Jubileum Dominicuskerk

Door Huub van Heiningen op woensdag 18 november 2015, geplaatst in Kunst & cultuur, Nieuws.

De Dominicuskerk bestaat 75 jaar en dat is voor het parochiebestuur aanleiding op zondag 22 november de kerkdeuren voor iedereen wijd open te zetten. Om het feest mee te vieren en ook om te laten zien wat het kerkgebouw aan kunstschatten bergt. Het gaat een feest worden vol heimwee naar het verleden. Want de vraag ligt voor hoe lang het monument nog voor de eredienst beschikbaar zal blijven.

De Sint Dominicuskerk is gebouwd in 1939 op de plaats waar de uit 1861 daterende “waterstaatskerk” in 1938 in vlammen was opgegaan. De kerk met zijn veertig meter hoge toren, is geheel opgetrokken uit kloostermoppen en heeft 75 jaar de skyline van Tiel bepaald. Het gebedshuis, dat op 19 november 1940 door kardinaal De Jong werd ingewijd. Het ontwerp is van J. van Halteren en de Dominicuskerk is een rijksmonument omdat het een gaaf en goed voorbeeld is van een kerkgebouw in een bij de Delftse School aansluitende Traditionalistische stijl. die opvalt door het robuuste materiaalgebruik.

De parochie is terecht trots op de grote hoeveelheid kunstschatten in deze kerk. Er is werk te zien van de Tielse kunstenaars Johan Ponsioen en Lex Ernste, van de bekende Limburgse en aan Tiel verknochte beeldhouwer Peter Roovers, van Vernooij en Tartarin. Er zijn fraaie gebrandschilderde ramen, beeldhouw- en houtsnijwerk, mozaieken, drijf- en smeedwerk, schilderijen van andere Nederlandse kunstenaars en ambachtslieden. Uit de collectie van de Dominicanen zullen een 16e eeuws schilderij van een Vlaamse meester en een bel uit de Gouden Eeuw aanwezig zijn.

De feestviering begint zondagmorgen om half elf met een Eucharistieviering voor de parochianen, die ook door degenen die zich daartoe niet rekenen, kan worden bijgewoond. Vanaf 12.45 tot 13.00 uur wordt er koffie of thee geserveerd en daarop volgt een welkomstwoord door de vicarus drs J.G.M. Pauw. Vanaf 13.05 uur zijn er doorlopend – tot 4 uur toe – beamerpresentaties.

Van 13.05 tot 14.00 uur is er een eenvoudig lunchbuffet voor alle bezoekers. Daarvoor zijn vooral ook uitgenodigd de vrijwilligers en gebruikers van de aan de parochie gelieerde instellingen – de Voedselbank, het Inloophuis en de Franciscustuin. Ook belijders van andere godsdiensten en niet-gelovigen zijn daarbij welkom. Want de Tielse parochie wil graag handelen in de geest van Paus Franciscus.

Om 13.30 en om 15.30 begint pastor Ed van de Moosdijk, die ook historicus is, een rond om zijn gevolg ook kennis te laten maken met de verschillende kapellen, de sacristie, de tuin van de kerk etc.

Vanzelfsprekend zijn er muziek in de kerk en zang, begeleid door het orgel of een piano. Er zijn niet minder dan drie koren, die zich respectievelijk vanaf 13.05, 13.30, 14.00 en 15.15 uur laten horen. Vanaf 14.30 tot 15.00 treedt het KTVM op.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights