Vrijwilligers Ter Navolging eervol geëindigd in strijd om Gouden Therebinth

Door Walter Post op zondag 17 januari 2016, geplaatst in Kunst & cultuur, Openbare ruimte. De toegangspoort van Ter Navolging, de Tielse monumentale begraafplaats uit het eind van de achttiende eeuw.De toegangspoort van Ter Navolging, de Tielse monumentale begraafplaats uit het eind van de achttiende eeuw.

TIEL De vrijwilligers van begraafplaats Ter Navolging hebben het in Utrecht, net als de gemeente Aalten, af moeten leggen tegen de Stichting Oude Groninger Kerken bij het dingen naar de Gouden Therebinth, een prijs voor behoeders van het funerair erfgoed. Maar er was van de kant van de jury veel waardering voor de Tielse bijdrage en het vele vrijwilligerswerk, gecompleteerd door de steenhouwers van Van Luijn uit Tiel.

Na afloop is er uitgebreid met enkele juryleden en andere aanwezige deskundigen gesproken. Daar meldden de vrijwilligers veel van te hebben opgestoken.Volgens secretaris Pierre van der Schaaf deelden verscheidene aanwezigen de mening van de jury niet. “Ze waren van mening dat onze stichting de prijs hadden moeten winnen. Zeker in het licht van het feit dat wij vanuit een grote achterstandssituatie kwamen én een echte vrijwilligersorganisatie zijn. In Groningen werkt die stichting met 10 beroepskrachten. Net als in Aalten, waar ook een professionele club werkt. In beide gevallen overigens aangevuld met veel vrijwilligers.” 

Van der Schaaf is overigens blij met de troostprijs. “De Gouden Terebinth is een wisseltrofee die na twee jaar moet worden ingeleverd; wij ontvingen, net als de gemeente Aalten, een ‘gouden treurwilg’ van ruim 2 meter hoogte. En als die wilg aanslaat is dat een prijs die veel langer in ons bezit zal zijn dan de eigenlijke trofee. Waar die wilg geplant mag worden is een kwestie van overleg met het gemeentebestuur. Morgen gaat de boom in de -nat te houden- pot naar het baarhuisje. Na de vorstperiode gaat hij ergens in de grond. Hij kan overigens 25 meter hoog worden.” 

Vrijwilligers vormen de kern van het behoud en onderhoud van de begraafplaats.Vrijwilligers vormen de kern van het behoud en onderhoud van de begraafplaats.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights