Eerste 80.000 foto’s van collectie Bouwhuis ter inzage bij het Regionaal Archief Rivierenland

De eerste 80.000 foto’s uit de collectie Gerrit en Jan Bouwhuis zijn nu via de beeldbank op de studiezaal van het Regionaal Archief Rivierenland voor het publiek ter inzage.

In 2013 is formeel het beeldarchief, bestaande uit zo’n 700.000 negatieven en 500.000 digitale bestanden, overgedragen aan RAR.

80.000 van deze foto’s, in hoofdzaak uit de jaren 1995 tot 2015 maar ook oudere foto’s vanaf 1945, heeft het regionaal archief nu voor iedereen toegankelijk gemaakt. In de studiezaal van het archief kan iedereen deze foto’s bekijken. Er is een zoekmogelijkheid op onderwerp en op periode of datum. Maar ook willekeurig wat grasduinen zal tot verrassende vondsten leiden. Het bestand geeft een prachtig tijdsbeeld en geeft in beeld een uniek overzicht van de gebeurtenissen in Tiel en de regio.

Tot 2002 zijn er (kleuren) negatieven gemaakt. Deze zijn grotendeels beschreven en de eerste serie kb zw/w negatieven zijn in het koude depot ondergebracht.

Vanaf 1995 zijn de foto’s digitaal aan kranten geleverd. De negatieven werden gescand en via de telefoonlijn verstuurd. Een kleurenfoto versturen duurde in 1995 ongeveer 15 minuten. In 1999 kwam de digitale camera beschikbaar, toen nog met een beperkte resolutie.

Alle digitale foto’s zijn voorzien van een beschrijving welke gelijk bij aflevering als ‘bestandsinfo’ aan het fotobestand is toegevoegd. Deze bestandsinfo is zodanig bijgewerkt dat deze door het RAR systeem kan worden uitgelezen.

Op alle negatiefbladen is naast de datum ook het onderwerp beschreven. Zonder goede beschrijving en zoeksysteem heeft bewaren weinig zin. Het bijwerken daarvan en invoeren in een administratie systeem werd en wordt gedaan door Jan’s echtgenote Tonnie Bouwhuis. Nog steeds besteedt zij iedere week vele uren aan het documenteren van het enorme archief.

Maandagavond werd de rijke en voor iedereen toegankelijke beeldcollectie gepresenteerd tijdens de jaarlijkse bijeenkomst in het Regionaal Archief van de Stichting Vrienden van het Regionaal Archief Rivierenland. Met een toets druk opende Jan samen met Tonnie deze belangrijke beeldverrijking van het archief. Na de toevoeging van de Bouwhuis collectie staat de teller van de RAR beeldbank  nu op totaal 149.654 afbeeldingen. De komende jaren zal het archief verder gaan met het digitaliseren van de vele honderdduizenden dia’s, zwart-wit en kleuren negatieven van voor het digitale fototijdperk.

Ook gaat Archiefdirecteur Ella Kok-Majewska zich inspannen om de (nieuws) video opnamen die Jan vanaf 1999 in hoofdzaak voor omroep Gelderland maakte aan de Bouwhuis collectie toe te voegen.

Het digitaal beschikbaar stellen van de fotocollectie maakt deel uit van een groot digitaliseringsproject waarmee het archief in Tiel landelijk ver voorop loopt. Voorlopig kan de collectie alleen in de studiezaal van het archief geraadpleegd worden.

Jan zal doorgaan met ook zijn nieuwe foto’s periodiek bij het RAR aan te leveren Wanneer op termijn de privacy en de rechten goed geregeld zijn, kan de collectie ook thuis via de PC, telefoon of iPad bekeken worden.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights