Gemeente Tiel kijkt mee op uw telefoon
Het gemeentebestuur van Tiel wil u volgen. Ja, u persoonlijk. Wanneer u een telefoon of camera met wifi bij u heeft, wordt u, als het een beetje wil, de komende tijd gevolgd in uw bewegingen in de stad. Het gemeentebestuur wil ‘koopstromen’ in beeld brengen: wie loopt er waar en staat waar stil, hoeveel mensen en hoe vaak?
Alles wat nodig is, is een stopcontact. De apparatuur van het bedrijf Locatus doet de rest. Was getekend: uw socialistische wethouder Ben Brink.
Locatus heeft de techniek en heeft al offerte gedaan. De roman 1984 was geen fictie, maar een instructiedocument voor de technoliefhebbers. Ronkend verklaart het bedrijf:
Passanten 24/7 staat voor een nieuw tijdperk van passanten tellen: continu
winkelpassanten registreren via wifi-sensoren. Zonder de
privacy van passanten aan te tasten. Betrouwbare apparatuur zorgt voor accurate en consistente cijfers, die onderling goed vergelijkbaar zijn. Bij een abonnement heeft u dagelijks toegang tot een dashboard. Op het dashboard ziet u:
- De passantenaantallen per telpunt, per uur, per dag.
- Aantal unieke bezoekers.
- Gemiddelde verblijfsduur van een bezoeker.
- Gemiddelde bezoekfrequentie van een bezoeker.
- Vergelijk met het gemiddelde in dat winkelgebied.
- Vergelijk met cijfers van een week, maand, of jaar geleden.
- Weersinformatie
Zien is kopen, dus doet Locatus er een voorbeeldsite bij: new.locatuspassanten.com; inlog: demoNL; passeerwoord: demoNL;
Het zat allemaal bij de stukken van de Raadscommissie Ruimte van 6 februari, ik geloof niet dat er veel woorden aan zijn vuilgemaakt. Voor dik 6000 euro per jaar weet je alles, nou ja, bijna alles, bij een driejarig abonnement. Bij vooruitbetaling krijg je korting. Ok, wat is het probleem, zult u zeggen? De verandering van parkeerlocaties, de toename van kosten en abonnementsregelingen en de klachten uit de binnenstad over wegblijven van bezoekers rechtvaardigen toch ingrijpen? Misschien.
In een begeleidend schrijven zweert ambtenaar Miek Blom (maar niet de wethouder, die verantwoordelijk is) dat het alleen zal gaan om een heel klein deel van de informatie die kan worden gewonnen: alleen waar een telefoon zich bevindt wordt geregistreerd. Maar dat is de enige garantie. Een veiligheidsdocument of een ISO-certificaat over omgaan met dit soort privégegevens door dit bedrijf is niet getoond. Dat geeft te denken, een bezigheid die de gemeenteraad vaak niet leuk vindt, maar in dit geval hopelijk wel. Het lijkt er op dat dit ‘onderzoek’ (eigenlijk is het aftappen) een sympathiek gebaar richting middenstand is. Er komen immers weer verkiezingen aan. En dan is waakzaamheid rond vraaglijke voorstellen extra geboden, dunkt me.
Ontsnappen aan electronische supervisie doe je overigens niet, hoor. We ontdekten een mooie website waarop je kunt zien wat de drukste plekken van Tiel zijn. Mogelijk kun je ook daar tegen betaling filteren en inzoomen. En misschien wel goedkoper ook. Voor het gemak kunt u vast zelf even kijken op bijgaande afbeeldingen.
Link naar site:
https://labs.strava.com/heatmap/#15.67/5.41610/51.88226/hot/all
Reacties zijn gesloten.