DIALECT … In den Duvelshoek

Door Huub van Heiningen op zondag 17 januari 2016, geplaatst in Kunst & cultuur, Historie.

Van de auteurs die zich van het Betuws dialect bedienden is J.C. van Wijk het meest bescheiden en misschien ook wel de aardigste. Hij gaf in 1892 onder de titel “In den Duvelshoek” een boekje met twaalf voorlees-vertelsels uit en gebruikte daarvoor zeer consequent de taal, die toen in het oude Zandwijk (nu Tiel-Oost) gesproken werd. Zijn verhalen zijn ook nu nog leuk.

Er is weinig bekend over deze auteur en zijn boekje is schaars. Hij is geboren in Maurik en onderwijzer geweest in Kesteren. In zijn voorbericht stelt hij dat zijn vertelsels geen literaire pretentie hebben. Maar hij had er succes mee op lezingen en hij hoopt dat ook andere sprekers er succes mee zullen hebben.

Dr. Hol heeft veel waardering voor hem. Ook omdat hij in het boekje zijn navolgers de juiste uitspraak wil bijbrengen en daarvoor “waardevolle aanwijzingen over de klankwaarde van verschillende klinkers geeft”. Zijn verhalen schilderen op vaak treffende wijze de Betuwse toestanden om de tamelijk welgestelde boeren rond 1890.

Om onze lezers met J.C. van Wijk kennis te laten maken volgen hierbij de drie kortste van zijn dozijn verhalen.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights