Van de collegetafel in Tiel 7 februari 2017

Door Bert Leenders op woensdag 8 februari 2017, geplaatst in Openbare ruimte, Politiek, Nieuws. Zonnepanelen bij Korfbalvereniging Tiel '72Zonnepanelen bij Korfbalvereniging Tiel ’72

Nu ook goedkoop gemeentelijk geld voor verenigingen voor verlichting en isolatie.

Op 26 oktober 2016 stelde de gemeenteraad de ‘Deelverordening zonnepanelen verenigingen en stichtingen Tiel 2016′ vast. Onder meer sportverenigingen met een eigen gebouw kunnen daardoor bij de gemeente goedkoop geld lenen voor de aanschaf van zonnepanelen. Veel verenigingen willen echter meer energiebesparende maatregelen nemen. Denk aan ledverlichting van de velden en het isoleren van het clubgebouw. De rijksoverheid kent daarvoor een subsidieregeling. Maar de verenigingen willen die investering ook graag goedkoop financieren. Door een aanpassing van de verordening gaat het college dat nu mogelijk maken. Namens de gemeente gaat de stichting Solar de leningen verstrekken. Voordat het zover is, moet de raad wel instemmen met het collegevoorstel. Die zal er waarschijnlijk weinig moeite mee hebben.  Tiel wordt beetje bij beetje een steeds duurzamere gemeente.

 

Ander beheer en betere zichtbaarheid brandkranen 

Nu de regionalisering van de brandweeral al weer enkele jaren een feit is en het beheer van de openbare ruimte aan de AVRI is overgedragen bestaat de behoefte om goed af te spreken wie de openbare brandkranen onderhoudt en beheert.  Het college wil de rol van het dure Vitens daarbij indammen. Drinkwaterleverancier Vitens blijft de brandkranen technisch inspecteren. De Avri moet er voor zorgen dat de bovengrondse brandkranen snel en makkelijk te vinden zijn en de omgeving van de kranen onderhouden. Wanneer Avri er niet te veel voor vraagt, krijgen ze ook de opdracht om de ondergrondse aansluitpunten voor de brandweer beter zichtbaar te maken, zodat de brandweer ook daaraan geen kostbare blustijd met zoeken verspilt. Verder doet het college een beroep op de inwoners om mee te helpen bij het bereikbaar en zichtbaar houden van de brandkranen. Want ook bij brand telt elke minuut.   

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights