Kolommetje: Zweefgedoe

Wat waren we jong toen, denk ik vaak wanneer ik die oude foto’s bekijk uit deze serie. Een serie die ik vandaag afsluit. Er komt wel een nieuwe, want rond 1993 fotografeerde ik tientallen Tielenaren in hun huiselijke omgeving.

Steenhouwer Peter Rijksen, hier op de foto in zijn werkplaats achter de Achterweg, is ook een van die mensen die ik meteen heel aardig vind. Hoe dat nu komt, heb ik eens overlegd. Het blijkt dat mensen die eenduidig zijn, zich toeleggen op één ding waar ze goed in zijn, me het meest trekken. Want ze zijn anders dan ikzelf, ze zijn niet van die kameleons die journalisten als gevolg van hun werk vaak worden. “Jullie weten van heel veel een klein beetje, wij weten van heel weinig heel veel”, vertelde me eens een Tielse gemeenteambtenaar waarmee ik dat verschil besprak. Ze was toen juist overgestapt van de krant naar het ambtelijk bestaan en we bespraken of het haar inmiddels en mij nog steeds beviel te doen wat we doen.

Peter Rijksen was en is goed in wat hij doet. Maar wat zie ik aan zijn werken? Een zekere concentratie die alle andere dingen doet vergeten. Je krijgt er een prettig gevoel van, iets moois te maken, zo verklaart hij het. Soortgelijke verhalen hoorde ik van de vele andere handwerkslieden en specialisten die ik voor deze serie en in de vele jaren die erna kwamen, hoorde. En hoor, want dat één worden met je omgeving, als het ware de boodschappenlijst van dingen die je te doen staan, kwam ik onlangs weer tegen. Uit een geheel onverdachte bron, van iemand die de nuchterheid zelve kan zijn. John, een beveiliger van zakenmensen, vertelde me dat hij sinds kort behalve het voor hem noodzakelijke trainen ook aan yoga doet. Zijn omgeving reageert een beetje ongelovig, hij en dat soort van zweefgedoe? Het deert hem niet, hij wordt er vanbinnen rustig van. En ja, ook hij was skeptisch. Het wekt voor hem, hij is er kalmer onder in situaties die soms wat stress kunnen opleveren. En ik bedacht erbij: wanneer je een meneer tegenover je krijgt die geheel kalm en zeker je vraagt iets te doen, met een blik die de onverzettelijkheid van zijn verzoek al vooruitwerpt, dan doe je het gevraagde ook. En ook in dit geval geldt weer: wie ergens erg goed in is en met overtuiging in zijn ambacht of professie staat, krijgt vanzelf plezier in het leven. Want dat wat je maakt of adviseert klópt, is mooi of zal met plezier worden gebruikt. Dat hoeft geen doel te zijn, wat telt is wat het jezelf oplevert

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights