Tielse kermiskoek bakker Van Ooijen op erfgoedlijst

Door Jan Bouwhuis op vrijdag 4 september 2015, geplaatst in Kunst & cultuur, Nieuws, Foto. Tiel, 04 september 2015  Tielse kermiskoek op erfgoedlijst.  Vanaf vandaag staat de Tielse Kermiskoek officieel op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. In aanwezigheid van burgemeester Beenakker overhandigt mevrouw Ineke Strouken van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed het certificaat van plaatsing aan Gerard en Magda van Ooijen.  Daarna is het certificaat door allen ondertekend. Deze feestelijke bijeenkomst was in het Flipje- en Streekmuseum. In de bakkerij aan de Westluidensestraat konden de gasten zien hoe de koek gemaakt wordt.De Tielse kermiskoek wordt gebakken door bakkerij Van Ooijen uit Tiel, die dit jaar 175 jaar bestaat. Van Ooijen bakt de koek onder speciaal receptuur. De koek is al eeuwen oud en wordt beschreven in het boek De Volksvermaken van Jan ter Gouw uit 1871. De koek wordt jaarlijks gemaakt door bakkerij van Ooijen in september, omdat dan de nieuwe oogst honing en roggebloem beschikbaar is. Tijdens de najaarskermis wordt de koek van oudsher verkocht.  De koek was bedoeld voor jongens om een meisje het hof te maken en werd tijdens de kermis veelvuldig verkocht.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights