

21 maart 2016 was het 65 jaar geleden dat het eerste passagiersschip met Molukkers in Nederland aankwam. Tot en met 21 juni 1951 kwamen meerdere schepen aan in de havens van Rotterdam en Amsterdam. In totaal kwamen zo’n 12.500 Molukkers in Nederland aan voor, wat zij toen dachten, een tijdelijk verblijf.

In Tiel werd er in 1951 ook een groep Molukkers gehuisvest. Na tien jaar in de woonoorden Schutsluizen en de Elzenpasch te hebben gewoond, verhuisden zijn in 1961 naar de Molukse wijk in de Hertogenwijk.

De Molukse gemeenschap heeft inmiddels al decennia lang haar plek in de Tielse samenleving gevonden, toch voelt men na 65 jaar nog steeds een diepe verbondenheid met de Molukken. Tali Pusar betekent letterlijk navelstreng en verwijst naar deze band.

Tali Pusar is een expositie bestaande uit:

  • Een fototentoonstelling waarvoor een aantal Molukse Tielenaren zijn geportretteerd – Dunya en Zoë Wenno, Jaïr Pattipeilohy;

  • Een impressie van Molukse klederdracht – Alfred en Agnes Matitaputty;

  • Molukse sieraden – Tom Polnaya;

  • Twee korte films:

    • Straatinterviews afgenomen in het centrum van Tiel – Jan Bouwhuis, Everina van Gameren, Vic Latumahina;

    • Gezichtsportretten van Mahina. Een cultureel project over de belangrijke rol van de vrouw binnen de Molukse cultuur – Atêf Sitanala, Jaïr Pattipeilohy, Lesli Taihuttu.

Op vrijdag 5 augustus vindt om 15:30 uur de officiële opening van de expositie plaats  i.c.m. een culturele middag met Molukse zang, muziek en dans.

De expositie is vanaf 30 juli tot en met 18 september te bezichtigen in het Flipje en Streekmuseum Tiel, Plein 48, 4001 LJ Tiel

 

 

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights