Navelstreng

Door Huub van Heiningen op zaterdag 25 juni 2016, geplaatst in Kunst & cultuur, Historie.

 Een wijd verbreid misverstand is, dat de stad Tiel is ontstaan aan de Waal. De echte navelstreng van Tiel is de Dode Linge. Wie dat eens aanschouwelijk en haarfijn uitgelegd wil zien, moet op zondag 3 juli (de dag van ‘Tiel toont’) aansluitend bij de wandelingen langs het tracé van die Dode Linge, die ‘Waardevol Tiel’ dan organiseert.

 Het vroeg-middeleeuws stratenpatroon van Tiel verraadt het nog. De Waterstraat was ooit de handelskade langs de Dode Linge. De stadsgracht daar is er een restant van. Op de Oliemolenwal staan en stonden de pakhuizen, die soms nog altijd herinneren aan de tijd waarin daar schepen afmeerden.

 De rivier van toen is grotendeels verland en de resten ervan zijn tot in onze tijd stiefmoederlijk behandeld. ‘Waardevol Tiel’ probeert niet alleen de herinnering aan die Dode Linge levend te houden, maar tracht ook de bestuurders te overreden om in de stedelijke planologie die navelstreng van Tiel weer te accentueren.

 De geschiedenis van de Dode Linge is een lang en boeiend verhaal. Wie het beleven wil kan zich op zondag 3 juli aansluiten bij een wandeling langs de resten van de revier. Er vertrekt een groep om 12  uur en om 14 uur vanaf de Coupure in de Westluidense straat, naast Lotus. Er zijn deskundige begeleiders en er is beeldmateriaal. Daarvan op deze site alvast een voorproefje.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights