Zwerfvuil

Door Huub van Heiningen op zaterdag 14 juni 2014, geplaatst in Openbare ruimte.

Rond het extra tientje (of om precies te zijn € 9,56) dat de Avri alle Tielenaren in rekening brengt z.g. voor het opruimen van het zwerfvuil, is een klucht ontstaan die kenmerkend is voor de wijze waarop de bestuurders met de burger omgaan. In de editie van zaterdag 14 juni levert De Gelderlander daarop een terecht commentaar.

In De Stad Tiel van 19 maart stond een ingezonden stuk van de Tielenaar Harry van Ewijk, die bij de Avri had nagevraagd waarom hij ineens € 9,56 extra moest betalen voor het opruimen van zwerfvuil in Tiel. Hij had zwerfvuil verzameld en wilde graag weten waar hij dat nu bij de Avri kwijt kon.  Het bleek dat Tiel daarvoor geen voorziening had, terwijl bijvoorbeeld in Geldermalsen, waar daarvoor geen extra tientje in rekening wordt gebracht, het zwerfvuil wordt opgeruimd.

Van Ewijk vond dat het gemeentebestuur moest ophouden met deze hypocriete heffingen. ‘’Van de meest welgestelde inwoner tot de meest armlastige bejaarde van onze gemeente moet betalen voor iets wat niet duidelijk waarneembaar is, namelijk het opruimen van het zwerfvuil. De gemeente harkt op deze manier toch wel tegen de twee ton binnen. Ik zie nooit iemand van de gemeente die zwerfvuil komt opruimen. Ik ben bang dat het heffingspotje zal verdwijnen in de bodemloze put van de parkeergarage van het prestigeproject van de gemeente Tiel, de Westluidense Poort.

Vooraleer het te plaatsen legde de redactie de brief van Van Ewijk voor aan de witwasserij – pardon de afdeling Voorlichting van de gemeente. Die zorgde voor het volgende naschrift:

Reactie gemeente Tiel
De extra toeslag zwerfafval waarnaar de briefschrijver verwijst, wordt gebruikt om een deel van de kosten die gemaakt worden voor het opruimen van zwerfafval te dekken. Het geld verdwijnt niet in de algemene middelen en wordt niet ingezet voor andere doeleinden. De totale kosten van reiniging bedragen in de gemeente Tiel meer dan 8,5 ton.

Niet alle raadsleden vertrouwden de zaak echter. Er werden vragen gesteld en op 7 juni kon De Gelderlander melden, dat Tiel de inwoners nept met dat tientje. Het college van B&W biecht in een brief aan de raad op, dat het tientje gewoon is gevorderd om wat extra inkomsten binnen te krijgen. Er wordt geen enkele inspanning in de richting van het zwerfvuil voor verricht.

De gang van zaken is ook komisch omdat ondertussen diverse Tielse politici ‘’zwerfies’’ inzamelen en hun indrukwekkende buit dagelijks op Twitter vertonen. Dat ze andermans troep opruimen valt uiteraard te waarderen. Meestal wordt er niet bij verteld wat ze met hun ‘’zwerfies’’  doen nadat ze gekiekt zijn. Misschien zou het goed zijn ze tijdelijk te deponeren op een plek waar de verantwoordelijke bestuurders ermee geconfronteerd worden, totdat zij het probleem echt gaan aanpakken. Een forse boete voor iedereen die troep in het publiek domein achterlaat, zou best onderdeel van die aanpak mogen zijn.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights