Straatbeeld: Cafetaria Hasselmanplein Tiel verdwijnt

Door Jan Bouwhuis op woensdag 30 maart 2016, geplaatst in Openbare ruimte, Historie, Foto.

TIEL  In verband met de plannen rondom de Burense Poort is begin februari de frietkraam van Dikke Piet weggehaald en zijn op die plek bankjes aan de gracht geplaatst. Ook het gebouwtje dat de laatste tijd als cafetaria gebruikt wordt zal moeten verdwijnen. In de 50er jaren is dit gebouwd als VVV informatiepunt  door de Vereniging Voor Vreemdelingenverkeer T&O.  Deze vereniging, opgericht in 1919 heeft op diverse plaatsen info punten gehad, oa in de Stationsstraat, Korenbeursplein en als laatste in de Tolhuisstraat tot de opheffing in 2003.

De VVV Tiel en Omstreken was in de zeventiger jaren van plan om de kiosk een nieuwe bestemming te geven. Het gebouwtje stond al enige tijd leeg en de VVV realiseerde zich dat de locatie een unieke verblijfplaats was met een fraai uitzicht op de stadsgracht. Het VVV-bestuur besloot gegadigden te interesseren om de kiosk over te nemen en vervolgens te verbouwen tot een horeca-trekpleiser voor inwoner en toerist. Dat leek aanvankelijk te lukken. De toenmalige VVV-secretaris Jan Beijer daarover: “We kwamen in contact met de heer Neerbos, bekend van de gelijknamige slagerij in Tiel. Hij was goed thuis in zowel de wereld van het onroerend goed als in de horeca. Aan hem werd het gebouwtje verkocht onder voorwaarde dat het de gewenste functie zou krijgen. Aanvankelijk leek dat te lukken. Neerbos diende een plan in met de titel “Don’t worry be happy”, een destijds populaire popsong. Deze kreet zou met forse letters op de nieuwe voorgevel van de kiosk worden aangebracht. Volgens het plan kwam er een afgeschermd terras om het gebouw, dat zo dicht mogelijk aan het water zou grenzen. Het plan werd door het bestuur enthousiast ontvangen en de kiosk werd aan de indiener verkocht. Later bleek dat het idee te hoog gegrepen was. Vooral het feit, dat de Balije van Utrecht nog eigendomsbelangen rond de gracht zou hebben, maakte het ingewikkeld om het plan uit te voeren. De nieuwe eigenaar verhuurde de kiosk aan een ondernemer die er broodjes ging verkopen. Het plan-Neerbos is nooit meer boven water gekomen.

zie ook:  http://detielenaar.nl/openbare-ruimte/kraam-veemarkt-weg
http://detielenaar.nl/openbare-ruimte/bruggetje-over-de-stadsgracht-de-s… 

VVV informatie post in 1960VVV informatie post in 1960Banken op de plaats van Dikke Piet kioskBanken op de plaats van Dikke Piet kioskHoekpand Stationsstraat waarin in de 70er jaren de VVVHoekpand Stationsstraat waarin in de 70er jaren de VVVVVV Korenbeursplein 1988VVV Korenbeursplein 1988Tolhuisstraat 2002Tolhuisstraat 2002

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights